Voetbal
Alleen bekerfinale kan coronavirus overleven
Wait and see, oordeelde de Pro League over de afloop van onze competitie. Maar intussen slaat viroloog Marc Van Ranst de deur toe voor play-offvoetbal en is er geen meerderheid onder de 1A-clubs om de laatste speeldag af te werken. Wat dan wel?
De conferencecall van de Pro League was net afgelopen toen viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws kwam vertellen: "Hoop ik dat de competitie kan worden afgewerkt? Ja. Vrees ik dat het niet zal kunnen? Ook ja. Veel mensen samenbrengen, daar gaan we héél waakzaam over zijn. De competitie dit jaar afronden? Neen, daar zie ik weinig mogelijkheden in. Misschien dat er nog een symbolische bekerfinale achter gesloten deuren kan afgewerkt worden."
Hiermee doet Van Ranst de deur dicht voor enkele 'G7-clubs' - de G5 plus Antwerp en Charleroi - die nog steeds hopen om (een deel van) de play-offs te kunnen afwerken. Met name Antwerp, Charleroi en Standard dromen van een betere wereld op korte termijn, Anderlecht veegt geen enkel scenario van tafel, net als Genk.
Van Ranst: "Wanneer alles goed gaat en de epidemie begint te vertragen, zullen we de maatregelen niet plots loslaten."
De Spaanse bondsvoorzitter Rubiales deed gisteren een oproep aan de UEFA om het kalenderjaar met nog eens een maand te verlengen, tot 30 juli. "Wij zullen hoe dan ook La Liga afwerken", zei Rubiales. Een paar Belgische G7-clubs wil zich daarbij aansluiten, maar tijdens de conferencecall bleek daar geen meerderheid voor te zijn. Streep door de play-offs dus.
Geen zakker
In de ideale wereld kan op het einde van juni alsnog de dertigste en laatste competitiespeeldag afgewerkt worden, zonder publiek welteverstaan. Het antwoord hierop heeft een direct gevolg voor het competitieformat van volgend seizoen. Doen we die de laatste speeldag níét meer, dan is er geen degradant (Beveren en Oostende kunnen allebei nog zakken) en moet je de aspirant-stijgers OH Leuven en Beerschot na de zomer toelaten in een 1A-competitie met achttien clubs, zonder play-offs op het einde. In theorie heb je in de zomer van 2021 dan wel drie dalers nodig om een seizoen later weer de draad te kunnen oppikken.
In de conferencecall bleek dat alvast een meerderheid van de clubs te vinden is om die laatste speeldag te laten vallen. Als play-offs onmogelijk blijken, hebben Antwerp en Anderlecht geen zin meer in nog één nietszeggende match. Zelfs AA Gent, notoir voorstander van het play-offsysteem, wil meestappen in een verhaal met achttien.
Handel je de dertigste speeldag wél nog af, dan dient de testwedstrijd OH Leuven-Beerschot om de promotie gespeeld. Maar was het niet de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani die, nog voor er sprake was van een lockdown, de match al had verboden?
Hetzelfde geldt voor de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver, die het duel Waasland-Beveren-AA Gent van de dertigste speeldag niet liet plaatsvinden. Gistermiddag herhaalde Van de Vijver zijn standpunt: "Tweeëntwintig mensen op het veld en nog technische staf erbij die voor en na de match samen in de kleedkamer zitten, dat krijg ik niet uitgelegd aan de bevolking."
Streep door de dertigste speeldag dus. Per slot van rekening is het klassement na 29 speeldagen voldoende sportieve waarheid.
Rest de bekerfinale achter gesloten deuren als symbolische afsluiter van het voetbalseizoen 2019-2020. Die wedstrijd beslist wie rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League mag: Antwerp indien zij de finale winnen, of Charleroi als derde in de competitie, indien Club de finale wint en dus de dubbel binnenhaalt.
De Pro League beseft dat het niet om de bekerfinale kan, desnoods in het weekend van 27 en 28 juni, net voor het sluiten van het kalenderjaar. Met alle risico's van dien want als op dat moment nog een samenscholingsverbod geldt, hoe kunnen overheid en veiligheidsdiensten dan voorkomen dat Antwerp- of Club-fans na afloop de overwinning massaal vieren op straat?