Zaterdag 10/06/2023

NieuwsCultuur

Vzw van in opspraak geraakte Gent Jazz-baas krijgt 50.000 euro subsidie van Gent: ‘Wij zitten hier ook mee gewrongen’

Bertrand Flamang
 Beeld ID/Frederiek Vande Velde
Bertrand FlamangBeeld ID/Frederiek Vande Velde

De vzw Probas krijgt voor de organisatie van het festival Mardi Gras tijdens de Gentse Feesten een subsidie van een kleine 50.000 euro. Bestuursvoorzitter van Probas is Bertrand Flamang, de in opspraak geraakte organisator van Gent Jazz die werd beschuldigd van zelfverrijking en machtsmisbruik.

Ewoud Ceulemans

Bertrand Flamang kwam afgelopen najaar in opspraak toen bleek dat hij zich jarenlang had verrijkt met subsidiegeld van Jazz en Muziek, de vzw die tot en met vorige zomer elk jaar Gent Jazz organiseerde en begin december het faillissement aanvroeg. Flamang heeft nooit op de beschuldigingen gereageerd.

Probas, een andere vzw waarvan Flamang volgens de meest recente documenten nog steeds bestuursvoorzitter is, krijgt nu evenwel een subsidie van 49.222 voor de organisatie van het Mardi Gras-festival op het Emile Braunplein, een vaste afspraak tijdens de Gentse Feesten. Dat schreef Het Laatste Nieuws vorige maand, en wordt door het kabinet van schepen voor Evenementen en Feesten Bram Van Braeckevelt (Groen) bevestigd aan De Morgen.

“Wij zitten hier ook mee gewrongen”, erkent zijn woordvoerder Koen Van Overmeiren. “Maar de samenwerking met Probas is altijd zonder problemen verlopen. De vzw heeft een historische plaats op de Gentse Feesten, en wordt ook elk jaar financieel gecontroleerd. Op dat vlak kan hen niets ten laste worden gelegd, maar na wat er over Bertrand Flamang verschenen is, kijken wij hier wel met een vergrootglas naar. Er is ook afgesproken dat hij niet als uithangbord van Probas naar buiten treedt. In de praktijk werken wij niet met hem, maar met andere mensen binnen de vzw.”

Lees ook

‘Een varken is het’: ex-werknemers van Gent Jazz-organisator Bertrand Flamang doen boekje open

165.000 euro vergoeding en onkostennota’s van meer dan 100.000 euro: hoe een festivalorganisator de politiek om de tuin leidde

In het subsidiereglement van de Gentse Feesten is er ook een antidiscriminatieclausule, die onder meer bepaalt dat de aanvrager “geen enkele vorm van discriminatie op grond van onder meer geslacht, nationaliteit...” mag toelaten en “elk discriminerend gedrag op de werkplaats” moet “voorkomen en indien nodig bestrijden en bestraffen”. Het botst met het beeld van Flamang, die door medewerkers van Jazz en Muziek ervan werd beticht “een angstcultuur” te creëren, en werd omschreven als “machtsgeil, seksistisch en vals” en “erop gericht om mensen te breken”.

“Zoiets kan en mag natuurlijk niet plaatsvinden, dit wordt niet getolereerd”, benadrukt Van Overmeiren, die opmerkt dat Jazz en Muziek en Probas los van elkaar werken. “Maar puur juridisch is hem niets ten laste gelegd. We hebben op dat vlak geen handvaten, geen formele grond om de samenwerking stop te zetten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234