NieuwsSnooker
Belgische referee: ‘O’Sullivan is een genie, maar iedereen weet dat het geen simpele jongen is’
Met de ogen van de snookerwereld gericht op de Crucible in Sheffield kreeg scheidsrechter Olivier Marteel het aan de stok met wereldkampioen Ronnie O’Sullivan. ‘Ik kan niet herhalen wat hij deed, maar ik heb 100 procent correct gehandeld’, zegt de Belg.
Ronnie O’Sullivan (46) is maandag voor de zevende keer wereldkampioen geworden, een evenaring van het record van Stephen Hendry. Een terechte winnaar, zegt scheidsrechter Olivier Marteel (52). “O’Sullivan behoort altijd tot de favorieten als hij aan een toernooi begint. Judd Trump rekende ik vooraf samen met Neil Robertson eveneens tot de favorieten voor de wereldtitel. We hebben een finale gekregen tussen O’Sullivan en Trump en Robertson heeft een 147 gemaakt, mijn inschatting was dus correct.”
Voor Marteel was het na 2015 de tweede WK-finale uit zijn carrière. “Dat is magnifiek en een blijk van erkenning”, stelt hij. “Ik draai al sinds 2005 mee in het profcircuit, ik kan dus wel zeggen dat ik wat ervaring heb.”
Zelf genieten van zo’n finale lukt niet echt. “Je wilt absoluut geen fout maken of een flater begaan. Niet alleen voor die duizend fans in de Crucible, maar ook voor die honderden miljoenen kijkers thuis.”
Waarschuwing
En dan kreeg hij het plots aan de stok met O’Sullivan. Marteel doet zijn verhaal: “Na een fout moest ik de witte bal terugleggen. In mijn ogen lag die perfect, alleen was O’Sullivan niet tevreden met de positie. De marker, ook een scheidsrechter, heeft een tv-scherm naast zich en die zei dat de bal wel goed lag. O’Sullivan was niet akkoord. Als scheidsrechter is dat een vervelend moment.”
Dat akkefietje was niets in vergelijking met wat er nadien gebeurde. O’Sullivan was het niet eens met een reprimande van de ref. Alles is daarbij volgens het reglement verlopen, beweert Marteel. “Ik had iets gezien wat niet pluis was, heb O’Sullivan daarop aangesproken en hem een waarschuwing gegeven. Ik heb 100 procent correct gehandeld.”
Dat het wel pijn doet als de beste snookerspeler ooit zegt dat hij ‘slechte vibes’ krijgt van hem en dat hij gewoon problemen zoekt. “Dat is niet leuk om te horen, neen”, geeft Marteel toe. “O’Sullivan is een genie, maar iedereen weet dat het geen simpele jongen is. Als scheidsrechter is het altijd even afwachten welke Ronnie je rond de tafel krijgt.”
Handen schudden
De Engelsman weigerde ook zijn hand te schudden. “O’Sullivan vloog meteen in de armen van Trump, het draait om de spelers en niet om de scheidsrechter.” Marteel heeft O’Sullivan nog gezien op het feestje achteraf en daar heeft hij hem wel een hand gegeven. “Maar uitgebreid gepraat hebben we niet. Ik heb één bacardi-cola gedronken en dan ben ik gaan slapen. Ik had een autorit van 500 kilometer voor de boeg.”
Marteel heeft naar eigen zeggen veel steun gekregen van zijn collega-scheidsrechters. “Dat betekent veel voor mij. Zonder hun steun zat ik misschien wel in de put. Op sociale media heb ik een pak verwensingen naar mijn hoofd gekregen, maar die probeer ik te negeren.”
Voor het geld hoeft Marteel het in ieder geval niet te doen. Op het WK voetbal in 2018 kregen de scheidsrechters ongeveer 60.000 euro, de snookerrefs kregen hun reiskosten van en naar Sheffield terugbetaald en een kleine vergoeding per dag, meer niet. “Zondag stond ik nog op het WK, vandaag heb ik de nachtshift als verpleger op de dienst radiologie van het AZ West in Veurne.”