Vrijdag 02/12/2022

NieuwsTerreurproces

Wanneer kan het proces over de aanslagen van 22 maart beginnen? ‘Zien wat aannemer mogelijk acht’

Het Justitia-gebouw in Evere met het glazen kooiencomplex dat moet worden afgebroken. Beeld BELGA
Het Justitia-gebouw in Evere met het glazen kooiencomplex dat moet worden afgebroken.Beeld BELGA

De komende weken moet zwaar materiaal de Justitia-site in om het glazen kooiencomplex te slopen. Pas na de bouw van een nieuwe beklaagdenbox kan het proces starten. ‘De snelste oplossing is: alles weg.’

Douglas De Coninck

“Ik ga ervan uit dat de vertraging beperkt zal zijn”, zei justitieminister Vincent Van Quickenborne vrijdag in De ochtend. “Het zal geen kwestie van maanden zijn, eerder een kwestie van weken.”

Meerdere verdachten en advocaten dreigden op 12 september tijdens de inleidende zitting met een boycot van het proces, omdat de aparte glazen kooien voor de negen verdachten een inbreuk zouden vormen op de rechten van de verdediging. Vier dagen later beval voorzitster Laurence Massart de afbraak en verbouwing tot een open box, zoals op het eerdere terreurproces in Parijs. Vrijdag hakte Massart in het tot rechtbank verbouwde commandocentrum van de NAVO in Evere de knoop door. De voor 10 oktober geplande jurysamenstelling wordt naar een nog te bepalen datum uitgesteld, en dus ook de start van het hele proces. De FOD Justitie liet eerder deze week in een brief aan het hof weten dat voor 10 oktober geen nieuwe beklaagdenbank kan worden gebouwd.

Alles moet weg

Of “enkele weken” een correcte inschatting is, valt nog af te wachten. In werkelijkheid lijkt niemand te weten hoe het nu verder moet. In een mededeling zegt de FOD dat ze met zijn partners oplossingen zoekt: “Wat de vertragingen betreft, kunnen wij op dit ogenblik helaas geen enkele inlichting verschaffen.”

De glazen box kostte 250.000 euro. De voorbije week werd gespeculeerd op een “tussenoplossing” die er in zou bestaan een stuk van het glas tussen verdachte en advocaat weg te slijpen en tussenschotten te verwijderen. Volgens bronnen bij justitie is dat allemaal “technisch simpelweg onmogelijk”.

Bij de FOD overheerst vooral ongeloof. “Van april tot juni werd in diezelfde zaal met dezelfde boxen het proces-Parijs-bis gevoerd”, zegt een bron. “Dat gaf geen problemen. Het communicatiesysteem voor verdachten en advocaten was een kopie van dat op het proces-Dutroux, achttien jaar geleden. Dat werkte toen net zo goed als nu tot ieders tevredenheid.” Eerder dit jaar zou vanuit de FOD aan het hof zijn voorgesteld om de inleidende zitting in juni al te houden. “Dan hadden de nu geuite bezwaren toen al kunnen worden bekeken. Maar mevrouw Massart wou niet.”

De komende dagen moet zwaar materiaal het hart van de Justitia-site in om de hele constructie af te breken. “Die platen van kogelvrij glas wegen honderden kilo’s”, zegt de bron. “Dat kan niet manueel. De snelste oplossing is: alles weg en een kopie bouwen van de beklaagdenbox in Parijs. Van de eerste constructie kan enkel de betonnen sokkel worden behouden. We moeten nu zien wat de aannemer mogelijk acht.”

Bij de burgerlijke partijen heerst ongeloof, en verwarring. “Velen voelen het als een slag in hun gezicht”, zegt een van hun advocaten. “Aan de andere kant voelen velen er ook weinig voor om mee te gaan in een rondje België bashen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234