Zondag 29/01/2023

ReportageTubeke

Achter de schermen bij de Rode Duivels: ‘Op basis van wat ik zie, zegt mijn gevoel: we gaan er heel dicht bij zijn’

Jonathan Vanooteghem beheert de sociale media van de Rode Duivels: ‘Die gasten zitten constant op hun telefoon’. Beeld © Stefaan Temmerman
Jonathan Vanooteghem beheert de sociale media van de Rode Duivels: ‘Die gasten zitten constant op hun telefoon’.Beeld © Stefaan Temmerman

In de bubbel van de Rode Duivels draait het niet enkel om voetbal. Er moeten nu eenmaal ook gegrilde pladijzen en grappige Instagram-filters zijn. ‘Voor een kabeltje van een spelconsole weten ze mij snel te vinden.’

Michiel Martin

Guido Van Onsem (61) - kit man - eerste toernooi: WK 1998

‘Dennis Praet krijgt geen voorkeursbehandeling omdat hij overeenkomt met mijn dochter’

Guido Van Onsem: ‘Niet iedereen is zoals Eden Hazard, die zelfs in de spelerstunnel nog streken durft uithalen. Voor de meesten is opperste concentratie cruciaal.’ Beeld © Stefaan Temmerman
Guido Van Onsem: ‘Niet iedereen is zoals Eden Hazard, die zelfs in de spelerstunnel nog streken durft uithalen. Voor de meesten is opperste concentratie cruciaal.’Beeld © Stefaan Temmerman

“Binnen de nationale ploeg ben ik een soort rondwandelende supermarkt”, lacht Guido Van Onsem (61), officieel de ‘kit man’ van de Rode Duivels. Als de spelers vanuit hun clubcocon in Engeland afzakken naar de nationale ploeg, zorgt Van Onsem dat er een reserve is aangelegd voor het ganse ‘Ik ga naar een EK en ik neem mee’-lijstje. “Tandpasta, scheermesjes of ondergoed, al die zaken durven de spelers weleens vergeten. En ook voor een kabeltje van een spelconsole weten ze mij snel te vinden.”

Al sinds begin mei is hij in de weer met het bedrukken van shirts of het opstellen van vestimentaire verhuisschema’s. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Zelfs in het broeierige Sevilla heeft hij langs het veld twee tassen bij de hand met daarin extra handschoenen of mutsen. Spelers moeten niet met ‘onnozeliteiten’ bezig zijn, zo luidt zijn missie. “Niet iedereen is zoals Eden Hazard, die zelfs in de spelerstunnel nog streken durft uithalen. Voor de meesten is opperste concentratie cruciaal.”

De huidige omkadering is in vergelijking met zijn eerste WK in 1998 een ‘wereld van verschil’. Vedette Enzo Scifo moest toen nog zelf de juiste schoenen in zijn tas steken voor een wedstrijd, vandaag dropt ook de derde keeper van de Duivels zijn gepersonaliseerde paar na elke sessie in alfabetisch gerangschikte bakken. “Vroeger reden we met een camionette naar de wedstrijden, vandaag met een vrachtwagen.”

Toppers als De Bruyne ziet hij al van bij de jeugd neerstrijken in Tubeke. Hij kent ‘Kevin’ en ‘Eden’ door en door en hij ziet meteen aan hun lichaamstaal of ze zichzelf een negen of een vier uitdelen na de wedstrijd. “Met Moussa Dembele, die er niet meer bij is, had ik wellicht de beste band. Zijn moeder belde me ooit op, met de vraag of ik me wilde ontfermen over haar verstrooide zoon. Daar bleef hij me altijd aan herinneren.” Een gedroomd duo ook: een vergeetkop en een kit man. “Maar iedereen staat bij mij op gelijke voet. Dennis Praet krijgt geen voorkeursbehandeling omdat hij overeenkomt met mijn dochter.”

Na het EK en de komende Nations League-wedstrijden zwaait Van Onsem af. “Mijn broer nam me ooit mee naar de EK-finale tegen West-Duitsland in 1980, en daar werd ik verliefd op de Rode Duivels. Deze job is dus echt een droom die werkelijkheid is geworden. Een titel zou de kers op de taart zijn, al lag onze grootste kans wellicht in Rusland.”

Jonathan Vanooteghem (27) - content creator - eerste toernooi: WK 2018

‘Michy Batshuayi ligt niet wakker van een grappige meme’

Jonathan Vanooteghem: ‘Als ik een Instagram Live doe met Kevin De Bruyne en Dries Mertens en mijn gsm uit handen geef, zitten die zich ook gewoon keihard te amuseren met een schattige konijnenfilter.’ Beeld © Stefaan Temmerman
Jonathan Vanooteghem: ‘Als ik een Instagram Live doe met Kevin De Bruyne en Dries Mertens en mijn gsm uit handen geef, zitten die zich ook gewoon keihard te amuseren met een schattige konijnenfilter.’Beeld © Stefaan Temmerman

“Uiteraard zijn er duidelijke afspraken met de coach over wat we mogen vastleggen op beeld”, zegt Jonathan Vanooteghem, die als content creator dagelijks de honger van fans op sociale media probeert te stillen. Tactische besprekingen zal u in de #Deviltime Daily-filmpjes dus niet zien, wel hoe Leandro Trossard en Dennis Praet zich – elk vanuit hun eigen hotelkamer – opwinden in een spelletje Call of Duty. Of hoe de masseurs en kinesisten zich te pletter kneden terwijl de spelers vooral hun duim overbelasten met scrollen. “Met ons team proberen we op zulke momenten een vlieg op de muur te zijn”, zegt Vanooteghem, die dus als geen ander weet: “Die gasten zitten constant op hun telefoon.”

Zijn voetballers ijdeltuiten die elk beeld eerst rigoureus screenen? “Dat gebeurt zelden. Op vijfhonderd posts is het misschien één of twee keer gebeurd dat een speler een berichtje stuurt: ‘Toch liever niet.’” Welke speler tegen een plaagstootje kan, zoals een grappige meme op Twitter, is intussen ook geweten. “Michy Batshuayi ligt daar echt niet wakker van”, zegt Vanooteghem. “Maar constant dwaas doen voor de camera, zoals Griezmann en Mbappé bij Frankrijk, is aan deze groep niet besteed.”

“Het zijn allemaal heel normale gasten. Als ik een Instagram Live doe met Kevin De Bruyne en Dries Mertens en mijn gsm uit handen geef, zitten die zich ook gewoon keihard te amuseren met een schattige konijnenfilter.”

Het ritme binnen zo’n EK-bubbel is wel pittig, klinkt het. “Ik heb vannacht voor het eerst 7 uur kunnen slapen.” Terwijl Roberto Martínez langs de zijlijn elf spelers coacht, stuurt Vanooteghem even verderop drie medewerkers aan die de communicatie via de app of sociale media blijven voeden. Een klein geluk: vanuit die ‘red zone’, waar de spelers zitten, mogen enkel voor en na de wedstrijd beelden gemaakt worden van UEFA. “Ik heb dus chance: ik mag rechtspringen als er gescoord wordt.”

“Je beleeft zo’n toernooi wel totaal anders dan een supporter, de sfeer op de pleinen krijg je amper mee in die bubbel. Maar als je dan zoals na het WK in Rusland mee met de bus de Grote Markt oprijdt, is dat wel een beetje surrealistisch.” Nog een leuke extra: de inside informatie over wel en wee. “Ik hoef geen beroep meer te doen op analisten om een voorspelling te doen”, lacht Vanooteghem. “Op basis van wat ik zie, zegt mijn gevoel: we gaan er heel dicht bij zijn.”

Johan Gerets (39) - high performance coach - eerste toernooi: EK 2021

‘Door Romelu Lukaku besef ik weer hoe onbeduidend ik zelf als voetballer was’

Johan Gerets: ‘Het vertrouwen en de focus is er, nu is het gewoon doorduwen tot het eind.’ Beeld © Stefaan Temmerman
Johan Gerets: ‘Het vertrouwen en de focus is er, nu is het gewoon doorduwen tot het eind.’Beeld © Stefaan Temmerman

“Ik ben sowieso een redelijk hevig baasje, maar tijdens dit EK ben ik bij een goal van de Belgen echt niet te houden. Met die jongens samenwerken maakt het nog een stuk specialer”, vertelt Johan Gerets, die als high performance coach uren in het krachthonk spendeert om spelers fit te krijgen of houden. De eerste wedstrijd op dit EK bleef hij achter met Kevin De Bruyne in Tubeke, en na de 3-0 voor België lachte die laatste zich een breuk met het brullende staflid.

Een aardje naar zijn vaartje, want vader Eric Gerets stond als voetballer te boek als ‘leeuw van Vlaanderen’. “Die naam blijft wel resoneren bij de spelers, zeker de oudere garde vraagt vaak hoe het met hem gaat. De jongere spelers daarentegen, die zijn daar niet mee bezig. Zij meten zich met andere voetbalidolen.”

In de dagelijkse praktijk, bij Move to Cure van kinesist Lieven Maesschalck, zijn het veelal wat mindere goden die de revue passeren. Maar in de gym in Tubeke valt zijn mond elke dag open, het meeste nog van Romelu Lukaku. “Wat die elke dag uit zijn benen blijft schudden, is onwaarschijnlijk straf. Ik deed eens een aantal sprints met hem. Terwijl hij al veertig meter overbrugd had, zat ik pas aan de helft.”

“Door Romelu besef ik weer hoe onbeduidend ik zelf als voetballer was”, zegt Gerets, die nog in tweede klasse voetbalde. “Maar ook bij Yannick Carrasco zit ik al na zes versnellingen te loeren naar een zuurstoftank. Mij eens goed kapot laten gaan, dat vinden sommige jongens bijzonder leuk. (lacht) Als ik achteraf een half uur misselijk ben, neem ik dat er met de glimlach bij. Dat is goed voor de sfeer.”

“Uiteindelijk is mijn taak natuurlijk vooral om spelers maximaal te laten presteren. Voor het eerst sinds lang hebben we deze week elke beschikbare Rode Duivel op het trainingsveld gekregen. Het vertrouwen en de focus is er, nu is het gewoon doorduwen tot het eind.”

Als de beker mee naar ons land komt, doet de zoon – weliswaar langs de zijlijn – beter dan de vader. Die behaalde in 1980 zilver op het EK voetbal. “Maar ik denk niet dat hij daar echt wakker van ligt. Integendeel, hij vraagt me constant hoe het gaat met de spelers en wil niets liever dan dat we de eindzege eindelijk binnenhalen. In de familiegroep op WhatsApp was hij daarnet weer fel: ‘We eten die Portugezen op.’”

Bartel Dewulf (53) - chef - eerste toernooi: WK 2018

‘Met de tafelmanieren van de Duivels zit het wel snor’

Bartel Dewulf: ‘Appelmoes of ribbetjes, daar vragen ze het vaakst om.’ Beeld © Stefaan Temmerman
Bartel Dewulf: ‘Appelmoes of ribbetjes, daar vragen ze het vaakst om.’Beeld © Stefaan Temmerman

“In de keuken krijgen wij helaas geen rustdag”, zegt Bartel Dewulf (53), de chef-kok die er met zijn team voor zorgt dat spelers een kwartier voor affluiten niet smeken om een Kinder Bueno. Om half zes begint de eerste met brood bakken, vlak voor middernacht wacht de spelers nog een proteïneshake. Onze nationale ploeg leeft onder meer op 300 eieren per dag, al mag dat gerust gepocheerd en met een beetje avocado dabei.

“Het moet niet enkel voedzaam, maar ook lekker zijn. Niets is slechter dan een speler die geen goesting heeft om te eten”, zegt Dewulf. Dat lijkt geen probleem te zijn: hij is de eerste chef-kok die voor een toernooi mag terugkeren sinds 2014. “Mijn filosofie is niet anders dan in een normaal restaurant: alles begint met verse, lekkere producten, het liefst lokaal gekocht.”

Daar hoort een hele denkoefening bij als de Duivels reizen voor een wedstrijd, waarbij de hele omtrek van het hotel gescreend wordt op leveranciers. Toen eind april Bilbao als gaststad werd vervangen door Sevilla “was het helemaal van nul herbeginnen”.

Een kleine greep uit het menu: ‘Worst van hoevekip met waterkers, boterboontjes en peterseliewortel’ of ‘gegrilde pladijs met lavaspesto en asperges’. “Uiteraard heb ik iets minder bewegingsvrijheid dan anders, zeker op een wedstrijddag.” Dan is er vooral nood aan suikers en koolhydraten, dus ligt het buffet vol pasta en pannenkoeken met suiker. Nadien keren de verse groenten terug, en mogen de Duivels een gaatje laten voor een stuk ijstaart.

‘Dries’ en ‘Romelu’ maken een goede kans op de titel van grootste smulpaap, vertelt Dewulf. “Maar eigenlijk moet ik zeggen dat de meeste jongens wel fijnproevers zijn. En ja, ook met de tafelmanieren van de Duivels zit het best snor. Ik heb nog niemand taart en vis op één bord zien gooien.”

“Het is echt een hele toffe bende, en dan raak je automatisch opgeslorpt in dat voetbalverhaal. Die verloren halve finale in Rusland bijvoorbeeld, daar was ik echt een tijdje slecht van”, aldus Dewulf, die voelt dat het “nu of nooit” is op dit EK. Wat er gepland is als overwinningsbuffet? “Daar hebben we nog niet over nagedacht.” Aan de vele verzoekjes van Rode Duivels die binnenlopen tijdens het toernooi, valt af te leiden dat het alvast geen maaltijd voor fijnproevers wordt. “Appelmoes of ribbetjes, daar vragen ze het vaakst om.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234