Voetbal
Belgisch voetbal: 88 miljoen verlies, maar nog geen paniek
Nooit eerder kleurde de boekhouding van de Belgische profvoetbalclubs zo rood. Afgelopen jaar leden de clubs uit 1A en 1B samen 88 miljoen euro verlies. Maar het is niet zo erg als het lijkt.
De Belgische profclubs hebben vorig jaar gezamenlijk 87.819.468 euro verlies geleden. Een waanzinnig cijfer dat de licentiecommissie van de Pro League gisteren bekendmaakte. Anderlecht spant de kroon en ging meer dan 25 miljoen in het rood. OHL en Antwerp vervolledigen het bedenkelijke podium; die drie zijn samen goed voor bijna de helft van al de verliezen.
Om de donkerrode cijfers op te smukken, voerden die genoemde clubs het laatste jaar wel een stevige kapitaalverhoging toe. Aan de andere kant van het spectrum staat Club Brugge, zij schreven een nettowinst van iets meer dan 7 miljoen euro bij op de bankrekening.
Van de 23 profclubs die op dit in aanmerking komen - Virton was nog geen profclub - hebben maar liefst achttien clubs verlies gemaakt. Alleen Club (7,4 miljoen euro), Charleroi (3,8 miljoen), STVV (1,1 miljoen ), AA Gent (0,9 miljoen) en Waasland-Beveren (0,2 miljoen) maakten winst. Nog een opvallende vaststelling: alle clubs uit 1B zijn verlieslatend, niet verwonderlijk dus dat er zo fel wordt gedebatteerd over de verdeelsleutel van het nieuwe tv-contract.
Wim Lagae, sporteconoom aan de KU Leuven, relativeert de cijfers en wijst vooral op het belang van de Financial Fair Play (FFP). "Naar analogie met de UEFA voerde de Pro League vorig jaar het Financial Fair Play-systeem in", zegt hij. "Dat is een manier om clubs ertoe aan te zetten om als een goede huisvader om te springen met de centen. Ze mogen niet meer uitgeven dan ze ontvangen. De FFP houdt niet enkel rekening met de operationele inkomsten van het afgelopen jaar, maar ook met de eigen infrastructuren, de jeugdwerking en andere bronnen van inkomsten op lange termijn. Wat dat betreft, volgt de echte evaluatie pas in 2021.
"Dit is dus een tussentijdse balans en een waarschuwing voor de clubs die op dit moment slecht scoren. De clubs die tegen 2021 niet in orde zijn met de FFP zullen gesanctioneerd worden. Puntenaftrek of het beperken van kernspelers boven de 21 jaar zijn voorbeelden van straffen die kunnen worden opgelegd."
Kapitaalinjecties
Wanneer voldoet een club nu niet aan de eisen van de Financial Fair Play? "Gespreid over drie seizoenen mag een club een maximaal verliescijfer hebben van 5 miljoen euro", zegt Lagae. "Voor de FFP is dat een aanvaardbaar verlies. Anderlecht, OHL, Antwerp, Union, Cercle Brugge en KV Oostende zitten daar op dit moment boven, maar zij hebben allemaal een kapitaalverhoging doorgevoerd. Met die nuancering dat de maximale kapitaalsverhoging over drie seizoenen niet meer dan 30 miljoen euro mag bedragen."
Marc Coucke zorgde bij Anderlecht intussen al voor een kapitaalsverhoging van 27.330.000 euro. "Hun vorm van financiële doping is bijna opgebruikt", zegt Lagae. "Vandaar dat zij met Karel Van Eetvelt een nieuwe CEO hebben gehaald die ervoor zal moeten zorgen dat de operationele uitgaven matchen met de inkomsten."
KV Mechelen is dan weer een verhaal apart. In het rijtje met verlieslatende clubs zijn zij de enigen die geen kapitaalsverhoging hebben doorgevoerd. Maar zij haalden in december van vorig jaar dan weer 5 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties voor supporters. "Een creatieve manier om schulden weg te werken", zegt Lagae. "Ook voor Malinwa is er eigenlijk geen probleem omdat zij vorig jaar nog in 1B vertoefden, hun inkomsten zullen de komende jaren een pak hoger liggen."
Tot slot nog een pluim voor de beste leerlingen van de klas. "De cijfers van Club Brugge zijn niet groen, maar donkergroen. Zij zouden zelfs geen kapitaalverhoging nodig hebben om een mindere periode te compenseren. Ook Racing Genk, dat afgelopen jaar verlies heeft geleden, zal de komende jaren donkergroene cijfers kunnen voorleggen door een pak transfers te realiseren."