Zondag 28/05/2023

NieuwsVlaanderen

Vlaanderen bestaat voortaan uit 15 regio’s: bekijk de nieuwe kaart hier

Illustratiebeeld. 
   Beeld Photo News
Illustratiebeeld.Beeld Photo News

Het Vlaams Parlement heeft het decreet over de regiovorming goedgekeurd. Vlaanderen wordt daarmee officieel opgesplitst in vijftien regio’s. De bedoeling is om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en een einde te maken aan het kluwen van lokale samenwerkingen tussen onder meer afvalintercommunales, politiezones en hulpverleningszones. De provincies blijven wel bestaan.

Redactie

Het is de bedoeling dat gemeenten vanaf nu niet langer zelf samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De regio’s zelf kunnen wel partnerschappen met elkaar aangaan. Ook grotere samenwerkingen, zoals het overleg van de kustburgemeesters, kunnen in uitzonderlijke gevallen naast de regio’s plaatsvinden. De bestaande structuren krijgen tot eind 2030 om zich in regel te stellen. Afvalintercommunales krijgen nog zes jaar langer de tijd.

De provincies worden niet afgeschaft, voor alle duidelijkheid. De vijf Vlaamse provincies en hun gouverneurs blijven als bestuursniveau bestaan, naast de vijftien nieuwe regio’s.

De oppositie ziet opportuniteiten in het tegengaan van de verrommeling, maar had ook heel wat commentaar op het decreet. “Regiovorming zou van onderuit moeten worden gedragen door de lokale besturen, dat staat ook zo in het regeerakkoord”, zei Yves Buysse van Vlaams Belang. “Er is hier echter niet opgebouwd van onderuit, maar gestart met een ontwerp van bovenaf. Soms gebaseerd op een idee dat elk gevoel met het veld miste.”

Twee keer per jaar rapporteren

Zwijndrecht mocht uiteindelijk dan toch de switch maken van Antwerpen naar het Waasland, maar er zijn andere voorbeelden van gemeenten die zich niet in hun regio thuis voelen, aldus Buysse. “Onder meer Berlaar en Nijlen”, klonk het. Kurt De Loor van Vooruit ziet een democratisch deficit in het feit dat de regio’s door de burgemeesters worden bestuurd. Hij wil dat er meer controle door de gemeenteraad door het decreet wordt verzekerd.

“Als je verplicht elke maand moet rapporteren, wordt dat een formalistisch nummertje als we niet opletten”, reageerde minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). “Wij vragen om minstens twee keer per jaar te rapporteren en nodigen de gemeenten uit om het vaker te doen.”

Lokale zorg

Staf Aerts van Groen en Lise Vandecasteele van PVDA maken zich zorgen over een mogelijke privatisering van de lokale zorg. “Bij de oprichting van bijvoorbeeld een ziekenhuis, is er nu een goedkeuring nodig van de Vlaamse overheid. Dat wordt vervangen door een niet-bindend advies. Dit heeft helemaal niets te maken met regiovorming en hoort niet thuis in dit decreet”, zei Vandecasteele.

“Wij maken ons daardoor zorgen over de dagprijzen”, zei Staf Aerts van Groen. “Er ontstaat ook meer risico op problemen met de kwaliteit. Bovendien is de sector zelf geen vragende partij”, klonk het. “We schaffen dat goedkeuringstoezicht af omdat we fundamenteel vertrouwen hebben in de lokale democratie”, reageerde Somers. “Het decreet zegt bovendien dat er enkel samenwerking mogelijk is tussen de publieke sector en de non-profit. Het mag enkel gaan om een echte vzw, zonder winstoogmerk.” De oppositie vreest echter voor schijn-vzw’s.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234