Zondag 25/09/2022

NieuwsRusland

Westerse sancties beginnen te wegen op Rusland, economische tol nu al overal voelbaar: ‘Komende maanden worden moeilijk’

De prijzen van consumentengoederen zijn erg hoog in Rusland. Beeld AP
De prijzen van consumentengoederen zijn erg hoog in Rusland.Beeld AP

De zware economische sancties van het Westen na de Russische inval in Oekraïne beginnen te wegen op Rusland. Hoewel het Kremlin er alles aan doet om Russische bedrijven en fabrieken draaiende te houden en een terugkeer naar de grote schaarste van de Sovjetperiode te vermijden, is de economische tol nu al overal voelbaar.

KVDS

Zo waarschuwde de voorzitter van de Russische Centrale Bank, Elvira Nabioellina, dat de komende maanden “moeilijk” zullen worden “voor zowel bedrijven als burgers”. Tekorten - die er nu al zijn - zullen alleen maar groter worden. Als tegenmaatregel verlaagde de Centrale Bank gisteren opnieuw de intresttarieven.

Dat de economische vooruitzichten niet goed zijn, bevestigde ook de Bank van Finland in een analyse eerder deze maand. “Door een brutale oorlog te starten in Oekraïne heeft Rusland ervoor gekozen om veel armer en minder invloedrijk te worden op economisch vlak”, stond daarin te lezen.

Basisgoederen

Basisgoederen zoals papier zijn nu al moeilijker te vinden en de prijzen van consumentengoederen zijn erg hoog. Ook in de industrie gaat het moeizaam. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen het moeilijk om onderdelen te vinden voor hun toestellen, omdat ze niet meer kunnen aankloppen bij Europese producenten.

En ook de Russische energiesector staat er niet goed voor. Voorspeld wordt dat de verkoop zal dalen nu Europa duidelijk gemaakt heeft dat het af wil van Russische olie en gas.

De inflatie is vorige maand gestegen naar 17,8 procent en intussen maar lichtjes weer gedaald. Ter vergelijking: de Europese Centrale Bank streeft naar een tekort van 2 procent op middellange termijn.

Het drijft Russische bedrijven ertoe om creatief te zijn. Zo organiseerde de Russische autobouwer Avtotor een loterij voor zijn personeel, waarmee stukken grond van 40.000 vierkante meter (zo’n vijf voetbalvelden groot) te winnen waren. Daar kunnen personeelsleden dan hun eigen voedsel op verbouwen.

Wat het tij zou kunnen keren? Dat is moeilijk te zeggen, maar volgens analisten niets minder dan ingrijpende veranderingen in het Kremlin en het einde van de heerschappij van president Vladimir Poetin.

Pensioenen

Die laatste reageerde deze week nog op de economische malaise door te beloven om het minimumloon, de pensioenen en de voordelen voor militairen op te krikken. Hij bestempelde het massale vertrek van buitenlandse bedrijven uit Rusland niet noodzakelijk als een slechte zaak. “Soms kijk je naar wie er allemaal weggaat en denk je: ‘Misschien moeten we God dankbaar zijn dat ze vertrekken’. Onze eigen bedrijven en producenten zijn groot geworden en zullen met succes hun plaats innemen. Er zal niets veranderen”, claimde hij gisteren op tv.

Arbeiders aan de slag in een fabriek van autobouwer Avtotor. Beeld Photo News
Arbeiders aan de slag in een fabriek van autobouwer Avtotor.Beeld Photo News

Poetin haalde ook uit naar het Westen omdat het Russische activa zoals bankrekeningen en jachten bevriest die gelinkt worden aan mensen in zijn directe omgeving. “Het stelen van andermans spullen eindigt nooit goed”, klonk het volgens staatspersbureau Interfax. “In de eerste plaats voor diegenen die zoiets slechts doen.”

Hij gaf ook toe dat Europese luxegoederen zoals wagens van Mercedes-Benz “een beetje duurder” zouden worden, maar deed dat af als “een onbelangrijk ongemak”.

Intussen hebben al bijna duizend westerse bedrijven Rusland verlaten, waaronder McDonalds, Starbucks en Nike. Andere hebben hun activiteiten (tijdelijk) stopgezet, zoals Adobe. Er is zelfs vrees dat Rusland binnenkort zonder dataopslagruimte zal komen te zitten.

Onder andere McDonalds heeft Rusland verlaten. Beeld ANP / EPA
Onder andere McDonalds heeft Rusland verlaten.Beeld ANP / EPA

Plaatselijke bedrijven komen dan weer in de problemen doordat de import van grondstoffen en basismaterialen gehinderd wordt door de Europese sancties. Ofwel komen ze er niet door, ofwel zijn ze een pak duurder.

Verder blokkeert Europa ook de import van een heleboel afgewerkte producten, van wagens tot maandverband. Pakjesbedrijven zoals DHL hebben al te kennen gegeven dat ze niet meer willen leveren in Rusland.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234