Dinsdag 28/03/2023

OverzichtSchaatsen

Waar kunt u dit weekend schaatsen op natuurijs?

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Met de vriestemperaturen van de afgelopen dagen dromen we allemaal weer van schaatsen op natuurijs. Al is dat niet overal toegelaten. Ontdek hier waar u ongestoord kunt genieten van schaatsplezier.

HLN
Enkele schaatsers op de Putse Moer in Kalmthout. Beeld Photonews
Enkele schaatsers op de Putse Moer in Kalmthout.Beeld Photonews

Provincie Antwerpen. Het Agentschap Natuur en Bos heeft in de noordrand van Antwerpen en de Kempen vijf vijvers aangeduid waar er geschaatst zou kunnen worden. In Kalmthout zet de gemeente dit weekend het licht op groen voor Stappersven en Putse Moer. Op andere plaatsen is er voorlopig nog geen toelating gegeven.

De gemeente Brasschaat herinnert eraan dat het op haar grondgebied niet toegestaan is op het ijs te komen. In het zuiden van de provincie mag schaatsen wel al op de Bleukensweide in Leest (Mechelen).

Hans Van de Casteele ging het ijs al even verkennen. Vandaag is het alvast nog geen goed idee om zijn voorbeeld te volgen: het ijs is nog niet dik genoeg. Beeld Anthony Statius
Hans Van de Casteele ging het ijs al even verkennen. Vandaag is het alvast nog geen goed idee om zijn voorbeeld te volgen: het ijs is nog niet dik genoeg.Beeld Anthony Statius

Provincie Oost-Vlaanderen. In Deinze is de oude Leiearm ter hoogte van de splitsing Leiedam en de Kleine Pontstraat in deelgemeente Astene een geliefkoosde schaatsplek. “Het ijs ligt nog maar 5,5 centimeter dik, dus vandaag (vrijdag) is het zeker niet veilig om te komen schaatsen”, zei burgemeester Jan Vermeulen (cd&v). “Vannacht zal het opnieuw vriezen, dus ik denk dat de omstandigheden zaterdag beter zullen zijn. Al is het geen goed idee om massaal naar de Leie te komen.”

De inwoners van Aalter dromen al van schaatsen op de Kraenepoel, maar omdat de temperatuur overdag nog boven nul uitkomt, is dat bijzonder onzeker. “Als het een dag mogelijk zou zijn, is het op zaterdag”, zegt burgemeester Pieter De Crem (cd&v).

Op de Machelenput in het centrum van Machelen-aan-de-Leie (Zulte) zit het er alvast niet in. De gemeente gaat er zelfs een verbodsbord plaatsen. In Gent dook donderdag echter al een schaatser op aan de Gentbrugse Meersen. Ergens tussen het Vredesmonument en het Geboortebos van 2009 staan er een paar weilanden elke winter onder water en met deze temperaturen is dat nu de perfecte plaats om te schaatsen. Je riskeert hooguit een paar natte voeten.

De burgemeesters van de Vlaamse Ardennen zijn zeer gelijkgestemd in hun antwoord op de vraag of er dit weekend mag geschaatst worden op de vijvers van hun gemeente: “Dat is nog niet aan de orde en veel te gevaarlijk.”

Vorig jaar doken er al schaatsers op de Assebroekse Meersen op. Beeld Mathias Mariën
Vorig jaar doken er al schaatsers op de Assebroekse Meersen op.Beeld Mathias Mariën

Provincie West-Vlaanderen. Ook slecht nieuws voor schaatsliefhebbers die hoopten op ijsplezier in de Assebroekse Meersen. Het ijs is er niet dik genoeg en voor dit weekend wordt geen verandering verwacht. Ook in de Zwinduinen en -polders in Knokke-Heist is er geen toestemming.

In het Parochieveldbos in Ruiselede, waar sinds 2015 een ondiepe schaatsweide ligt, is het ijs evenmin dik genoeg. Schaatsen op de Scheldemeersen kan voorlopig nog niet. De vijver is traditioneel een plek waar je kan schaatsen als het hard genoeg vriest, maar dat is nu nog niet het geval. De Scheldemeersen in Avelgem stonden op de lijst van Natuur en Bos als mogelijke schaatslocatie, op voorwaarde dat het gemeentebestuur groen licht geeft, wat niet het geval is.

Wie dacht de ijsschaatsen te kunnen bovenhalen op De Blankaart in Diksmuide, is er eveneens aan voor de moeite. Ook hier is het ijs nog te dun, bevestigt burgemeester Lies Laridon.

In februari 2021 lag het Oud Kanaal er zo bij. Of dat ook dit weekend het geval zal zijn, valt te betwijfelen.  Beeld Mine Dalemans
In februari 2021 lag het Oud Kanaal er zo bij. Of dat ook dit weekend het geval zal zijn, valt te betwijfelen.Beeld Mine Dalemans

Provincie Limburg. Ook op de officiële lijst van Agentschap Natuur en Bos waar natuurschaatsen mogelijk is, staat het Oud Kanaal in Bree. “Maar daarvoor moet het ijs zeker 10 centimeter dik zijn en dat is nog niet het geval”, vertelt burgemeester Liesbeth Van der Auwera (cd&v). Ook hier een verbod dus. Hetzelfde commentaar horen we vanuit Hasselt. “Het ijs is nog te dun.”

De bevroren vijvers in Abdij van Park in Heverlee. Beeld Vertommen
De bevroren vijvers in Abdij van Park in Heverlee.Beeld Vertommen

Provincie Vlaams-Brabant. Hoewel de vijvers van de Abdij van Park in Heverlee (Leuven) bedekt zijn met een laagje ijs blijf je er voorlopig maar beter weg. Je riskeert er nog altijd door te zakken.

Hetzelfde geldt voor het Zilvermeer in Oud-Heverlee. Ook schaatsen op de vijvers aan het Kasteel van Horst in Holsbeek is nog heel voorbarig en is eigenlijk al jaren niet meer toegelaten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234