NieuwsEnergie
‘Vraag en aanbod van energie steeds meer afhankelijk van weersomstandigheden’
Vraag en aanbod van elektriciteit zullen in de toekomst steeds meer afhangen van het weer. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport.
Droogte en hittegolven in Europa, India en China leidden afgelopen zomer tot een toenemend gebruik van airconditioning, terwijl het begin van de winter in de Verenigde Staten tot aanzienlijke stroomonderbrekingen leidde, aldus het IEA in zijn Electricity Market Report 2023, dat woensdag in Parijs werd gepubliceerd.
Het rapport benadrukt de noodzaak van snellere afbouw van fossiele en versnelde inzet van schone energietechnologieën.
Tegelijkertijd wordt de impact van weersomstandigheden op de vraag naar elektriciteit groter door de toenemende elektrificatie van verwarming, terwijl het aandeel van weersafhankelijke hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsproductiemix zal blijven groeien, klinkt het nog. “Daarom is het belangrijk de flexibiliteit van de elektriciteitssystemen te verhogen.”
De sterke groei van hernieuwbare energiebronnen betekent dat hun aandeel in de mondiale elektriciteitsproductiemix zal toenemen van 29 procent in 2022 tot 35 procent in 2025, terwijl het aandeel van kolen- en gasgestookte elektriciteitsopwekking zal afnemen.
“Daarom zal de CO2-uitstoot van de wereldwijde elektriciteitsopwekking de komende jaren blijven dalen”, zo voorspelt het IEA.
In Europa is die wereldwijde trend het afgelopen jaar echter omgebogen: de CO2-uitstoot van de Europese elektriciteitsproductie nam toe door een hoger gebruik van kolen en gas, terwijl de waterkrachtproductie afnam door droogte. De productie van kernenergie daalde door onderhoud en ontmanteling. “Deze terugval is echter slechts tijdelijk, aangezien de emissies van de Europese elektriciteitsproductie naar verwachting tot 2025 met gemiddeld 10 procent per jaar zullen dalen”, aldus nog het IEA.