NieuwsItalië
Zeven doden en nog vijftien vermisten na lawine in Noord-Italië, premier Draghi naar rampgebied
Zeker zeven bergtoeristen zijn zondag in de Dolomieten overleden nadat een stuk van een gletsjer afbrak. De temperatuur is door een landelijke hittegolf ook op ruim 3.000 meter uitzonderlijk hoog, waardoor de reddingswerkzaamheden riskant zijn.
Naast de zeven dodelijke slachtoffers raakten acht mensen gewond, waarvan twee ernstig, en zijn volgens Italiaanse media nog vijftien mensen vermist. Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies voorafgaand aan de gletsjerbreuk in het getroffen gebied waren. Mogelijk loopt het aantal vermisten nog op. De kans dat slachtoffers van de lawine nog levend worden teruggevonden, is volgens de reddingsdienst “zeer klein tot nihil”.
De slachtoffers beklommen zondag de berg Marmolada, met 3.300 meter de hoogste top van de Dolomieten, op drie uur rijden ten noorden van Venetië. Daar overviel een golf van ijs en stenen hen tijdens de klim. Onder de doden en vermisten zijn in elk geval Italianen, Duitsers, Tsjechen en Roemenen.
‘Grote ijslawine’
Het bestuur van de autonome provincie Trento verklaarde zondagmiddag dat er sprake was van “een grote ijslawine” en verwachtte “een ernstig dodental”. De berg Marmolada ligt precies op de grens tussen de regio’s Trento en Veneto. De regiogouverneur van Veneto, Luca Zaia, verklaarde dat de temperatuur op de berg zaterdag de tien graden aantikte. Dat is uitzonderlijk hoog voor de Marmolada-gletjser, die net als vele andere gletsjers wereldwijd langzaam maar zeker smelt door steeds hogere gemiddelde temperaturen.
De reddingswerkzaamheden gingen ook zondagnacht door, uitgevoerd door de lokale alpenreddingsdiensten en de Italiaanse burgerbescherming. Zij zetten helikopters, drones met hittecamera’s en reddingshonden in om te zoeken naar eventuele overlevenden, al lijkt de kans daarop klein.
Bovendien is de zoektocht niet zonder risico’s, omdat het ijs op de berg nog steeds onvoorspelbaar is door de warmte. Heel Italië zucht al een week onder hittegolf Caronte (‘Charon’, vernoemd naar de veerman van de onderwereld uit de Griekse mythologie), die het zuiden van het land teistert met temperaturen rond de veertig graden.
Identificatie
Vandaag begint de identificatie van de slachtoffers, die volgens Italiaans persbureau ANSA niet eenvoudig is, omdat zij onder de stroom van ijs en stenen, die een snelheid van 300 kilometer per uur had, vrijwel onherkenbaar verminkt raakten. Volgens het persbureau zijn in elk geval twee groepen van zes alpinisten, inclusief gidsen, slachtoffer geworden van de gletsjerlawine.
Vanochtend reisde ook premier Mario Draghi af naar het in allerijl opgerichte crisiscentrum bij de berg, om de situatie met eigen ogen te zien en, samen met het hoofd van de nationale burgerbescherming, te overleggen met plaatselijke hulpdiensten. Draghi moest vanwege slechte weersomstandigheden zijn reis per helikopter naar het getroffen gebied staken en met de auto verder reizen. Zondagavond liet de premier al een verklaring uitgaan waarin hij zijn condoleances aanbood aan de slachtoffers en hun families.
Renato Colucci, klimatoloog bij de nationale onderzoeksraad, verklaarde tegenover persbureau ANSA dat de temperatuur in de Alpen al weken ver bovengemiddeld is. Bovendien viel er de afgelopen winter weinig sneeuw, waardoor het ijs van de alpengletsjers ook nog minder beschermd is dan vroeger. “De atmosfeer en het klimaat zijn totaal uit balans. Helaas gaan dit soort voorvallen zich de komende jaren waarschijnlijk herhalen.”