Dinsdag 07/02/2023

Anderlecht

Anderlecht-CEO Jo Van Biesbroeck: ‘Uit shit groeien meestal de beste dingen’

Jo Van Biesbroeck: “We gaan vechten om hier uit te geraken.” Beeld
Jo Van Biesbroeck: “We gaan vechten om hier uit te geraken.”

De geldkraan haperde vorig boekjaar bij Anderlecht. Het gevolg: een lek van 27 miljoen euro. Voor de saneringswerken kijkt Anderlecht naar CEO Jo Van Biesbroeck. ‘Dit moeten we binnen de twaalf maanden oplossen.’

NVK

Na het interview gebaart de fotograaf naar Jo Van Biesbroeck (63) of hij zijn jas kan toeknijpen voor de foto. Het antwoord is droog: "Alsof het min 27 is, bedoel je? Toepasselijk.” De CEO van Anderlecht heeft zijn gevoel voor humor niet verloren bij de vele crisissen. Niet dat er van lachen sprake was toen hij de de jaarrekening van het boekjaar 2018-2019 ondertekende. Een recordverlies van 27 miljoen euro. Dalende omzet, stijgende kosten.

Er zit niets anders op: Anderlecht moet saneren. Van Biesbroeck moet die operatie in goede banen leiden en dat gaat lukken, zegt hij. "We mogen blij zijn dat de fans ons blijven steunen. Onze commerciële partners blijven ons ook bijstaan, zelfs in een moeilijk jaar zijn de commerciële inkomsten gestegen. Zitten we op onze limiet? Ja. Is het een drama? Dat nu ook weer niet.”

Hoe is het zover kunnen komen?

Jo Van Biesbroeck: "Om te beginnen: in dat boekjaar zat álles tegen. Tegenover het vorige seizoen speelden we Europa League in plaats van Champions League, dat scheelt al 12 miljoen euro. Er is onze brede kern. De stoelendans met trainers en technisch directeurs. En onze transferinkomsten lagen veel lager dan de jaren voordien.”

Dat is wel jullie eigen verantwoordelijkheid. Een kern van 45 spelers, wie verzint het?

"Dat is een bewuste keuze geweest van het management, gesteund door de raad van bestuur. We hebben niet voor niets in februari al een kapitaalverhoging van 27 miljoen doorgevoerd. We wilden net de flexibiliteit hebben om spelers te kiezen uit een grote groep. Was dat verstandig? Achteraf gezien misschien niet. Is dat herhaalbaar? Zeker niet. Maar nogmaals: het was een bewuste keuze met de bedoeling sportief te scoren.”

Is dat niet te gemakkelijk? Zo'n Kenny Saief, van wie je weet dat hij niet meer zal spelen, bleef gewoon op Anderlecht.

"Dat is inderdaad een goed voorbeeld van wat beter moet. Voor bepaalde spelers hebben we de afweging gemaakt: ze moeten weg, maar wel met een gemaximaliseerde winst. We hebben een paar keer de fout gemaakt door te veel te willen en uiteindelijk niets te krijgen. Dat heb ik ook doorgepraat met het sportieve departement."

Ligt dat aan de onervarenheid van het bestuur?

(knikt) "Met een bestuursploeg waarvan de leden al vijftien, twintig jaar in het voetbal zitten zal de kans groter zijn dat die de juiste beslissingen neemt. Die ervaring hebben we niet. Ik ben misschien 63, ik zit nog maar vierenhalf jaar in het voetbal. Al heb ik in die tijd wel véél gezien.

"De onervarenheid heeft ons parten gespeeld, maar misschien lag het nog meer aan een soms naïef geloof dat we meer zouden kunnen realiseren dan mogelijk was. Bepaalde mensen binnen de club dachten dat de kern het vierdubbele waard was dan wat in de realiteit het geval was. Op dit moment is er een meer realistische inschatting van waar we staan.”

Voorzitter Marc Coucke verwijst geregeld naar de lijken uit het verleden. Spelen die mee in deze cijfers?

"Na de overname is Coucke op bepaalde zaken gestoten. Daar is over gediscussieerd met de oude aandeelhouders en daar hebben ze samen een deal over gesloten (waarbij Coucke zo'n 3 miljoen euro kreeg, NVK). Dat ligt dus niet meer op tafel."

Dus: behalve wat het gerechtelijk onderzoek Operatie Zero betreft, zullen er geen nieuwe lijken opduiken?

“Als daar al iets uitkomt. Maar nee, dat mag niet meer het debat zijn. Wat wel een rol speelt zijn de hoge makelaarscommissies uit het verleden. Die betalingen lopen nog steeds door. Dat is een zware erfenis, maar geen lijk. Iedereen wist ervan. De situatie is voor een groot stuk onze eigen verantwoordelijkheid. We moeten niet met de vinger wijzen, wel de rug rechten en zeggen: mannekes, we gaan vechten om hier uit te geraken.”

U hebt als financieel eindverantwoordelijke van het vorige en huidige bestuur alle cijfers zien passeren. Is dat verlies van 27 miljoen dan niet uw verantwoordelijkheid?

"Neen. Of toch niet alleen die van mij. Natuurlijk ben ik niet gelukkig met die rode cijfers. Maar die 27 miljoen is in alle transparantie gedeeld op de raad van bestuur.

"Ben ik gelukkig met die cijfers? Neen. Maar ik heb begrip dat het een deel van het voetbal kan zijn. Het is een business waarin emotie een grote rol speelt, met een enorme mediatieke impact. Dan laten mensen zich verleiden om grote risico's te nemen. En dan spreek ik echt niet alleen over nu. Dat was vroeger ook het geval bij Anderlecht.”

Welke inspraak hebt u bij inkomende transfers? Wat hebt u te zeggen wanneer Michel Vlap voor 7 miljoen komt?

"Transfers zijn de verantwoordelijkheid van het sportieve management. Bij die beslissingen kom ik niet tussen."

Nacer Chadli en Michel Vlap juichen tegen Genk. “Ik verklap geen groot bedrijfsgeheim als ik zeg dat het profiel van Chadli voortaan nog moeilijk haalbaar is
Nacer Chadli en Michel Vlap juichen tegen Genk. “Ik verklap geen groot bedrijfsgeheim als ik zeg dat het profiel van Chadli voortaan nog moeilijk haalbaar is", zegt Van Biesbroeck.Beeld Photo News

Wat is dan uw rol?

"Als commercieel departement zorgen wij ervoor dat we het budget van de club, waaronder de transferfondsen, gefinancierd krijgen. Daarnaast: commentaar geven over de zin en onzin van bepaalde transfers. That's it. Het is mijn taak om af en toe de alarmbel te luiden. Ik bespreek dat met de sportieve leiding en de voorzitter."

Wordt u niet scheef bekeken binnen de club?

“Dan kun je in de toekomst de CFO van élk bedrijf aan het kruis nagelen na een moeilijk jaar. Kijk, ik heb mijn verantwoordelijkheid in dit verhaal en die ga ik niet uit de weg. Ik ben het nu mee aan het oplossen, hé."

De minister van Justitie kan bijvoorbeeld gedwongen worden om op te stappen als een gevangene ontsnapt.

"Als mij gevraagd wordt om een stap opzij te zetten zal ik dat ook doen. Je mag gerust zijn. Maar dat is niet de sfeer die op dit moment heerst in de club.”

Was het trouwens niet de bedoeling dat u na de overname de club zou verlaten?

"Dat was de afspraak, ja. Maar het is niet mijn stijl om te gaan lopen als we in de problemen zitten."

We kennen nu de oorzaak van de problemen. Hoe gaan jullie die rode cijfers weer groen maken?

"We hebben vooral stabiliteit nodig. Ik ben hier nu vier jaar. Ik heb nog geen greintje standvastigheid gehad. Op vlak van trainers, spelers, sportieve directeurs, leden van de raad van bestuur: het verloop was onwaarschijnlijk. Pas als we stabiliteit vinden als club kunnen we hier écht uit geraken.

"De komst van Vincent Kompany is op dat vlak belangrijk. Hij kan voor meer zekerheid zorgen op lange termijn. Maar dit (wijst naar een papier met de rode cijfers) moeten we binnen de twaalf maanden oplossen. Anders blijft het een zwaard van Damocles dat ons onze bewegingsvrijheid ontneemt.”

Wat zijn de maatregelen op korte termijn?

"De kosten van de kern moeten omlaag. Al hebben we daar deze zomer al op gelet. We hebben veel jeugd doorgeschoven en de oudere spelers die we hebben binnengehaald, zoals Nasri en Chadli, moeten we niet op langere termijn afschrijven. Ik verklap geen groot bedrijfsgeheim als ik zeg dat dat soort profielen voortaan nog moeilijk haalbaar is.”

Wat met de spelers die op overschot zijn?

"Daar vinden we wel iets op. Enkele jongens zijn verhuurd en doen het goed bij hun andere club. Dat is goed voor ons. In plaats van 1 miljoen kun je nu misschien het dubbele krijgen voor zo'n speler.”

Als ik een andere club ben, redeneer ik: Anderlecht móét verkopen. Dus ik betaal de bodemprijs.

"Niet akkoord. We hebben twaalf maanden om de club financieel bij te sturen en we hebben aandeelhouders die kunnen helpen indien nodig. We moeten helemaal niet verkopen aan dumpingprijzen.”

Mag Coucke wel bijspringen? Volgens de Financial Fair Play (FFP) mag je over drie seizoenen een injectie hebben van 30 miljoen. Jullie zitten door de kapitaalverhoging van 27 miljoen al bijna aan die grens.

"Dat is niet helemaal correct. Je hebt ook bepaalde aftrekposten die ervoor zorgen dat het bedrag waar de FFP rekening mee houdt een stuk lager ligt. Er is nog ruimte voor een nieuwe, beperktere kapitaalverhoging. Al vind ik: we moeten roeien met de roeispanen die we hebben."

Van Biesbroeck moet binnenkort weer uitleg geven aan de licentiecommissie. Beeld Jan De Meuleneir/Photo News
Van Biesbroeck moet binnenkort weer uitleg geven aan de licentiecommissie.Beeld Jan De Meuleneir/Photo News

De baas van de boot mag toch nieuwe roeispanen kopen als hij dat wil?

"Ja. Toch vind ik dat we de club moeten beheren alsof die optie niet bestaat, omdat je op die manier gedwongen wordt om efficiënter te werken. Op zich is het daarom geen slechte zaak wat er nu gebeurd is. Het is goed om eens tegen je grenzen te botsen, zelfs al zijn we dat niet gewoon bij Anderlecht.”

Komt het goed met de licentie?

“Het loopt samen met de FFP. Technisch gezien hebben we voor geen van de twee een probleem. Alleen kijkt de licentiecommissie niet alleen naar de naakte cijfers. Ze maakt haar eigen evaluatie van de situatie. Dat juich ik trouwens toe. Er zal dus opnieuw over gediscussieerd worden. Het is aan ons om ons dossier zo sterk mogelijk te maken om hen te overtuigen. Maar ik herhaal: technisch is er geen probleem."

En volgend jaar hebben jullie weer rode cijfers, waarna hetzelfde liedje herbegint.

"Dat hangt ervan af. Als we een aantal spelers van de hand kunnen doen en in nood een jeugdspeler verkopen, dan is het probleem weg.

“Kijk, ik begrijp dat de buitenwereld enkel die schulden en dat verlies ziet. Maar zelfs in die grote rode vlek zijn er lichtpunten. De voorbije jaren hebben we de club enorm gemoderniseerd. Het resultaat: zelfs in een rampjaar als vorig jaar is de club commercieel blijven groeien. De inkomsten van sponsors en merchandising zijn gestegen. We hebben bespaard op de kosten naast het veld. Die machine draait.”

In tussentijd lijkt de kloof met Club Brugge wel onoverbrugbaar, zowel op als naast het veld. Ze haalden vorig jaar 9 miljoen meer binnen, gaven 28 miljoen minder uit en zitten vrijwel zonder schulden.

"Kunnen we die kloof ooit dichten? Zeker. Kan dat op korte termijn? Nee. Daar moet ik eerlijk in zijn. Al besef ik ook dat we onze sponsors en fans niet kunnen zeggen dat ze drie jaar moeten wachten vooraleer ze iets zullen zien.”

Dat is nochtans exact wat jullie in die open brief hebben gezegd.

"Ik blijf erbij dat die brief de waarheid bevat. Ik bedoelde: we gaan wel probéren om te presteren. Alleen zullen we in die drie jaar ook moeten aanvaarden dat er pijnen en dipjes zijn.

“Door de grote kracht van onze jeugdwerking zijn we ervan overtuigd dat we die moeilijke periode zullen overwinnen. Dat is een van de aspecten die in de perceptie over Anderlecht te weinig aan bod komen: de waarde die we creëren door jonge voetballers, véél jonge voetballers, de kans te geven. Het is niet onze bedoeling om talenten te verkopen, maar het is bijna onvermijdelijk dat dat gebeurt. En als het zover is, zal een andere jonge gast klaar staan. Dat model houdt steek.”

U blijft er verrassend optimistisch bij.

"Elke succesvolle onderneming heeft het weleens moeilijk. Ik werk ook voor AB InBev. Toen we in 2000 naar de beurs gingen stond ons aandeel in december op 37 euro. Eind januari was dat 15 euro geworden.

"Je moet net die crisissituaties gebruiken om vooruit te gaan. Je leert dan je beste mensen kennen. Wie is er elke dag gemotiveerd, wie heeft er ideeën? Je ziet waar de pijnpunten zijn, wat beter moet. Uit zo'n shit groeien meestal de beste dingen.

"Ajax was hetzelfde verhaal. Kijk eens waar die tien jaar geleden stonden. Zij hebben geleerd uit hun situatie. Kijk naar Racing Genk. Dat speelde vorig jaar het beste voetbal dat ik persoonlijk gezien heb de voorbije jaren, maar heeft het nu ook moeilijk. En kijk naar Anderlecht, dat in het verleden gemiddeld één keer om de twee jaar kampioen werd.”

Of toch tot de intrede van Jo Van Biesbroeck.

"Laat dat de conclusie van het verhaal zijn. (lacht) Nee, ik bedoelde dat Anderlecht ondanks dat gemiddelde in het verleden nog periodes heeft gehad van zeven jaar zonder titel. In voetbal kan alles snel veranderen. Eén slecht jaar betekent niet het verval van de club. Ik heb er vertrouwen in. Het komt wel weer goed.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234