Dinsdag 31/01/2023

NieuwsEnergie

Vlaamse Sportfederatie: ‘Helft clubs in financiële problemen door energieprijzen’

Illustratiebeeld. Beeld Vertommen
Illustratiebeeld.Beeld Vertommen

De helft van de Vlaamse amateursportclubs verkeert in financiële moeilijkheden door de torenhoge energieprijzen. Dat zegt de Vlaamse Sportfederatie, de koepel van 65 sportfederaties in Vlaanderen, op basis van een bevraging bij 750 clubs. De organisatie vraagt de overheden om ondersteunde maatregelen.

Redactie en Belga

Terwijl sportclubs nog aan het bekomen zijn van de coronacrisis volgt nu de energiecrisis. De gemiddelde voorschotfactuur van de Vlaamse amateurclubs is de laatste maanden bijna 2,5 keer duurder geworden, zo blijkt uit de bevraging.

Zowat 17 procent van de sportclubs maakt voortdurend verlies, terwijl 30 procent teert op de laatste financiële reserves. Van de overige clubs geeft 35 procent aan dat ze het hoofd nog net boven water kunnen houden, minder dan een vijfde (18 procent) zegt er nog financieel goed voor te staan.

Onaangename verrassingen

De Vlaamse Sportfederatie vreest echter dat voor veel clubs de rekening nog moet komen. “Voor heel wat clubs zitten de kosten voor energie verrekend in de huurprijs die ze betalen aan de gemeente die eigenaar is van de sportinfrastructuur. We vrezen dat binnenkort nog veel clubs voor onaangename verrassingen zullen staan als de stijgende energiekosten worden doorgerekend in die huurprijs. Op dit moment is het voor vele verenigingen giswerk naar hoe gemeenten de stijgende energiefactuur zullen doorrekenen aan de clubs”, zegt algemeen directeur Pieter Hoof.

Nu al neemt 44 procent van de sportclubs maatregelen om de energiefactuur naar beneden te krijgen. Van hen zet het overgrote deel (70 procent) de verwarming lager of zelfs uit, terwijl een tiende de leden verplicht om minder lang onder de douche te staan.

Lidgeld

Daarnaast kijken verenigingen ook naar hun inkomsten. 7 procent voerde al een verhoging van het lidgeld door, en dat met gemiddeld bijna een vijfde (18 procent meer). Meer dan een derde gaat op zoek naar bijkomende sponsors en subsidies of organiseert extra acties zoals eetfestijnen.

“Als clubs stijgende kosten moeten compenseren om het hoofd boven water te houden, is het lidgeld verhogen jammer genoeg het laatste redmiddel”, zegt Hoof. “We willen uiteraard vermijden dat mensen uit de boot vallen omdat ze het lidgeld van de sportclub niet meer kunnen betalen. Daarom vragen wij voor de hele georganiseerde sportsector dringend financiële steun van de overheden. Zowel de federale, Vlaamse als lokale overheden moeten hun duit in het zakje doen.”

Zo vraagt de Vlaamse Sportfederatie dat clubs makkelijk toegang kunnen krijgen tot gratis energiescans om hun verbruik in kaart te brengen en dat overheden helpen bij energiebesparende investeringen. “Zo kunnen ze samen met de stad of gemeente in kaart brengen wat de grootste energieverslinders op de club zijn en hoe ze die kunnen aanpakken. De gemeenten die eigenaar zijn van de sportinfrastructuur kunnen na zo’n scan gericht investeren om de sportaccommodaties in Vlaanderen energiezuiniger te maken. Veel clubs hebben bijvoorbeeld nog geen zonnepanelen of warmtepompen, en ook niet de middelen om daarin te investeren”, licht Hoof toe.

De Vlaamse Sportfederatie vertegenwoordigt meer dan 18.500 sportclubs met alles samen 1,4 miljoen leden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234