matchfixing

13 arrestaties in groot onderzoek naar matchfixing in tennis

- Redactie - Bron: (eigen info, belga.be)
1 Beeld ter illustratie. © Photo News

Het federaal parket heeft 21 huiszoekingen verricht in een internationaal onderzoek naar matchfixing in het tennis. Dertien mensen zijn opgepakt voor verhoor. Onder hen ook tennissers, "maar geen bekende namen". Ook in het buitenland waren er interventies.

Het onderzoek bracht aan het licht dat een Armeens-Belgische bende tussen 2014 en nu professionele tennissers actief zou hebben omgekocht om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken. De verdachten hebben bijna allemaal hetzelfde profiel: geen inkomen, geen werk en financieel aan de grond. Ze kregen instructies om cashgeld in te zetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen, in het Futures- en Challenger-circuit.

Share

'Op deze toernooien zijn er meestal geen camera-opnames, waardoor de spelers gemakkelijker omkoopbaar zijn'

Federaal parket

De politie deed huiszoekingen in Sint-Gillis (2), Vilvoorde, Mechelen (4), Ukkel, Laken, Jette (2), Schaarbeek (2), Sint-Agatha-Berchem, Geraardsbergen (4), La Louvière, Sint-Joost-ten-Node en Watermaal-Bosvoorde. Op vraag van de Belgische onderzoeksrechter werd simultaan opgetreden in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Slovakije, Nederland en de VS. De operatie kreeg steun van de Europese politieorganisatie Europol.

De feiten kwamen aan het licht doordat de kansspelcommissie in 2015 verschillende meldingen ontving van andere gokinstellingen dat personen van Armeense afkomst en verblijvend in ons land zich mogelijk schuldig zouden maken aan matchfixing in het tennismilieu. Ze richtten zich daarbij op wedstrijden van kleinere toernooien uit het Futures- en Challenger-circuit, waar meestal geen cameraopnames zijn.

De spelers zijn daardoor gemakkelijker omkoopbaar en de organisatoren van matchfixingwedstrijden genereren veel cashgelden. Zij zouden zich daarbij schuldig maken aan matchfixing, corruptie, witwassen, deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie.

nieuws

cult

zine