doping

Antidopinginstanties eensgezind: sluit Russisch olympisch comité uit, laat alleen "neutrale" Russen toe

"We betwijfelen serieus of de volgende Spelen schoon zullen zijn"

- Mark van Driel - Bron: De Volkskrant
1 Russisch president Vladimir Poetin tijdens de Winterspelen van Sotsji. © AP

Het Russische olympisch comité moet door het IOC worden uitgesloten van de Winterspelen in Pyeongchang, over vijf maanden, vanwege corruptie en fraude tijdens de vorige Winterspelen in Sotsji. Daarvoor pleiten de zeventien belangrijkste nationale antidopinginstanties. Ze hekelen het gebrek aan besluitvaardigheid van het IOC. "Het brengt de toekomst van de olympische beweging in gevaar."

Russische sporters moeten volgens de dopingjagers onder neutrale vlag wel kunnen meedoen, mits ze de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan betrouwbare dopingcontroles. Voor Russische sportbestuurders behoort Pyeongchang ontoegankelijk te zijn. "De sportorganisaties van een land dat opzettelijk de regels schendt en schone sporters berooft, zouden geen toegang moeten krijgen tot de Spelen", aldus een verklaring van de instanties.

Share

'De sportorganisaties van een land dat opzettelijk de regels schendt en schone sporters berooft, zouden geen toegang moeten krijgen tot de Spelen'

De dopingjagers riepen twee jaar geleden, kort voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro, tevergeefs op tot uitsluiting van Rusland wegens staatsdoping. Volgens de groep is er sindsdien te weinig veranderd. "We betwijfelen serieus of de volgende Spelen schoon zullen zijn door het incomplete onderzoek naar de enorme hoeveelheid bewijs tegen doping door Russische sporters in Sotsji, en het gebrekkige testen van Russische sporters in de afgelopen vier jaar."

Onvoldoende bewijs

Share

Het vertrouwen van miljoenen atleten is geschonden

Deze week werd bekend dat het mondiale antidopingagentschap Wada tenminste 95 verdachte Russen vrijuit laat gaan, omdat er onvoldoende bewijs tegen hen zou zijn. Volgens de nationale dopingjagers zijn die zaken voortijdig gesloten. Het IOC en internationale sportfederaties zouden niet in staat zijn gesteld de belangrijkste getuigen te spreken en het beschikbare bewijs uit Moskou te beoordelen. Er zouden in totaal meer dan 1.000 mogelijke zaken tegen sporters zijn.

"Het IOC en het Wada moeten er op staan dat Rusland al het beschikbare bewijs overdraagt", stellen de dopingjagers in de persverklaring na een tweedaagse bijeenkomst in Denver. Tot de ondertekenaars behoren behalve Nederland ook Amerika, Duitsland, Japan, Australië en Groot-Brittannië. "Het vertrouwen van miljoenen atleten is geschonden door het feit dat er geen fatsoenlijk onderzoek is gedaan of veroordelingen zijn uitgesproken zonder sportpolitieke invloed van degenen die de regels hebben geschonden."

De voorzitter van het Zuid-Koreaanse organisatiecomité riep Rusland gisteren nog op mee te doen aan de Winterspelen van Pyeongchang. "Ik heb nooit gedacht aan een Winterspelen zonder Rusland", aldus voorzitter Hee-beom Lee.

nieuws

zine