Vrijdag 02/06/2023

NieuwsLeuven

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter tegen de grond gewerkt door actievoerders bij boekvoorstelling in Kessel-Lo

De politie moet tussenbeide komen nadat Filip Dewinter tegen de grond was gewerkt door actievoerders. Beeld Vertommen
De politie moet tussenbeide komen nadat Filip Dewinter tegen de grond was gewerkt door actievoerders.Beeld Vertommen

Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter is vanavond aangevallen door actievoerders voor aanvang van zijn boekvoorstelling in Kessel-Lo. Eerder deze week hadden bijna vijfhonderd mensen een protestpetitie tegen de lezing rond Dewinters boek ‘Omvolking’ getekend.

Bart Mertens

De ophef rond de komst van Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter ontstond nadat bekend was geraakt dat de politicus zijn nieuwe boek Omvolking zou voorstellen in een zaal in Kessel-Lo. De lezing wordt georganiseerd door de lokale afdeling van Vlaams Belang en is dus openbaar, wat volgens tegenstanders niet kan in een accommodatie van de stad Leuven.

De actievoerders kondigden aan dat ze een manifestatie zouden organiseren voor aanvang van de lezing van Dewinter. Die liep al snel uit de hand. Het Vlaams Belang-boegbeeld kreeg verwensingen naar zijn hoofd geslingerd en er werden rake klappen uitgedeeld. “Een van die activisten heeft Filip Dewinter vastgegrepen en tegen de grond gewerkt”, zegt politiewoordvoerder Mathieu Caudron bij VRT NWS. De dader is geïdentificeerd en krijgt een proces-verbaal. De politie moest tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren. Nadat de rust was weergekeerd, kon de lezing toch van start gaan.

De actievoerders, die zichzelf Bezorgde Leuvenaars noemen, bleven wel slogans roepen, zoals ‘antifascista’. Ze klopten ook op de ramen van de zaal, waarop Dewinter naar buiten ging en opnieuw bier door de lucht vloog. Daarna hernam de politicus zijn lezing weer. De politie is op de achtergrond aanwezig gebleven.

Filip Dewinter deed zijn beklag bij de politie en vindt dat het fysieke geweld van de actievoerders ontoelaatbaar is. “Ik weet dat links niet wil dat ik over ‘omvolking’ spreek, maar dat men mij met fysiek geweld probeert te verhinderen om dit te doen, had ik niet verwacht”, aldus Dewinter in een eerste reactie. “Ik zal niet alleen klacht indienen tegen onbekenden, maar ook de burgemeester van Leuven in gebreke stellen omdat de politie niet op tijd ingreep.”

Dat is niet correct, zegt Caudron. “We waren preventief aanwezig en stonden vlakbij Dewinter wanneer de aanvaring plaatsvond.” Op beelden die ROBtv via sociale media verspreidde, zijn de politiediensten ook te zien.

Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, reageert ondertussen op Twitter: “Is dit de samenleving die we willen? Waar linkse ‘actievoerders’ een rechtse politicus fysiek aanvallen omwille van een mening?” Ook cd&v-voorzitter Sammy Mahdi en Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) veroordeelden het fysiek geweld tegen Dewinter.

Filip Dewinter kon de lezing uiteindelijk toch doen voor een dertigtal personen. Beeld Vertommen
Filip Dewinter kon de lezing uiteindelijk toch doen voor een dertigtal personen.Beeld Vertommen

De actievoerders zelf ontkennen dat er geweld is gebruikt bij de protestactie. “Filip Dewinter werd niet geslagen. Dat ontkennen we met klem. Wij eisen wel excuses van de stad Leuven omdat de lezing toch mocht doorgaan, en dat in een sociale wijk waar veel gekleurde mensen wonen. Excuses zijn zeker op hun plaats.”

Petitie

De tegenstanders vinden het “onaanvaardbaar dat extreemrechts gedachtegoed zoals de omvolkingstheorie zomaar gepromoot mag worden”. Aan de stad Leuven hadden ze eerder deze week gevraagd om de toelating in te trekken. “De theorie komt uit nazi-Duitsland als rode draad in de zuiverheid van het Arische ras. Het was een legitimering voor de verovering van gebieden oostwaarts en de theorie creëerde het draagvlak voor een regime dat uiteindelijk overging tot de Holocaust. Nazistische propaganda hoort niet thuis op ons grondgebied.”

Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) was niet ingegaan op dat verzoek van de actievoerders, omdat het boek niet onwettig is: “Het gaat dus om vrije meningsuiting”, klonk het. De Leuvense burgemeester voegde daar nog aan toe de activiteit wordt georganiseerd door een partij die een verkozene heeft in de Leuvense gemeenteraad.

Daarop lanceerden de tegenstanders een petitie die door ruim vijfhonderd mensen werd ondertekend. Een burgemeester kan wel op eigen initiatief een evenement verbieden als de openbare veiligheid in het gedrang zou komen, maar volgens Ridouani waren er toen geen aanwijzingen in die richting.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234