Maandag 16/05/2022

Voetbal

Anderlecht stemt noodgedwongen in met financieel toezicht

Anderlecht kroop door het oog van de naald bij het behalen van zijn licentie. Beeld Photo News
Anderlecht kroop door het oog van de naald bij het behalen van zijn licentie.Beeld Photo News

Het licentiebloedbad was nooit eerder zo groot. Dertien clubs verkeren in acuut gevaar, zeven onder hen haalden het niet. Hoe is het zover kunnen komen? Licentiemanager Nils Van Brantegem geeft een inkijk in een van de meest hallucinante hoofdstukken uit het Belgisch voetbal.

Michael Vergauwen

"Een maand geleden begon ik te zien dat veel clubs niet in orde waren." Nils Van Brantegem wikt zijn woorden. "Toen had ik niet verwacht dat het zó erg zou zijn.” Van de 24 profclubs werden er voor het eerst 13 opgeroepen, 7 van hen kregen geen licentie. Uit 1A waren dat Standard, KV Oostende en Moeskroen. “Vorig jaar waren er dat tien, dat was al een diepterecord.”

Anderlecht kroop door het oog van de naald. Omdat de licentiecommissie zwaar weer zag aankomen, voerde het een maatregel van budgetopvolging in. Een sterke aanbeveling voor sommige clubs, waarbij de commissie in detail toeziet op de financiële huishouding van de club. Drie clubs kregen effectief die opvolging: Westerlo, Union en Anderlecht. Paars-wit stapte trouwens vrijwillig in, omdat ze beseften dat ze anders geen licentie zouden krijgen.

Op 15 juni, 15 september en 15 december moeten de clubs aantonen dat hun financiële toestand effectief gehandhaafd wordt of verbeterd is. Een mogelijke sanctie is een transferverbod. Als ze bovendien hun voorgelegde budget in de komende periode niet respecteren, is de kans groot dat de clubs volgend seizoen opnieuw in de problemen komen voor het behalen van hun licentie.

"Op een paar uitzonderingen na was het allesbehalve een walk in the park. ", zegt Van Brantegem, die niet over specifieke dossiers wil praten maar toch een zeldzame inkijk geeft op de licentietoewijzing. “Maar de clubs die inspanningen geleverd hebben, ook al was het dan last minute, zijn beloond. Dat komt momenteel misschien te weinig uit de verf. Wat sommige ploegen nog deden op het allerlaatste moment was enorm. Ik wil er geen exact cijfer op kleven, maar alleen al in maart kwamen er tussen de 50 miljoen en 100 miljoen euro aan nieuwe middelen en bankwaarborgen binnen. Gigantisch. Ik doe echt mijn hoedje af voor de clubs die dat deden."

Zinho Vanheusden krijgt rood bij Standard. Beeld Photo News
Zinho Vanheusden krijgt rood bij Standard.Beeld Photo News

Waren er ook clubs die met vlag en wimpel slaagden? "Ja, maar dat waren er heel weinig. De clubs die met alles in orde waren en waarop we ons amper moesten richten waren op één hand te tellen. Ik heb mijn werk gehad, ja", zucht Van Brantegem. "Ik heb het eens bijgehouden: vijf weken aan een stuk was ik gemiddeld 78 uur per week bezig, soms 15 uur per dag. Gelukkig moet ik niet alles alleen doen. We zijn met vijf, ik ben de laatste schakel."

In beroep

Was hij strenger dan anders of hebben onze clubs gewoon boven hun stand geleefd? "Het is absoluut niet mijn bedoeling om clubs de dood in te jagen, maar er zijn nu eenmaal spelregels die gelden voor iedereen", gaat hij verder. "Bovendien heeft niemand er belang bij dat we volgend seizoen 28 profploegen hebben waarvan er dan in september al vier de boeken kunnen toedoen, toch? Dat proberen we te vermijden. Als jij met een Golfje rijdt, is het niet normaal dat er plots een Ferrari op jouw oprit staat. Als jij 100 euro krijgt, kun je er geen 120 uitgeven. Dat mag niet. Tenzij je ouders je steunen, maar als die dat op een bepaald moment niet meer doen… Hetzelfde geldt voor onze profclubs. Daar zijn de geldschieters de ouders van dienst."

Het oordeel van de licentiecommissie mag nog zo gefundeerd zijn, onherroepelijk is het niet. De clubs gaan nu en masse naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).”Ik hoop van harte dat ze op tijd de middelen en fondsen vinden, maar dat ligt uiteraard niet in mijn handen", besluit Van Brantegem. "Ze gaan er bijkomende documenten moeten voorleggen die eerst door ons gecontroleerd worden. De lonen van maart, bondsschulden, enzovoort. Het is onvoorspelbaar om te zeggen hoeveel van de zeven clubs hun licentie na het BAS alsnog zullen verkrijgen. Maar je weet nooit dat er morgen iemand bij wijze van spreken 50 miljoen op tafel legt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234