Vrijdag 12/08/2022

NieuwsVerenigde Staten

▶ Vijf Republikeinen wilden gratie van Trump, Sean Penn bij hoorzitting

Tussen twee politiemannen in luistert acteur Sean Penn naar de verklaringen tijdens de openbare hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt. Beeld AP
Tussen twee politiemannen in luistert acteur Sean Penn naar de verklaringen tijdens de openbare hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar onderzoekt.Beeld AP

Vijf Republikeinen uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vroegen toenmalig president Donald Trump om gratie vanwege hun rol bij het plan om de verkiezingsresultaten van 2020 te veranderen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een publieke hoorzitting van de parlementaire commissie die de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 onderzoekt.

Redactie en AD.nl

Het gaat om Mo Brooks, Matt Gaetz, Andy Biggs, Louie Gohmert en Scott Perry. De vijf Republikeinen waren aanwezig bij een vergadering met de president in december 2020, waar gesproken werd over mogelijkheden om de verkiezingsresultaten te veranderen. Ze vroegen naar de mogelijkheid van een zogeheten preventief pardon, dat de president kan verlenen voordat er een straf is opgelegd of iemand zelfs maar schuldig is bevonden aan een misdaad.

Een preventief pardon is in de Verenigde Staten niet gangbaar, maar is wel eerder voorgekomen. Gerald Ford gaf er in 1974 een aan zijn voorganger Richard Nixon. Die had ontslag genomen vanwege het Watergate-schandaal, maar er waren nog geen aanklachten tegen hem ingediend.

Archiefbeeld. Politieagenten proberen de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers tegen te houden. (06/01/2021) Beeld AP
Archiefbeeld. Politieagenten proberen de bestorming van het Capitool door Trumpaanhangers tegen te houden. (06/01/2021)Beeld AP

Sean Penn bij hoorzitting

Acteur Sean Penn was donderdag een opvallende aanwezige bij de publieke hoorzitting. Hij was naar eigen zeggen slechts aanwezig om “als burger te observeren”, meldt CNN. “Ik denk dat we allemaal hebben kunnen aanschouwen wat er op die bewuste 6 januari is gebeurd en nu gaan we kijken of het recht zal zegevieren”, aldus de 61-jarige Penn, die naast verschillende politieagenten zat.

Tijdens de hoorzittingen in Washington probeert de commissie aan te tonen dat de voormalige president Donald Trump een grote rol heeft gespeeld in het bestormen van het Capitool door zijn aanhangers. Hij meende dat de verkiezingsuitslag onjuist was en de huidige president Joe Biden ten onrechte als nieuwe president verkozen was. De Republikein heeft echter nooit enig bewijs geleverd voor die beweringen. Ook zijn alle juridische protesten van Trumps advocatenteam sinds de verkiezingen stuk voor stuk afgewezen door verschillende rechtbanken.

Volgens de huidige onderzoekscommissie zou Trump zijn volgers zelfs hebben opgehitst om naar het Capitool te gaan en vervolgens urenlang niets gedaan hebben om de ontstane chaos op te lossen. Ook zou Trump meegewerkt hebben aan een plan om op 6 januari de verkiezingsresultaten te veranderen.

Acteur Penn staat erom bekend zich al jarenlang in te zetten voor mensenrechten en schroomt niet regelmatig uit te halen naar politici. In februari was hij nog in Oekraïne om een documentaire op te nemen waarin bewoners hun waarheid over de Russische invasie zullen vertellen.

Huiszoeking

Speurders van de Amerikaanse federale recherche hebben woensdag ook het huis van Jeffrey Clark doorzocht. Het was Clark die na de presidentsverkiezingen van 2020, op vraag van Trump, het ministerie van Justitie ertoe probeerde aan te zetten om betrokken te raken bij pogingen om de verkiezingsuitslag aan te vechten. In de onderzoekscommissie naar de bestorming van het Capitool stond de rol die Clark gespeeld zou hebben net op donderdag centraal.

Een woordvoerder van het federaal parket bevestigt enkel dat er woensdag “ordehandhavingsactiviteiten” waren in de buurt van Lorton, in de staat Virginia. Maar Russ Vought, onder Trump een hoge ambtenaar, hekelde de huiszoeking op Twitter. Clark werkt tegenwoordig voor Voughts Center for Renewing America, een rechtse organisatie.

In de dagen voor de bestorming probeerde Trump de lager gerangschikte Clark te benoemen als minister van Justitie, nadat de top van het ministerie weigerde om zich achter Trumps theorieën over kiesfraude te scharen. Clark probeerde de top van het ministerie er ook van te overtuigen de staten een brief te sturen waarin zou staan dat ze de autoriteit hadden om kiesmannen aan te stellen die voor Trump zouden kiezen. Bedoeling was zo de verkiezing van Trumps tegenstander en huidig president Biden ongedaan te maken.

Jeffrey Rosen, in de laatste weken van Trumps presidentschap waarnemend minister van Justitie, getuigde donderdag voor de commissie, samen met zijn adjunct Richard Donoghue, hoe Trump hen zwaar onder druk zette. Trump zag pas af van de plannen om Clark te promoveren toen bleek dat Rosen, Donoghue en twee andere hooggeplaatste medewerkers dan zouden opstappen, en dat de beste federale aanklagers dan hun voorbeeld zouden volgen.

In de periode van 23 december tot 3 januari kreeg Rosen Trump zo goed als dagelijks aan de lijn. Donoghue zei dan weer dat Trump “een arsenaal aan aantijgingen” had over kiezersfraude, maar het ging daarbij om ongegronde beschuldigingen of samenzweringstheorieën. Het ministerie hield zich uiteindelijk aan het recht en de feiten, beklemtoonde Rosen.

Eind december was Rosen minister geworden, nadat zijn voorganger William Barr was afgetreden in de strijd rond de verkiezingsresultaten.

“Donald Trump wilde niet dat het ministerie een onderzoek zou voeren”, legde commissievoorzitter Bennie Thomspon uit. “Hij wou enkel dat het ministerie hem zou helpen om zijn leugens te legitimeren en, ongegrond te verklaren dat de verkiezing vervalst was.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234