Zondag 28/05/2023

KlimsportDodelijk ongeval

Belgische klimwereld over verongelukte Luce Douady: ‘Aanstormend talent dat wereldbekers ging winnen’

De Franse topklimster Luce Douady. Beeld Getty Images
De Franse topklimster Luce Douady.Beeld Getty Images

De Belgische klimwereld reageert geschokt op het tragisch overlijden van de 16-jarige topklimster Luce Douady. De jonge Française kwam ten val tijdens een klimuitje met vrienden in de Franse Alpen. ‘Maar toch blijft de sport veilig. Het is de aanloop, de route naar het startpunt van de rots, waar het hier is misgelopen.’

Esther De Leebeeck

Luce Douady: een Française van 16 jaar en een rijzende ster in de internationale klimwereld. Het jonge talent werd vorig jaar nog wereldkampioen boulderen, een discipline binnen de klimsport, bij de junioren en stootte zo door naar de top van de internationale klimcompetitie.

Ze werd al snel de toekomst van het klimmen genoemd. Veelbelovend, jong en ambitieus. Maar afgelopen zondag ging het mis. De 16-jarige kwam tragisch ten val, na een klimuitje met vrienden in Grenoble, aan de Franse Alpen. De aanloop naar een steile rots werd haar fataal. Ze gleed uit, viel 150 meter naar beneden en belandde in een ravijn.

Niet alleen in Frankrijk, maar ook in ons land reageert de professionele klimwereld geschokt en bedroefd. “Dit is echt aangrijpend. Luce was een internationaal aanstormend talent, een echte belofte voor het klimmen”, reageert Belgisch topklimster Anak Verhoeven (23). De voormalige vicewereldkampioen uit Schriek beklom afgelopen woensdag nog net als eerste een loodzware rotswand in Namen, de moeilijkste in ons land, en dit als eerbetoon aan de in 2010 overleden Belgische klimster Chloé Graftiaux (23). Ook zij kwam toen dodelijk ten val.

Voormalig vicewereldkampioen Anak Verhoeven (23). Beeld BELGAIMAGE
Voormalig vicewereldkampioen Anak Verhoeven (23).Beeld BELGAIMAGE

Geen beveiligingsmateriaal

Verhoeven nam meteen contact op met haar Franse klimcollega’s. “Ik moest weten wat er exact gebeurd was. Een bevriende klimmer, die tevens redder is in de Franse bergen, vertelde me dat de aanloop van de rots – dat is de route om de rots te bereiken – een plaats is waar je kan kiezen om je vast te maken of niet. De volledige vriendengroep van Luce heeft ervoor gekozen om dat niet te doen. En nee dat is niet verwonderlijk. Meestal is dat niet nodig en zijn er al honderden klimmers die route gepasseerd. Het enige wat je moeilijk kan controleren is het gewicht dat je meedraagt, zoals de rugzak en het touw. Evenwicht is belangrijk. Luce heeft daar een misstap gezet.”

Toch komt het nieuws hard binnen in de Belgische klimwereld. “Luce viel op bij de klimmers in ons land. Ze ging nog wereldbekers winnen”, zegt Anak Verhoeven. Ook professioneel expeditieklimmer Siebe Vanhee (28) uit Leuven is aangedaan. Hij klimt al zo’n 20 jaar. “Luce was een opkomend talent met veel potentieel. Super erg. En dat door eigenlijk een ‘onnozel’ accident...”, zegt hij.

Luce Douady kwam dodelijk ten val. Beeld BELGAIMAGE
Luce Douady kwam dodelijk ten val.Beeld BELGAIMAGE

Is klimmen nog wel veilig?

Maar wat zijn de gevaren van klimmen? En is de sport geen constant geflirt met de dood? “Klimmen an sich is niet gevaarlijk en blijft veilig. Er zijn haken in de rotsen bevestigd en je hangt vast met een touw. Er staat ook altijd iemand op de grond. Bovendien zijn de rotsen compact, gecheckt en gepoetst. Wie valt, valt automatisch terug op het vorige ankerpunt”, verduidelijkt Anak Verhoeven. “Maar hoe je aan een startpunt moet geraken, is vaak gevaarlijker dan het klimmen zelf. Soms is de aanloop extreem makkelijk en kun je gewoon met de auto onder de rots parkeren. Maar op andere plaatsen, zoals in het geval van Luce, moet je afdalen in een kloof en is het delicaat om bij het begin van de route te geraken.”

Dat bevestigt ook Siebe Vanhee. “Als je gaat klimmen op een rots, dan ben je vastgemaakt aan een touw, dat is veilig. Maar die tussenstukjes of de route ernaartoe is gewoon gezond verstand gebruiken. In principe was dat een ‘eenvoudig’ stuk. Het is inherent aan de klimsport om inschattingen te maken.”

Op de vraag of de twee topklimmers nu banger zijn geworden om te klimmen, antwoorden ze volmondig nee. “Mijn denkwijze over klimmen is hierdoor zeker niet veranderd”, besluit Vanhee. “De sport is veilig.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234