Woensdag 22/03/2023

NieuwsGrensoverschrijdend gedrag

VUB dient klacht in na meldingen van verregaand grensoverschrijdend gedrag in studentenkring

De campus van de VUB in Etterbeek. Beeld Marc Baert
De campus van de VUB in Etterbeek.Beeld Marc Baert

De VUB heeft een strafklacht neergelegd bij het parket na meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij een studentenclub. Er is ook een tuchtprocedure opgestart. ‘We voorzien in begeleiding voor de slachtoffers, zij staan er niet alleen voor.’

Redactie

De Vrije Universiteit Brussel meldt dat ze maandag een strafklacht heeft neergelegd bij het parket, nadat de universiteit recent op de hoogte was gebracht van grensoverschrijdend gedrag bij activiteiten van een studentenkring. Mogelijk zou het gaan om strafrechtelijke feiten, maar verdere details maakt de universiteit niet bekend.

De feiten deden zich voor bij activiteiten van de Solvay Kring, de vereniging van de studenten handelsingenieur. Dat blijkt uit een mail die de VUB aan die studenten heeft gestuurd.

In mei 2022 kreeg de Solvay Kring al sancties opgelegd wegens “overlast tijdens ontgroeningsopdrachten en het niet-naleven van de bepalingen uit de Codex Studentenleven”. Dat blijkt uit een document dat De Morgen kon inkijken. Het gaat dan om geluidsoverlast en wildplassen, maar ook grensoverschrijdend gedrag. Volgens een bron zou het daarbij gaan om twee mannelijke schachten die in een tentje in het openbaar moesten masturberen, terwijl anderen toekeken.

Het nieuw verkozen bestuur moest als sanctie aan het begin van dit academiejaar een workshop rond grensoverschrijdend gedrag volgen. In de wandelgangen zou ook al besproken zijn om de erkenning en subsidies voor de club binnenkort in te trekken. Meerdere anonieme bronnen bevestigen dat er binnen de Solvay Kring al langer een ‘foute’ cultuur heerst. “Dat is bij meerdere studentenverenigingen zo, maar de Solvay Kring steekt er met kop en schouders bovenuit. Als ik hen op de campus zag, liep ik er in een grote boog omheen.”

Ook vrouwelijke schachten zouden bij de Solvay Kring tot seksuele handelingen gedwongen worden. Bij het ‘roeien’, een activiteit vóór het doopritueel, moesten ze op de grond gaan zitten terwijl ze de geslachtsdelen van de mannelijke schachten in rondjes bewogen. Tijdens de Erotica TD, die de club jaarlijks organiseerde, moesten zowel mannelijke als vrouwelijke studenten halfnaakt voor alle aanwezigen dansen. Het is niet duidelijk of deze feiten dezelfde zijn als die waarvoor de VUB nu naar de rechter stapt.

Naast de strafklacht heeft de VUB ook een tuchtprocedure opgestart. De betrokken studenten krijgen een campusverbod en de activiteiten van de studentenkring worden tijdelijk opgeschort. Voor de slachtoffers voorziet de VUB juridische en psychologische bijstand.

Rector Jan Danckaert benadrukt dat grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd aan de VUB. “Ons meldpunt YANA (You Are Not Alone, red.) neemt elke klacht en de indieners ervan bijzonder ernstig. Als grensoverschrijdend gedrag zich voordoet, ondernemen we actie. We voorzien in begeleiding en ondersteuning van melders en slachtoffers doorheen het voor hen loodzware proces. Ze staan er niet alleen voor.”

Een maand geleden lichtte Danckaert zijn nieuwe beleidsplan over grensoverschrijdend gedrag toe in deze krant. Hij beloofde toen slachtoffers beter te begeleiden, maar ook beter in te grijpen als mensen over de schreef gaan. “Laat ons duidelijk zijn: op het moment dat de feiten ernstig zijn, moet het aan de onderwijsinstellingen zelf zijn om tuchtmaatregelen te nemen”, aldus de rector.

Danckaert wilde ook tegemoetkomen aan de vraag van studenten om beter te communiceren. “We zullen nu altijd één vertrouwenspersoon toewijzen, aan wie melders dan één keer hun verhaal moeten doen. Die persoon zal hen actief begeleiden en hen beter op de hoogte houden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234