sport

"Kwetsbare jongeren moeten meer gaan sporten"

1 © Thinkstock

Deelname aan sportclubs heeft een heilzame werking op kwetsbare jeugd. Dit blijkt uit onderzoek van de VUB in samenwerking met de Ugent. Het verenigingsleven geeft deze jongeren houvast.

"Sport is voor deze jongeren bovendien een prima manier om zich af te reageren", stelt Reinhard Haudenhuyse van de VUB. Kwetsbare jongeren kampen vaak met een negatief zelfbeeld. Sporten geeft hen dan de kans om te tonen dat ze ergens goed in zijn en schaaft hun competenties bij.

Sportfederaties en Bloso investeren echter amper in kansengroepen. Clubs die openstaan voor jongeren uit kwetsbare milieus draaien quasi louter op de goodwill van een aantal geëngageerde clubleden.

Rol van de coach
Maar het gaat niet vanzelf: wie kwetsbare jongeren wil bereiken en vasthouden, moet rekening houden met een hoop drempels. Zo blijkt financiële flexibiliteit essentieel. Bijvoorbeeld door soepel te zijn met lidgeld, tweedehands materiaal aan te bieden of het OCMW te contacteren.

De jongeren geven zelf aan dat ze een warm en open klimaat zeer belangrijk vinden en de diversiteit in de groep erg weten te appreciëren.

Ook de rol van de coach kan niet overschat worden. "De trainer is een sleutelfiguur: niet alleen moet hij de jongeren iets bijbrengen op sportief vlak, hij of zij moet ook oog hebben voor hun leefwereld", zegt Haudenhuyse, die vaststelt dat daar in het huidige opleidingsaanbod voor trainers geen ruimte voor is.

Lees het volledige artikel in de krant van vandaag.

nieuws

zine