Zaterdag 01/04/2023

NieuwsWielrennen

Arbeidshof oordeelt: Van Aert moet Nuyens 662.000 euro betalen

Walter Van Steenbrugge, de raadsman van Wout van Aert, verlaat het Antwerpse arbeidshof. Beeld BELGA
Walter Van Steenbrugge, de raadsman van Wout van Aert, verlaat het Antwerpse arbeidshof.Beeld BELGA

Wout van Aert kreeg in het Franse Tignes vervelend nieuws te horen. Het arbeidshof oordeelde dat zijn contractbreuk in 2018 met Sniper Cycling, de ploeg van Nick Nuyens, onterecht was. Hij moet een verbrekingsvergoeding van 662.000 euro betalen.

MG

“Gerechtigheid is geschied”, zei Nuyens gisteren. Hij was de kop van Jut sinds Van Aert op 17 september 2018 contractbreuk pleegde bij Sniper Cycling, de ploeg van Nuyens met wie Van Aert een contract tot het einde van 2019 had getekend.

De renner pleegde contractbreuk om ‘dringende redenen’. Volgens Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van Aert, zou Nuyens op 16 september 2018 bij de cross in Geraardsbergen aan ploegleider Niels Albert gevraagd hebben om valse, belastende verklaringen over Van Aert op papier te zetten.

Albert zou de brief niet schrijven. Hij getuigde wel het volgende: “Hij (Nuyens) vroeg waarom ik zou stoppen. Hij vroeg me om in de motivatie te melden dat de reden de verandering van Wouts karakter was. Het moest overkomen alsof Van Aert de reden van mijn vertrek vormde. Ik heb Nuyens gezegd dat ik dat onmogelijk kon doen omdat ik drie goede jaren had met Van Aert.”

Op 27 november 2019 haalde Van Aert gelijk bij de arbeidsrechtbank van Mechelen. Ze volgde de getuigenis van Albert. Op die manier ontsnapte Van Aert aan een verbrekingsvergoeding van 1,1 miljoen euro voor misbruik van ontslagrecht, die door het kamp-Nuyens was gevraagd.

Nick Nuyens voor de micro van VTM.
Nick Nuyens voor de micro van VTM. "Nu blijkt dat een contract niet zomaar een vodje papier is."Beeld HLN/VTM

Nuyens en zijn raadsman Rudi Desmet gingen in beroep bij het arbeidshof in Antwerpen. De zaak werd op 13 mei van dit jaar gepleit en gisteren deed het hof een uitspraak. Dat oordeelde dat er geen dringende redenen was voor de contractbreuk van Van Aert. Het veroordeelt Van Aert tot het betalen van een verbrekingsvergoeding van 662.000 euro. Dat is de helft van het bedrag dat Nuyens bij het arbeidshof van Antwerpen had gevraagd.

Nuyens reageerde tevreden. “Nu blijkt dat een contract niet zomaar een vodje papier is. Deze zaak heeft lang geduurd en ze is voor niemand goed geweest. We hebben dit niet gewild, maar we konden niet anders.”

Nuyens en Desmet zeggen zich te willen neerleggen bij de beslissing van het arbeidshof. Desmet: “662.000 euro is het loon dat Van Aert voor de resterende vijftien maanden en twee weken van zijn contract betaald zou krijgen. Bijkomende premies zijn daarin niet meegerekend.”

Naar cassatie?

Van Aert was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Van Steenbrugge kwam de uitspraak hard binnen. “Wout heeft die uitspraak niet verwacht. Hij blijft wel 100 procent achter zijn beslissing staan om zijn contract te verbreken. Wout is strijdvaardig, ik ben dat ook.”

Ze overwegen naar cassatie te stappen, dat is de enige mogelijkheid om nog in hoger beroep te gaan. Een beslissing daarover zal tegen het einde van deze maand worden genomen.

Van Steenbrugge: “Opvallend in het arrest is dat er niet gesproken wordt over de vergoeding die Niels Albert was beloofd voor het geval hij die onjuiste verklaring op papier zou zetten. Daar ligt volgens mij de kern van de zaak. Hoe kon Wout van Aert dan nog vertrouwen hebben in zijn ploegleider Nick Nuyens? Daarom kon Van Aert terecht van dat contract af. Het arbeidshof heeft geoordeeld van niet.”

En dan is er een boete van 662.000 euro. “Dat is voor ons te veel”, zegt Van Steenbrugge. De advocaat blijft filosofisch. “De stand is nu 1-1. Misschien dat cassatie het vonnis verbreekt, en dan volgt een nieuwe beroepsprocedure bij het arbeidshof van Gent of Brussel.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234