PortretLukaku en De Bruyne
Bloedbroeders: de opvallende raakvlakken tussen Lukaku en De Bruyne
Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku zijn gelijkgestemde zielen. Verenigd door hun vriendschap, samen op de barricades tegen ongelijkheid. Een bromance vereeuwigd in een simpele handshake.
@DeBruyneKev
‘Lethal combination.’
‘We move on.’
Een post van Romelu Lukaku op zijn sociale media, vergezeld met de intussen bekende handshake tussen hem en De Bruyne. Bekend geworden door de iconische foto die genomen werd op het WK 2014. “Die foto is gewoon zo mooi”, aldus KDB op de app van de Belgische voetbalbond. “Het zicht erop, de omgeving errond. Zwart en wit – de diversiteit in de foto.”
Lukaku en De Bruyne, de handen verstrengeld, het hoofd gebogen.
Zij aan zij, op en naast het veld. Karakters met een zwak voor elkaar.
They go way back. Een band die niet kapot te krijgen is, begonnen op een flat in Londen, waar ze een maand samenwoonden toen ze allebei voor Chelsea speelden. In die korte periode ontstond er iets moois.
Het is simpel: ze vertrouwen elkaar. Lukaku: “Ik kan hem iets zeggen en ik weet dat het nooit naar buiten zal komen. Ik heb Kevin al dingen gezegd en hij mij ook die ik nooit zou zeggen.”
Bloedbroeders bij keuze.
Hun raakvlakken zijn opvallend.
1. De Afrikaanse mentaliteit
Chill, laidback, bij momenten nonchalant. Geen van beiden last van stress. De Bruyne flirt met het nulpunt bij de speekseltests die voor een wedstrijd worden afgenomen. Ook Lukaku heeft weinig last van stress, nam als jonge kerel al de strafschoppen bij Anderlecht.
Ice in their veins. “Als je Kevin goed kent, dan weet je dat hij precies een Afrikaan is van binnen”, lachte Lukaku onlangs. “Hoe beter ik Kevin leerde kennen, hoe meer ik dat in hem zag.” Ze trekken zich bovendien van weinig iets aan. Leven en laten leven. Voor zover dat gaat.
Maar koppel daar voor beide heren zeker ook de Mamba mentality aan. Hard werken loont. Zoals de jammerlijk overleden Kobe Bryant het omschreef: “Je moet constant de beste versie van jezelf proberen te zijn. Een constante queeste om vandaag beter te zijn dan gisteren. Focussen op op het proces en vertrouwen op het harde werk wanneer het er het meest toe doet. Het ultieme mantra voor de competitieve geest.”
2. De NBA
Terwijl we in Europa het EK voetbal afwerken, zitten ze in de Verenigde Staten volop in de NBA-play-offs. De Conference Finals: Phoenix Suns - LA Clippers en Atlanta Hawks - Milwaukee Bucks. De liefhebbers zitten op het puntje van de stoel. Het zal bij Lukaku en De Bruyne niet anders zijn. Notoire liefhebbers van de NBA.
KDB is fan van LeBron James – “hij kan doen wat hij wil en speelt in functie van zijn team, ik wil spelen zoals hij” –, dat gaf hij in het verleden meermaals toe. Recentelijk nog in een gesprek met LA Lakers-speler Alex Caruso. De Amerikaan vergeleek hen trouwens met elkaar. “Sommige passes die hij geeft, zijn zo belachelijk goed. Het is zoals spelen met LeBron of Rajon (Rondo, red.), zij kunnen dat ook. It’s part of the game I love en ik denk dat ik hem daarom zo graag zie spelen.”
Idool of niet, De Bruyne weigerde in het verleden wel om LeBron James te ontmoeten toen gezamenlijke sponsor Nike hem die kans bood in Barcelona. De Bruyne sukkelde toen met de knie en wilde niet vliegen…
Ook Lukaku is fan van de grootste basketcompetitie ter wereld. Herinner u hoe hij vorig jaar tijdens de lockdown een onlinespel NBA 2K speelde tegen Thibaut Courtois. Hij met de Boston Celtics, Courtois met de Bucks. Lukaku verloor: “Maar volgende keer wil ik spelen met de Lakers of de Clippers, man.”
Hij is gek op het spektakel, op de figuren van de sport. Bovendien is Big Rom goed bevriend met Serge Ibaka, een Spaanse Congolees die al jaren actief is in de NBA.
3. R&B en hiphop
‘All my life, been grindin’ all my life. Sacrificed, hustled, paid the price…’
(Grinding all my life, Nipsey Hussle)
Lukaku was twee jaar geleden aangedaan door het overlijden van de Amerikaanse rapper. Iemand naar wie hij opkeek. “Hij had een hele visie, begon te genieten van al het werk dat hij geleverd had. Dit is triest.”
Muziek is een rode draad in het leven van de aanvaller. In een interview dat hij samen met hiphop-icoon Jay-Z, sterke man van Roc Nation, gaf aan La Gazzetta dello Sport, zei hij. “Muziek is een manier om verbonden te blijven met de moeilijkheden die ik heb doorstaan in het leven.”
In 2018 bracht hij samen met zijn jeugdvriend TheColorGrey ‘New Levels’ uit - een nummer geïnspireerd op de jeugdjaren van de Rode Duivel.
“You back when mama mixed the water with the milk
Only option was to mix the dedication with the skills.”
Lukaku koos de beat, TheColorGrey zorgde voor de lyrics. “Zijn muziek komt recht uit het hart, zoals ik voetbal speel.”
Het is een passie die hij deelt met De Bruyne.
Die tweette in 2013: “Ik kan me geen leven inbeelden zonder muziek.”
Ex-ploegmaat Marvin Ogunjimi bevestigde onlangs de voorliefde van KDB voor hiphop en R&B. “Toen hij de kleedkamer binnenkwam, had ik niet verwacht dat hij echt altijd naar hiphop of R&B luisterde. Dus na een training ging iedereen gewoon naar zijn auto, op de parking aan het stadion. En dan stapte hij in zijn Ford Focus met de muziek waarop hij ging ‘viben’.”
De Bruyne is fan van Drake, ze stonden samen nog op de foto.
Nog in 2013 op Twitter: “Het album Take Care van Drake, ik kan er naar luisteren zonder één lied te veranderen.”
Zijn favoriete lied destijds was ‘Pound Cake’, een samenwerking met Jay-Z, van Drakes album Nothing Was The Same.
Een passage daaruit: “Fuck it, I don’t even tint it, they should know who’s in it I’m authentic, real name, no gimmicks.”
Authentiek, écht, geen gimmicks.
4. Roc Nation
Michael Yormark is “President of Roc Nation Sports International”. De Amerikaan loopt hoog op met de drie Belgen die onder contract staan bij de marketinggigant. Roc Nation verdedigt de commerciële belangen van Axel Witsel, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne.
Niet toevallig die drie. “Romelu was de eerste Belg bij Roc Nation. Hij hielp ons onder meer om Witsel en De Bruyne te halen”, aldus Yormark in een interview in 2019.
Ze zijn vooral gek op de ingesteldheid van onze Rode Duivels. Yormark: “Hun persoonlijkheid. On and off the pitch. Het zijn wereldsterren. Lukaku en De Bruyne worden herkend in Los Angeles, Miami of New York.“
Natuurlijk helpt het dat onze landgenoten het uitstekend doen bij hun clubs én de Rode Duivels. Het helpt ook hun commerciële waarde. “Romelu is een topspeler in de Serie A – hij bewijst dat week na week –, zet records neer én zijn ploegmaats begrijpen zijn rol. Ze weten dat Romelu een leider is. Omdat hij presteert op het veld zal zijn ‘marketability’ ernaast groeien. Ook omdat hij zo uitgesproken is. Hetzelfde geldt voor De Bruyne; ook hij is aantrekkelijk voor een groot aantal merken.”
De visie van Yormark: “Greatness is a process. Alles wat je wil bereiken in een carrière, heeft tijd nodig.”
Het is niet uitgesloten dat Lukaku of De Bruyne op latere leeftijd naar de Verenigde Staten verhuizen om te voetballen in de MLS. Een betere partner dan Roc Nation kunnen ze zich op zo’n moment niet wensen.
“Sommige jongens willen dat maar al te graag”, alsnog Yormark. “Niet enkel voor het voetbal, ook voor de levenservaring. Ze kunnen in Amerika een andere cultuur opsnuiven. Alleen: dat moet op het juiste moment gebeuren, nu nog niet.”
5. Vechten tegen onrecht
“Ik vecht gewoon voor diversiteit. Ik vecht niet alleen voor de zwarte mensen. Ik vecht ook voor de vrouwen en voor holebi’s. Ik vecht voor eerlijkheid voor iedereen. Ik doe dat niet zomaar. Voor mij is het belangrijk dat mensen elkaar respecteren, los van huidskleur, gender, seksualiteit of geloof.”
Het is Romelu Lukaku menens.
Hij vecht tegen onrecht, staat op de barricades. Een campagneleider tegen discriminatie.
Met hem: Kevin De Bruyne.
In zijn biografie Keep It Simple gaf hij al aan dat “iedereen gelijk is” voor hem. Veel geld of niet. Veel bereikt of niet. Andere huidskleur of niet. Andere geloofsovertuiging of niet.
Respect is zijn codewoord.
En hij huivert net als Lukaku van elke vorm van discriminatie.
Watford-aanvoerder Troy Deeney getuigde niet zo lang geleden dat KDB in volle Black Lives Matter-crisis het voortouw nam in de Premier League. “Hij kwam met het idee om met Black Lives Matter op de rug van de shirts te spelen, in plaats van de naam.”
Lukaku en De Bruyne zijn voorvechters van gelijkheid. Voorvechters van een betere wereld.
Zei De Bruyne in The Player’s Tribune:
“Eerlijk gezegd, ik heb niet veel ‘close friends’ - binnen of buiten het voetbal. Ik heb veel tijd nodig om mij open te stellen tegenover de mensen.”
Die tijd had Lukaku niet nodig.
De klik was er meteen. Two of a kind.
Makkers, maten, broers.
By choice.