PortretVedat Muriqi
10 miljoen euro voor Vedat Muriqi: wie is de nieuwe recordaankoop van Club Brugge?
Vedat Muriqi (28) moet de nieuwe spits worden van Club Brugge. Een kind van de Kosovaarse oorlog - ‘We sliepen met vijftig in een kamer en deelden een liter melk per dag’ -, een neus voor goals. Een kennismaking met de recordaankoop van de landskampioen, de spits van 10 miljoen.
Prizren, Kosovo. Anno 2022 wordt het omschreven als een “sprookjesachtige, historische stad”. Daar groeide Muriqi op. In tijden van oorlog. Samen met zijn familie vluchtte hij op jonge leeftijd naar Albanië. “Soldaten kwamen naar ons huis en zeiden dat ze een bom zouden planten”, zei hij daarover in de Spaanse krant El País. “Ik herinner mij dat mama zoveel mogelijk kleren bijeenraapte, de auto pakte en samen met ons naar Albanië reed.”
Waarna het gezin van Muriqi in overlevingsmodus ging. “Het enige positieve aan een oorlog is dat het je mentaal en fysiek sterker maakt. Maar het waren moeilijke tijden. Mijn ouders leden enorm. Wij waren kinderen, we wilden eten en drinken en zij konden ons niets geven. Met vijftig familieleden zaten we op een kamer. We deelden een liter melk per dag, aten uien en brood. ’s Ochtends, in de middag en ’s avonds. Gelukkig stierf er niemand van mijn familie in die periode. Oorlog is het ergste wat er kan gebeuren. Voor de wereld, voor de mensheid.”
Een paar maanden na de vlucht keerde Muriqi terug naar Kosovo. Waar de straten leeg waren, waar “niets meer was”. Al zeker geen faciliteiten om te voetballen. “Niemand wilde ermee beginnen”, zegt Muriqi. “Toen ik tegen mijn nonkel zei dat ik profvoetballer wilde worden, begon hij te lachen. Hij zei me dat het zéér moeilijk zou worden.”
Maar Muriqi volhardt. Traint hard en krijgt hulp van zijn familie. Als tiener maakt hij zijn debuut in Kosovo en verhuist op jonge leeftijd naar Albanië. Daar wordt hij in 2014 opgemerkt door de Turkse club Giresunspor. “Ik wilde me bewijzen, wilde niet terugkeren naar Kosovo. En ik kreeg mijn kans.”
Stap voor stap werkte hij zich op. Na Giresunspor volgden periodes bij Gençlerbirligi en Rizespor. In Rize maakt Muriqi indruk. Hij scoorde er zeventien keer, werd gehaald door Fenerbahçe. Bij die topclub maakte hij opnieuw zeventien doelpunten. Rüstü Reçber, ex-doelman en icoon van het Turkse voetbal, noemde hem “de ideale centrumspits”. Omdat hij sterk is met het hoofd, goed meespeelt in de combinatie én omdat hij kracht uitstraalt.
Toen Lazio aanklopte na zijn topseizoen bij Fenerbahçe twijfelde de aanvaller niet. Twintig miljoen euro betaalden de Italianen voor de Kosovaarse topschutter aller tijden. Maar in Rome lukt het niet. De doelpunten kwamen niet - slechts één in 38 duels -, hij werd het mikpunt van spot voor de Romeinse fans. Zelf zei hij over zijn periode bij Lazio en zijn moeilijke aanpassing: “In de Serie A is er nu eenmaal meer kwaliteit dan in de Turkse competitie. Ik was geblesseerd toen ik arriveerde, ik kreeg corona en ik had het niet gemakkelijk om nadien het niveau van mijn ploegmaats te halen. Ik was ongelukkig, maar het klopt dat ik het niet goed deed als ik wél kansen kreeg. Ach, ze betaalden niet voor niets 20 miljoen euro. Ik scoorde in Turkije en voor de nationale ploeg. Je kan 100 miljoen euro betalen voor een speler. Als hij geblesseerd is, kan hij niet presteren.”
Geen idolen
Vorig seizoen werd Muriqi verhuurd aan Mallorca. In Spanje lukte het wel - vijf goals in zestien wedstrijden. Zij lichtten de aankoopoptie uiteindelijk niet. Twaalf miljoen euro vond Mallorca te veel.
In Brugge moet hij de nieuwe spits worden. Moet hij de concurrentie vooraan aangaan met Jutgla, Larin en (voorlopig nog) De Ketelaere.
Groot, sterk - een stevige bink. Zonder idolen. “Daar konden we in Kosovo niet aan denken.”
Met een neus voor doelpunten en een pittig prijskaartje. Muriqi is de nieuwe recordaankoop van blauw-zwart. Het betaalt rond de 10 miljoen euro voor de Kosovaar. Hij moet de mislukking van Lazio proberen uit te wissen in Brugge.