AnalyseAxel Witsel
Alleen een mirakel kan Witsel nog naar EK brengen
De EK-droom van Axel Witsel lijkt uiteengespat na een gescheurde achillespees, zaterdag opgelopen bij Borussia Dortmund. Maandag volgt een tweede onderzoek bij dokter Geert Declercq die hem zal opereren. Als de pees volledig af is, zijn in principe zes maanden nodig om fit te raken. Staat Witsel voor een onmogelijke opdracht?
Op 11 juni 2021 – exact over vijf maanden – staat de openingsmatch Italië-Turkije van het al eerder met één jaar uitgestelde EK voetbal gepland. Een dag later speelt België tegen Rusland. De kans dat Witsel dan op het veld staat lijkt erg klein. “We hebben een mirakel nodig”, zei vader Thierry Witsel aan onze redactie.
Bondscoach Roberto Martínez wil als optimist Witsel nog hoop geven: “Dit is niet het moment om na te denken of hij het EK zal missen of niet. We wachten tot de laatste seconde om de selectie bekend te maken, dan krijgt hij zoveel mogelijk tijd om volledig fit te geraken.”
De revalidatie hangt mede af van de ernst van de beschadiging aan de achillespees. Die is nog niet helemaal duidelijk. Witsel is al onderzocht in een ziekenhuis in Dortmund. Zijn club meldde daarna dat hij maanden buiten strijd zal zijn. De teneur van de berichten wijst op een volledig afgescheurde linkerachillespees. Dokter Geert Declercq, die deel uitmaakt van de medische staf van de Rode Duivels, plant vandaag een extra onderzoek. Hij zal in de loop van de week Witsel opereren. Daarna zal de middenvelder onder de handen van physiotherapeut Lieven Maesschalck revalideren.
Witsel wacht dus een verjaardag in mineur: dinsdag wordt hij 32 jaar. Hij liep de blessure zaterdag op in het Bundesliga-duel tussen RB Leipzig en Borussia Dortmund (1-3), zonder dat er een contact mee gemoeid was. Bij een eenvoudige pass van ploegmaat Thomas Delaney na een klein half uur liep Witsel richting de bal, maar zakte hij bij het afzetten door zijn enkel. Hinkend en ondersteund door twee stafleden verliet Witsel het veld. De tranen in zijn ogen verklapten dat hij toen al voelde dat het om een ernstige blessure ging. De club liet ook vrij snel weten te vrezen voor een achillespeesblessure. Fenomeen Erling Haaland stak Witsel zelfs nog tijdens de match een hart onder de riem door een van zijn goals te vieren zoals Witsel, met gekruiste armen.
Bij een volledig afgescheurde achillespees rekenen specialisten op een revalidatie van minstens zes maanden. De snelste schema’s spreken over vijf maanden, maar er is ook nog een maand nodig om topfit te raken. Zo lijkt Witsel zich in het worst-case-scenario niet veel illusies te moeten maken voor het EK.
Bondscoach Martínez wil het moreel van Witsel wel hooghouden door niet nu al over het EK te praten. “We zijn pas januari. We moeten niet uitsluiten dat hij aan het EK kan deelnemen. Een scheur heeft vier tot zeven maanden tijd nodig om te helen, het hangt mee af van de eerste weken van de revalidatie en de mentale sterkte van Axel. We moeten nu geen voorspellingen doen. Witsel is een snelle genezer en ging in het verleden goed om met blessures.”
Martínez had zelf contact gezocht met Witsel: “Ik stelde tevreden vast dat hij sterk en positief is. (...) We geven Axel zoveel tijd als nodig om te beslissen. De eerste week van juni is het moment om de situatie te bevestigen.”
Een andere Rode Duivel liep begin dit seizoen een gelijkaardige blessure op als Witsel. Matz Sels scheurde half juli op training bij Straatsburg zijn linkerachillespees. Bijna zes maanden later zit hij op schema voor zijn revalidatie, maar speelklaar is hij nog niet. “Ik hoop wel in februari weer wedstrijdfit te zijn”, aldus Sels. Zijn revalidatie bestond onder meer uit twee weken gips en daarna moest hij zes weken een speciale botschoen dragen. Dik vier maanden na zijn blessure mocht hij weer beginnen met loopoefeningen: “Maar elke blessure is anders, misschien revalideert Witsel nog sneller dan mij”, zo hoopt Sels.