Maandag 29/05/2023

Overzicht

Woonbonus op tweede woonst moet eraan geloven, basistarief energie verlengd: dit heeft de regering beslist

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

De regering-De Croo heeft een akkoord over de begroting 2023-2024. Dit heeft ze allemaal beslist:

Stavros Kelepouris en Jeroen Van Horenbeek

Energie

• Het zogenaamd basispakket energie wordt met drie maanden verlengd, tot en met maart 2023. In de maanden november en december kregen huishoudens sowieso al bijna 200 euro om de energiefactuur te verlichten.

• Er komt een overwinstbelasting op de energiebedrijven. Die moet vanaf december dit jaar tot juni volgend jaar ruim 3,1 miljard euro opleveren. Als de hoge energieprijzen aanhouden wordt de maatregel normaal verlengd tot eind 2023. De belasting zal ook een stuk retroactief worden, om de overwinsten van de voorbije maanden te belasten.

• De accijnzen op energie worden hervormd. De lasten op elektriciteit worden verlaagd en die op fossiele brandstoffen zoals aardgas en stookolie verhoogd. Er zal ook rekening gehouden worden met verbruik. De hervorming zal wel pas ingaan als de energieprijzen zijn gedaald.

• Ook het sociaal energietarief - dat ongeveer 2 miljoen Belgen beschermt tegen hoge gas- en elektriciteitsfacturen - wordt hervormd. De concrete uitwerking is wel voor later dit jaar.

Fiscaliteit

• Het fiscaal voordeel op een tweede woning wordt geschrapt vanaf 2024. Dit gunstregime ligt al veel langer onder vuur in de Wetstraat. MR bleef echter voorstander. Finaal is een compromis uit de bus gekomen: het voordeel verdwijnt niet meteen, maar wel vanaf 2024.

• De bestaande effectentaks op grote vermogens blijft onveranderd (0,15 procent belastingvoet). Socialisten en groenen wilden die stevig aanscherpen, maar dat is niet gelukt.

• Er komt een minimumbelasting voor ondernemingen.

• Om de concurrentiekracht van Belgische bedrijven te beschermen komt er een korting op de komende loonindexatie. In sommige sectoren volgt in januari immers een indexatie van 10 procent. De bedrijfsvoorheffing op die loonstijging wordt twee kwartalen kwijtgescholden, voor de volgende twee kwartalen moet de bedrijfsvoorheffing pas later betaald worden.

• Er komt nog deze legislatuur een fiscale hervorming. Die zal vooral bestaan uit een verhoging van de belastingvrije som, waardoor belastingbetalers netto meer overhouden. Tegen december moet minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) met concrete voorstellen komen. Bedoeling is om die nog voor de verkiezingen in werking te laten treden.

Begroting

• Ons land torst een begrotingstekort van zo’n 31 miljard euro. De federale regering wil daar de komende twee jaar 3 à 4 miljard afdoen. Dit moet de financiële markten (enigszins) gerust stellen.

• De regering bespaart jaarlijks 50 miljoen op de subsidies die Bpost krijgt voor de bedeling van kranten en magazines. Die subsidies bedroeg tot nu toe zo’n 170 miljoen euro per jaar.

• Er wordt niet bespaard op de zogenaamde perequatie van de ambtenarenpensioenen en de ambtenarenweddes. In dat systeem stijgen de pensioenen mee als de weddes stijgen, nog los van de index. Voor de Franstalige socialisten was besparen hier een rode lijn.

Arbeidsmarkt

• Het bestaande systeem van de flexi-jobs wordt uitgebreid naar de landbouw en de cultuursector.

• Het maximaal aantal arbeidsuren voor studentenjobs wordt uitgebreid: van 475 uur per jaar naar 600 uur per jaar.

• De regering knipt een aantal regelingen rond tijdskrediet, waaronder het tijdskrediet voor ouders om voor de kinderen te zorgen. Dat wordt teruggeschroefd van 51 maanden naar 48 maanden, en moet ook sneller opgenomen worden.

- De werkloosheidsuitkering van pas bevallen vrouwen die werkloos zijn, zal niet meer naar omlaag kunnen gaan tijdens hun moederschapsrust.

Investeringen

• Voor de nieuwe beleidsovereenkomst van het spoor wordt 3 miljard euro vrijgemaakt over tien jaar tijd. Bevoegd minister Georges Gilkinet (Ecolo) vroeg 4 miljard euro.

• Zowel bij het ambtenarenapparaat als bij het politiekorps moet er gekort worden op een beloofde loonsverhoging.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234