Zaterdag 03/12/2022

AchtergrondCrisis in Belgisch voetbal

Belgische profvoetbal verliest maandelijks bijna 40 miljoen euro aan inkomsten

Anderlecht-doelman Hendrik Van Crombrugge redt een bal op de lijn in de laatste competitiematch tegen AA Gent. Beeld Photo News
Anderlecht-doelman Hendrik Van Crombrugge redt een bal op de lijn in de laatste competitiematch tegen AA Gent.Beeld Photo News

In zeven maanden boekten de Belgische profclubs 275 miljoen euro minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘Ofwel heb je een rijke aandeelhouder die de put vult, ofwel tast je in de reserves’, zeggen clubleiders.

NVK en PJC

De Pro League vergeleek de btw-aangiften van de clubs vanaf de start van de coronacrisis tot september. Daaruit blijkt dat het betaalde voetbal in totaal 50 procent minder inkomsten heeft geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verschil komt neer op 275 miljoen euro, een kleine 40 miljoen per maand.

Pro League-voorzitter Peter Croonen: “We hebben zeer beperkte wedstrijdinkomsten, maar de vaste kosten blijven behouden.”

Dankzij het tv-contract van 103 miljoen euro per jaar hebben de clubs een reddingsboei. Maar in deze gure omstandigheden is er voor veel clubs meer nodig om aan de verdrinkingsdood te ontsnappen. Zeker nu het er niet naar uitziet dat de stadions snel zullen vollopen.

De clubs die traditioneel veel supporters over de vloer krijgen, zien nog meer af. AA Gent-manager Michel Louwagie merkt op: “Of je dat gebrek aan inkomsten kunt opvangen, hangt af van twee factoren: ofwel heb je een rijke aandeelhouder of mecenas die naar voren treedt om de put te vullen, of je tast in de reserves die je in het verleden hebt opgebouwd.” En anders? “Dan heb je problemen.”

De Buffalo’s kunnen terugvallen op een spaarpot uit het verleden. Dat geldt ook voor Racing Genk, dat 20 miljoen euro opzijzet om aan de economische crisis te weerstaan. Club Brugge heeft de voorbije seizoenen met een doordacht beleid een stevige buffer opgebouwd. OH Leuven (Thailand), Cercle Brugge (Monaco), Eupen (Qatar) teren op de helpende hand van miljardairs uit het buitenland.

Kosten drukken

KV Mechelen heeft door de bouw van het stadion en de korte terugkeer naar 1B geen grote financiële buffer. Door de juridische problemen van meerderheidsaandeelhouder Dieter Penninckx is er op dit moment geen sterke man die geld kan bijpompen. Toch heeft de Belgische bestuursploeg de coronacrisis voorlopig onder controle. “We hebben in het afgelopen boekjaar lichte winst gemaakt”, zegt CEO Frank Lagast. “Al heeft corona wel een impact. Afgelopen jaar draaiden we zo’n 1,5 miljoen minder omzet dan normaal. Voor dit seizoen is dat 3 miljoen.”

De enige oplossing: snoeien in de kosten. “We hebben op tijd ingegrepen", zegt Lagast. “We hebben onze kern kleiner gemaakt en zelfs aan het personeel gevraagd om een stukje in te leveren.”

Pro League-voorzitter Peter Croonen: “We hebben zeer beperkte wedstrijdinkomsten, maar de vaste kosten blijven behouden.” Beeld BELGA
Pro League-voorzitter Peter Croonen: “We hebben zeer beperkte wedstrijdinkomsten, maar de vaste kosten blijven behouden.”Beeld BELGA

Hoelang kan een club nog overleven in het huidige klimaat? Gent-manager Louwagie zegt daar geen uitspraken over te doen: “We zullen de problemen oplossen wanneer ze zich stellen.” KV Mechelen-CEO Lagast schat dat zijn club nog twee jaar kan overbruggen op deze manier. “Met dank aan onze geweldige supporters. We voorzien geen compensatie voor hun abonnementen. We willen daarvoor wel iets in de plaats doen. Wat? Daar denken we nog over na.”

Vergadering bij Anderlecht

Wat gebeurt er wanneer een club géén groot eigen vermogen heeft? Waar de aandeelhouders niet staan te springen om bij te passen? En waar de schuldenberg groot is? De toestand van Zulte Waregem (7 miljoen euro verlies) is delicaat. Standard moet dringend op zoek naar geld na het afhaken van potentiële investeerder François Fornieri.

Bij Anderlecht heeft eigenaar Marc Coucke al zoveel geïnvesteerd. De kleinere aandeelhouders zijn enerzijds niet happig om mee te stappen in een kapitaalverhoging, maar willen anderzijds hun aandelenpercentage niet zien verwateren. Volgende maand staat daar een cruciale vergadering op het programma.

Anderlecht heeft de voorbije maanden serieus bespaard en toptalent Jérémy Doku verkocht voor 27 miljoen euro. Alleen heeft het, in tegenstelling tot de andere G5-ploegen, geen inkomsten uit Europees voetbal. De schulden blijven torenhoog en paars-wit heeft zijn eigen vermogen de voorbije seizoenen al weggevreten.

CEO Karel Van Eetvelt: “Clubs met financieel slagvaardige aandeelhouders kunnen dit misschien nog een paar maanden uitzweten, op voorwaarde dat die aandeelhouders bereid zijn om bijkomend te investeren via bijvoorbeeld een kapitaalverhoging. Maar het mag natuurlijk niet te lang duren. We stapelen de verliezen op en die wegen voor elke club zwaar door. Qua duurzaamheid voor het profvoetbal is dit niet lang houdbaar.”

Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt:
Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt: "Het is zeker een optie om met de overheid in gesprek te gaan. Al was het maar om te vermijden dat er maatregelen komen die onze sector extra hard treffen."Beeld BELGA

Pro League-voorzitter Croonen: “Als er al reserves waren, hebben heel veel clubs die dit jaar opgegeten. We zitten in de perfecte storm en als we niet oppassen lijdt die tot een catastrofe. Het is zeer waarschijnlijk dat deze cijfers zullen oplopen en naderhand een impact zullen uitoefenen op het bredere ecosysteem: onderaannemers, gezinnen, enzovoort.”

In Nederland en Frankrijk zijn de profclubs al naar de overheid gestapt met de vraag voor steun. In België kampt het voetbal met een imagoprobleem. Het gunstige RSZ-statuut steekt de ogen uit van veel belastingbetalers.

Lagast: “Eerlijk, ik vind niet dat het aan de overheid is om financieel bij te springen. Ze helpt ons al door ons toe te laten om te blijven voetballen.”

Van Eetvelt laat de deur op een kier: “Het is zeker een optie om met de overheid in gesprek te gaan. Al was het maar om te vermijden dat er maatregelen komen die onze sector extra hard treffen. Maar op dit moment is er daarover geen concreet contact.” (NVK/PJC)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234