Zondag 02/04/2023

NieuwsWelzijn

Welzijn van jongeren baart zorgen, zegt Planbureau. ‘Huidige ontwikkeling van ons land is onhoudbaar’

'Zonder verandering gaan toekomstige generaties over minder milieubronnen beschikken, wat een negatieve impact zal hebben op hun welzijn', stelt het Federaal Planbureau. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
'Zonder verandering gaan toekomstige generaties over minder milieubronnen beschikken, wat een negatieve impact zal hebben op hun welzijn', stelt het Federaal Planbureau.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Het welzijn van jongeren in ons land neemt al jaren af en de coronacrisis heeft dat fenomeen nog versterkt. Zonder verandering gaan toekomstige generaties er verder op achteruit, zo waarschuwt het Planbureau in een nieuw rapport over duurzame ontwikkeling.

Belga

Om na te gaan hoe België er vandaag voor staat op het vlak van duurzame ontwikkeling, analyseerde het Federaal Planbureau 51 indicatoren. Voor slechts twintig van die indicatoren is ons land op weg om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Sommige indicatoren gaan de goede richting uit, zoals fijnstof, het aantal dagelijkse rokers of onderzoek en ontwikkeling. Andere indicatoren evolueren minder gunstig, zoals duurzame visvangst, leesvaardigheid of energieproductiviteit.

Het Federaal Planbureau bekeek ook het welzijn van de huidige generatie van 18 jaar en ouder. Het welzijn ging er gedurende de coronacrisis gemiddeld met 9,5 procent op achteruit, maar vooral jongeren werden in die periode hard getroffen. Het welzijn van de 18- tot 29-jarigen daalde het sterkst, met 15,9 procent, terwijl dat van de 70-plussers slechts met 2,4 procent afnam. Hoe jonger, hoe groter de daling van het welzijn.

Die vaststelling baart om twee redenen zorgen, stelt het Federaal Planbureau. “Niet enkel ging het welzijn van de jongeren er in het verleden al op achteruit, die jongeren vormen ook de belangrijkste werkkracht voor de toekomst van de Belgische economie. Zonder verandering kan die situatie een negatieve impact hebben op de sociale en economische ontwikkeling van ons land.”

Het Planbureau bekeek de evolutie van de middelen die de toekomstige generaties nodig hebben om hun welzijn op te bouwen. Het menselijk kapitaal, onder meer gemeten op basis van het aantal diploma’s in het hoger onderwijs, is de voorbije tien jaar licht gestegen, net als het sociaal kapitaal, dat onder meer kijkt naar het vertrouwen in de instellingen. Het economisch kapitaal, dat onder meer rekening houdt met infrastructuur, is sterk gestegen. Het milieukapitaal, waaronder lucht, water en biologische diversiteit, gaat er daarentegen aanzienlijk en continu op achteruit sinds het begin van de jaren 90.

“Onze studie toont aan dat de huidige ontwikkeling van ons land onhoudbaar is”, zegt Patricia Delbaere, expert duurzame ontwikkeling bij het Federaal Planbureau. “Zonder verandering zullen toekomstige generaties over minder milieubronnen beschikken, wat een negatieve impact zal hebben op hun welzijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234