NieuwsCOP27
‘We zitten op de snelweg richting klimaathel’, zegt VN-baas tegen wereldleiders
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft maandag tijdens de openingsceremonie van de top van staatshoofden en regeringsleiders op de klimaatconferentie COP27 de mensheid aangespoord om ‘samen te werken of te vergaan’. De mensheid moet kiezen tussen solidariteit of collectieve zelfmoord, stelde de VN-baas in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Guterres kondigde ook een systeem aan dat wereldwijd tijdig moet waarschuwen voor klimaatrampen.
De VN-secretaris-generaal vindt het “onacceptabel en schandalig” dat andere crisissen, zoals de oorlog in Oekraïne, de strijd tegen de klimaatverandering naar de achtergrond hebben verdrongen. “De huidige crisissen mogen geen excuus zijn om een stap terug te zetten”. Vooral omdat veel conflicten “verband houden met de klimaatverandering”.
“We bevinden ons op de snelweg richting de klimaathel, met de voet nog steeds op de versnellingspedaal”, voegde de VN-secretaris-generaal eraan toe. Guterres stelde voorts dat “we bezig zijn de strijd van ons leven” te verliezen.
De VN-secretaris-generaal schaarde zich ook achter de vraag van ontwikkelingslanden voor een vergoeding van klimaatgerelateerde schade - zogenaamde loss and damage. Dat thema staat op COP27 voor het eerst officieel op de agenda.
Net ervoor had de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi de top geopend met een toespraak. “De verwachtingen zijn hoog voor goede resultaten”, klonk het. “Miljoenen mensen van over de hele wereld kijken naar ons.”
De gevolgen van de klimaatverandering laten zich alsmaar meer voelen, stelde al-Sisi. “We hebben de ene catastrofe na de andere meegemaakt. Zodra we de ene ramp hebben overwonnen, duikt er een andere op - golf na golf.” De aarde is veranderd in een “wereld van lijden”, besloot de Egyptische president.
Waarschuwingssysteem
Guterres kondigde op de top ook een wereldwijd waarschuwingssysteem voor klimaatrampen aan. Dat systeem moet ervoor zorgen dat er minder mensenlevens verloren gaan en dat de materiële schade minder aanzienlijk is.
Het plan gaat gepaard met een initiële investering van 3,1 miljard dollar. De bedoeling is om, in overleg met de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het VN-orgaan voor rampenrisicovermindering (UNDRR), een adviesraad in het leven te roepen die landen moet helpen om waarschuwingssystemen te implementeren en zo de schade te beperken. Binnen de vijf jaar zou het project wereldwijd uitgerold moeten zijn.
Een waarschuwing 24 uur op voorhand kan de schade met dertig procent inperken, klinkt het. Dat terwijl de helft van de wereld niet over zo’n systeem beschikt. De sterftegraad ligt daar dan ook acht keer hoger dan in landen die wel over een waarschuwingssysteem beschikken.
Lees ook
Greta Thunberg is ‘klaar om megafoon door te geven’
Wat als de aarde verder opwarmt? Zes kantelpunten en één lichtpunt voor de komende eeuwen
Maandag en dinsdag blazen zowat 110 staatshoofden en regeringsleiders verzamelen in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Onder meer de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tekenen present. Voor ons land neemt premier Alexander De Croo deel.