Dinsdag 18/05/2021

Wielrennen

‘Als we op 1 augustus niet vertrekken, stoppen wij gewoon’: Patrick Lefevere is nog even ferm als bij het begin van de lockdown

Patrick Lefevere. Beeld Photo News
Patrick Lefevere.Beeld Photo News

Toegegeven, Kaster, daar zijn niet de Alpencols die dienen als achtergrond van de Ronde van Zwitserland, waar zijn renners straks normaal hadden gekoerst. Het is wel de plek in de Vlaamse Ardennen waar het normale koersleven weer mag beginnen voor de renners van Patrick Lefevere. Van 15 tot 20 juni houdt Deceuninck-QuickStep er ‘kamp’. ‘Ik zal zeer blij zijn als ik mijn renners weer zie.’

Patrick Lefevere is in zijn bubbel gebleven. Elke week op donderdag hield hij Zoommeeting met de staf van de ploeg. "Ik ben geen drie keer uit mijn kot gekomen."

Niet uit angst, ook al had hij die wel een beetje, als man van 65 met diabetes en zwakke longen. Gewoon omdat het niet mocht. "Ik dacht: doe maar gewoon, dan schiet er nog niet veel over. Hoeveel commotie heeft de dochter van Goedele Liekens niet veroorzaakt toen ze op een feestje werd gesignaleerd? Stel dat ik op een barbecue was met twintig man, dan haalde ik 's anderendaags de frontpagina van Het Laatste Nieuws. Dat ging dus niet gebeuren. Bovendien haat ik grote massa's. Ik hou het liever klein maar fijn."

Zijn oudste zoon kwam op bezoek. "Hij is binnengekomen en ik vond dat hij het iets te relax opnam." Zijn jongste zoon bleef op kot in Gent. "Hij werkt en hij woont samen met zijn lief. Ik vind, al zeg ik het zelf, dat ik de richtlijnen zeer consequent heb opgevolgd."

Couvert Couvert

Patrick Lefevere zat afgelopen dinsdag natuurlijk wel op het terras van Couvert Couvert, het sterrenrestaurant van Wouter Vandenhaute in Heverlee, waar de raad van bestuur van Anderlecht vergaderde. "Dat was wel oké, denk ik. We hadden elk een tafel voor ons alleen, waar ze normaal met vier aan een tafel zitten."

Lefevere luidde bij het begin van de lockdown nu ruim twee maanden geleden de alarmbel. De economische situatie van het wielrennen is precair. Als er dit jaar niet wordt gekoerst, zei Lefevere, heeft hij volgend jaar geen ploeg meer. Er is inmiddels een nieuwe kalender. Eind juli zijn er de rondes van Burgos en van Portugal, maar vooral is er op 1 augustus de Strade Bianche. En vier weken later begint de Tour. Als alles goed gaat.

"Wat ik twee maanden geleden zei is niet veranderd", zegt Lefevere. “Als we op 1 augustus niet vertrekken, als we geen Tour rijden, dan stoppen wij gewoon. En dan zal ik niet de enige zijn. Dan spreek ik voor driekwart van het peloton. Je kunt het aan geen enkele sponsor verkopen dat je een heel jaar niet koerst en toch gewoon betaald krijgt. Dan leef je in een andere wereld. Of je moet te voet naar Lourdes gaan. Ik heb nog nooit een mirakel gezien, en zeker niet zakelijk.

"Ze kunnen het honderd keren zeggen, bij Jumbo en al die andere ploegen, dat de sponsors er staan in goede en in kwade dagen. Als we dit jaar niet meer koersen, wil ik het nog zien hoeveel goede en kwade dagen er nog overschieten. Dan ben ik de eerste om te zeggen: we stoppen. En volgend jaar beginnen we weer van nul, met het budget dat we hebben."

Lonen van renners

Dat impliceert, weet Lefevere, dat niemand van zijn renners zich nog moet houden aan zijn contract, als de baas niet meer betaalt. "Maar dan wil ik nog zien wie er vertrekt."

Lefevere zou in de lonen van renners hebben bespaard om zijn ploeg boven water te houden, tot er weer wordt gekoerst. Zoals ze bij Lotto-Soudal hebben gedaan en bij andere ploegen. Hij bevestigt noch ontkent. Alleen dit: "Andere ploegen hebben er bij alle zelfstandigen de stekker uit getrokken. Ik heb een compromis gemaakt. Iedereen was onmiddellijk akkoord met alles."

Hoeveel hij heeft bespaard? "Ken je mij nu nog niet? Ik zal nooit over cijfers praten. Laat de anderen maar praten. Zij die zeggen dat de sponsors er staan in goede en kwade dagen, hebben veel meer geknipt dan wie ook. En tegelijk zijn ze zichzelf blijven uitbetalen. Ik zal geen namen noemen."

Zelf heeft hij als CEO van Deceuninck-QuickStep al vier maanden niet meer gefactureerd aan de ploeg. "Ik ben gepensioneerd. Ik kan mij dat permitteren. Ik zou wel erg slecht bezig zijn, mocht ik het me niet kunnen veroorloven om mezelf op mijn 65ste vier maanden niet uit te betalen. En dan zie ik op het einde van het jaar wel hoeveel budget er nog is. En of ik eventueel iets moet compenseren."

Bestaat het risico, als sponsors dit jaar de geldkraan dichtdraaien, dat ook het budget van zijn ploeg volgend jaar door verminderde sponsoring naar beneden gaan? Lefevere zegt van niet. Omdat er nu eenmaal afspraken zijn gemaakt en contracten zijn gesloten.

"Zo werkt het dit jaar misschien, omdat er niet wordt gekoerst, maar niet volgend jaar. Vergeet ook niet: de grootste zakenlui zijn optimisten, geen pessimisten. Ze zeggen: in april hebben we 50 procent van onze omzet verloren, dan hernemen we in augustus en volgend jaar proberen we er helemaal terug te staan."

Paranoia

Over enkele maanden, als er in augustus weer wordt gekoerst, is alle ellende hopelijk snel vergeten. "Dan zal alles niet helemaal zijn zoals voorheen. We moeten altijd waakzaam zijn, maar wat ons nu wordt opgelegd doen we, met uitzondering voor het dragen van mondmaskers, al drie jaar. Handen wassen, handgels gebruiken voor en na het eten. Daar ligt het niet aan."

En dan moeten zijn renners of personeel er geen probleem van maken dat ze weer in hotels gaan logeren, waar het misschien toch niet helemaal veilig aanvoelt.

"Als je paranoia wordt moet je nu naar een bunker rijden en jezelf opsluiten. Als je nu niet bereid bent, nu de maatschappij weer opengaat, om een aantal verboden op te geven, moet je een kluizenaar worden. En het is dan ook niet zeker dat je niet doodgaat." (MG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234