Zaterdag 28/01/2023

Belgisch voetbal

Apocalyps in het Belgisch voetbal: zeven clubs krijgen geen licentie

Ook het Standard van coach Michel Preud'homme greep verrassend naast een licentie. Beeld Photo News
Ook het Standard van coach Michel Preud'homme greep verrassend naast een licentie.Beeld Photo News

Het Belgisch voetbal staat sinds gisteren in de late namiddag volledig op zijn kop. Zeven clubs, waaronder Standard, krijgen geen licentie en Oostende sleurt Anderlecht mee in zijn val. Het ergste van al: de coronacrisis heeft er zelfs niets mee te maken.

Niels Vleminckx

1. Zeven clubs krijgen geen licentie

Ongezien. De licentiecommissie beslist om zeven clubs geen licentie toe te kennen voor het profvoetbal. En dan zijn daar de effecten die de huidige coronacrisis met zich zal meebrengen niet eens bijgerekend.

Drie clubs uit 1A kregen rood licht: Standard, KV Oostende en Moeskroen. Standard is een grote shock, meer uitleg vindt u in het tweede deel van dit stuk. KVO had de bui wel al lang zien hangen. En Moeskroen zit in de problemen omdat eigenaar Piempongsant de club wil doorverkopen, maar niemand in het huidige economische klimaat geneigd is om geld te pompen in de Henegouwse club.

De Thaise suikeroom had beloofd nog 3,2 miljoen euro in de clubkas te storten. Die betaling is nooit gebeurd. Daarnaast kan de licentiecommissie (eindelijk) bewijzen dat makelaar Pini Zahavi greep op de club had, en dat Moeskroen daar in het verleden over gelogen heeft.

In 1B zijn Lokeren, Roeselare, Lommel en Virton de slachtoffers. De clubs uit de tweede afdeling hadden de meeste waarnemers wel zien aankomen. Lokeren, Roeselare, Lommel en Virton voldoen niet aan hun financiële verplichtingen. Die laatste club betwist wel de manier waarop de licenties worden toegekend.

2. Standard trekt naar BAS

Voor het eerst verwijst de licentiecommissie een absolute topclub naar het amateurvoetbal. Standard, tienvoudig kampioen van België, moet via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport voorkomen dat het naar de tweede amateurklasse verwezen wordt. De licentiecommissie argumenteert dat de Rouches in februari de tekengelden van acht spelers ter waarde van iets meer dan 1 miljoen euro niet betaald hebben. Dat argument weerlegt Standard resoluut: “Intussen zijn die premies wel degelijk betaald.”

Het tweede punt van de licentiecommissie weegt veel zwaarder door. Standard kampt met een groot liquiditeitsprobleem. “Op 31 december kampte Standard met een negatief nettobedrijfskapitaal van min 14 miljoen euro.” Dat werd wel deels aangezuiverd door de uitgaande transfers van Mpoku en Emond, maar er blijft een manifest cashflowprobleem op Sclessin.

Volgens onze informatie zocht Standard vorige maand nog naar 12 miljoen euro. De Rouches zagen de oplossing in de verkoop van hun stadion. De nv zou dat verkopen aan het door voorzitter Bruno Venanzi opgerichte ‘Immobilière du Standard de Liège’, waarin onder meer Rode Duivel Axel Witsel investeert. Maar de licentiecommissie zegt in haar rapport dat er ‘geen enkel bewijs’ bestaat dat de Immobilière du Standard de Liège over genoeg geld beschikt. “Terwijl de club een grote nood heeft aan liquide middelen.”

Ook dat betwist Standard: “Het stadiondocument bevat de handtekeningen van zowel de kopers als de verkopers en verbindt ze onherroepelijk.” De Rouches maken zich sterk dat ze voor het BAS hun gelijk zullen halen.

Couckes verleden bij Oostende zorgt ervoor dat ook zijn huidige club Anderlecht voor het BAS moet verschijnen. Beeld BELGA
Couckes verleden bij Oostende zorgt ervoor dat ook zijn huidige club Anderlecht voor het BAS moet verschijnen.Beeld BELGA

3. KVO vecht licentie Anderlecht aan

Standard is niet de enige topclub die naar het BAS moet. Anderlecht moet dat ook doen. De licentiecommissie gaf nochtans groen licht. Maar KV Oostende wil zijn ex-baas Marc Coucke meesleuren in zijn val.

De redenering is simpel. Oostende wil druk zetten op Coucke om tot een oplossing te komen voor zijn eigen stadiondossier. KVO moet daarvoor enerzijds een nieuwe overnemer vinden die 2,7 miljoen cash in de club wil pompen. Daarnaast moet er ook een deal gevonden worden met schuldeiser Coucke, die nog 6,2 miljoen euro van zijn ex-club wil. Tot nu toe is dat niet gelukt. Ondanks het feit dat voorzitter Frank Dierckens claimde een akkoord te hebben met de Amerikaanse investeringsgroep PMG. Die haakten evenwel af toen Alychlo, het bedrijf van Marc Coucke, plots vroeg om de 6,2 miljoen euro in één keer te betalen.

Oostende kaart ook aan dat Coucke, via advocaat Walter Van Steenbrugge, zelf met een potentiële koper is komen aandraven. Dat doet KVO vermoeden dat Coucke zelf wil bepalen wie de kustploeg overneemt, zodat hij ook voor zichzelf betere betalingsgaranties kan regelen.

KV Oostende vindt dat Coucke op die manier een beduidende invloed uitoefent op een andere club dan de zijne: Anderlecht. Dat mag niet volgens het bondsreglement. Maar de licentiecommissie ging niet mee in de redenering.

Dus trekt Oostende naar het BAS om de licentie van Anderlecht aan te vechten. In de hoop om Coucke te dwingen akkoord te gaan met een compromis over de schulden, zodat de kustclub in extremis zelf overgenomen kan worden door PMG.

4. Competitieformat één groot vraagteken

In het worstcasescenario verdwijnen er zeven clubs uit de hoogste afdelingen. Ondertussen kregen slechts twee amateurclubs toezegging voor een licentie voor 1B. Dan rijst de vraag: hoe zal het profvoetbal er volgend seizoen uitzien?

De Pro League had door de coronacrisis en het vroegtijdig stopzetten van de competitie al een werkgroep aangeduid die moet bepalen welke richting het Belgisch voetbal uit moet. Gisteren vergaderde die voor de tweede keer via een conference call. Maar de beslissing van de licentiecommissie heeft die gesprekken allerminst vergemakkelijkt.

Het competitieformat was sowieso al een splijtpunt. Maar nu er via natuurlijke selectie slechts negentien profclubs dreigen over te blijven, is het maar de vraag hoe houdbaar één competitie met zestien blijft. Op dit moment lijkt één competitie met achttien of twintig – afhankelijk van hoeveel clubs voor het BAS hun licentie zullen halen – veel realistischer.

Maar de timing is een probleem. Op 15 april staat een algemene vergadering gepland, waarin de profclubs het plan om de competitie helemaal stop te zetten zouden goedkeuren. Alleen zou er dan idealiter ook al een sluitend plan bestaan over de verdeling van de Europese plaatsen en de samenstelling van de volgende competitie. Alleen kan niemand met zekerheid zeggen hoeveel clubs er in de praktijk zullen overschieten. Naar verluidt houdt de werkgroep ‘meerdere pistes’ open. De kans bestaat dat de algemene vergadering naar een latere datum zal geschoven worden.

Voetballers verenigen zich in spelersraad

Profvoetballers in België verenigen zich. Temidden deze crisis heeft spelersvakbond Sporta een vijftienkoppige spelersraad opgericht met Vincent Kompany en Simon Mignolet als grootste namen.

“De spelers zijn bereid om de handschoen op te nemen”, zegt Stijn Boeykens van spelersvakbond Sporta, de initiatiefnemer van de spelersraad. “We kregen de laatste tijd veel vragen van spelers. Onze WhatsApp-groep telde op meer dan zestig leden. Daarop hebben we beslist om alles beter te structureren en daar is deze spelersraad uit gegroeid. Het is niet zo dat er moest gehengeld worden naar kandidaten.”

De nieuwe spelersraad zal bestaan uit vijftien spelers: Simon Mignolet (Club Brugge), Vadis Odjidja (AA Gent), Zinho Vanheusden (Standard), Sebastien Dewaest (Genk), Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht), Faris Haroun (Antwerp), Igor De Camargo (KV Mechelen), Davy De fauw (Zulte Waregem), Jérémy Taravel (Cercle Brugge), Siebe Blondelle (Eupen), David Hubert (OH Leuven), Glenn Neven (Lommel), Joren Dom (Beerschot) en Guillaume François (Virton).

Vincent Kompany (Anderlecht) maakt als vertegenwoordiger van de FIFPro Council (de internationale spelersorganisatie) eveneens deel uit van deze groep. Net als Mignolet heeft Kompany ervaring met de PFA (The Professional Footballers’ Association) in Engeland, een belangrijk orgaan dat de spelers van de Premier League verenigt. “Er wordt op dit moment over heel veel dingen gediscussieerd en de spelers zijn vaak onderwerp van die discussies, maar ze zitten niet altijd mee aan tafel wanneer er iets beslist wordt. Daar willen wij vanaf nu verandering in brengen.”

De spelersraad wil de profvoetballers in België een structurele stem geven: “Dit mag geen opflakkering zijn, nu in tijden van corona. Ook in de toekomst wil de spelersraad mee een centrale rol spelen binnen de beleidsorganen van het Belgisch voetbal.”

De Pro League verwelkomt de nieuwe spelersraad in elk geval met open armen. “We zijn er van overtuigd dat een actief en constructief engagement van de spelers sowieso zal bijdragen tot een beter voetbal, een groter draagvlak voor het professioneel voetbal en tot een nog sterkere maatschappelijke betrokkenheid van onze sport”, zei Pierre François, de CEO van de Pro League.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234