Zondag 28/05/2023

AchtergrondVoetbal

AA Gent en Laszlo Bölöni vinden mekaar, na een romance die in 2013 begon

Bölöni op de persconferentie. Beeld BELGA
Bölöni op de persconferentie.Beeld BELGA

‘Bonjour tout le monde, je m'appelle Laszlo Bölöni.’ Met die woorden kreeg de nieuwe coach van AA Gent bij zijn voorstelling meteen de lachers op zijn hand. Het is de bedoeling dat hij AA Gent ook op het veld weer aan het lachen krijgt.

RN

De komst van Laszlo Bölöni naar AA Gent is het resultaat van een lange romance, die ergens in 2013 begon op een zomerse avond in Zuid-Frankrijk. “Ik herinner me dat we toen uren met mekaar gesproken hebben, op het terras van Laszlo", herinnert Ivan De Witte zich. "Ik heb toen een lang gesprek gehad met de voorzitter en zijn charmante echtgenote", vertelt Bölöni. "Het was een heel aangename avond. Sinds die dag waren we tegenstanders, maar het respect voor mekaar is er altijd geweest."

"Tijdens een ontmoeting als die van toen, doe je onvermijdelijk een indruk op", aldus De Witte. "Die indruk is gebleven. De expertise van Laszlo en zijn inzicht in het voetbal heeft mij altijd aangesproken. Ik heb al een paar jaar geprobeerd om hem hier te krijgen, maar dat is nooit gelukt. Tot nu."

Dat het snel gegaan is, mag blijken. "Ons eerste contact dateert van dinsdagmiddag, toen hebben we een lang en goed gesprek gehad”, zegt De Witte. Zo goed, dat Bölöni snel overtuigd was om vanuit Qatar naar België te komen, om gisterochtend al zijn eerste training te leiden en zaterdag op de bank te zitten in het beladen duel op de Bosuil.

"In de laatste 35 uur heb ik drie covidtests ondergaan om vanuit Qatar tot hier te geraken", vertelt Bölöni. "Straks onderga ik er nog een, in Roeselare. Als die goed uitvalt, zal ik zaterdag op de bank zitten. Het is natuurlijk speciaal om meteen op Antwerp te beginnen. En eerlijk: ik zie dat niet als een geschenk. Ik heb al heel wat berichtjes van spelers van Antwerp gekregen, waarvoor dank. Maar we gaan er alles aan doen om daar een resultaat neer te zetten."

Wat mogen we verwachten?

De vraag is: wat mogen we onder de nieuwe coach verwachten? AA Gent was de voorbije jaren onder Hein Vanhaezebrouck en Jess Thorup gewend aan attractief en offensief voetbal. Omdat Bölöni met Antwerp vooral vanuit de organisatie voetbalde, vrezen sommigen een stijlbreuk. Iets verder terug in de tijd speelde Bölöni met Standard wél aantrekkelijk voetbal, met historische Europese avonden tegen onder andere Liverpool, Everton, Sevilla en Sampdoria als gevolg. De vraag luidt dan ook: welke kant wil Bölöni uit met de kern die hij bij AA Gent ter beschikking krijgt?

"Iedereen praat graag over spektakel en over mirakels", zegt Bölöni. "Ik hou daar ook van, maar met een goeie hoeveelheid zweet erbovenop. Toen ik daarstraks de spelers ontmoette, heb ik hen verteld dat alles wat ik in mijn leven bereikt heb, er gekomen is met hard werk, met ernst en met overgave. Als ik dat kan doen op een artistieke, flamboyante manier, dan verkies ik dat natuurlijk. Maar daar moet je voor werken, want niets valt uit de hemel. Als we dat doen, gaan we spektakel zien. Spektakel moet gepaard gaan met resultaat, die twee gaan samen."

"Je moet je ook de vraag stellen: wat is spektakel?", bedenkt Bölöni. "Een demarrage op de flank, een goeie voorzet en een bal die in de winkelhaak getrapt wordt, is fantastisch. Maar een tackle achteraan, of een verdediger die zich voor de bal gooit om een doelpunt te voorkomen, is voor mij even fantastisch. Alles vloeit voort uit hard werk."

"Voor mij is dit geen stijlbreuk", zegt De Witte. "Laszlo Bölöni is een trainer die werkt met de middelen die hij heeft. Bij sommige clubs heeft hij meer vanuit de reactie gewerkt, maar bij andere clubs deed hij dat vanuit een meer aanvallende visie. Voor mij komt het erop aan een trainer te hebben die het beste zal halen uit de beschikbare middelen. Ik houd van wat hij zegt: mooi, aanvallend voetbal, gekoppeld aan resultaat. Je kan die twee niet van mekaar loskoppelen."

Het is uitkijken naar de manier waarop Bölöni het beste haalt uit een kern die – aanwinsten incluis – perfect is afgestemd op de manier van voetballen van zijn voorganger Jess Thorup, met offensieve backs, de ruit op het middenveld en twee spitsen. Het valt nog te bezien of hij geen andere types nodig heeft om AA Gent naar zijn hand te zetten.

Een dag of tien geduld

"Je probeert altijd om te verbeteren en zo sterk mogelijk te zijn, in de mate van het mogelijke", zegt Bölöni. "Maar ik vraag je om die vraag over een dag of tien nog eens te stellen. Ik heb de radiografie gemaakt van alle spelers in België. Daar zitten er veel met interessante kwaliteiten bij. Maar als je dieper gaat analyseren, zie je ook de limieten. Daarom vraag ik je een dag of tien geduld, om dan te bekijken welke richting we uitgaan. Maar ik geef toe dat het een onderwerp is dat me bezighoudt.”

Begrijpelijk, gezien de hoge ambities die voorzitter De Witte voor het seizoen uitsprak. "Die ambitie blijft, maar je moet ze met een zekere nuancering nemen", zegt de voorzitter van AA Gent. "Ik denk dat niet alleen Gent, maar een paar clubs altijd de ambitie moeten hebben om challenger te zijn. Anders start je een competitie zonder pigment. Ik geef Brugge nog altijd de grootste kansen, maar we willen challenger zijn. En als dat niet lukt, gaan we het toch geprobeerd hebben."

Laszlo Bölöni onderschrijft die ambities, zij het met enig voorbehoud. "Geef me wat meer tijd om de kern goed in te schatten, ik heb nog maar één training achter de rug. Maar hoe dan ook gaan we er alles aan doen om de lat zo hoog mogelijk te leggen."

Ivan De Witte knikt instemmend: precies wat hij wou horen van zijn nieuwe coach.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234