Vrijdag 24/03/2023

Overzicht1 december

Vervallen maaltijdcheques kunnen verlengd worden en meer terugbetaalde zorg voor longcovidpatiënten: dit verandert vanaf 1 december

Vervallen maaltijdcheques kunnen weer geactiveerd worden vanaf vandaag. Beeld RV
Vervallen maaltijdcheques kunnen weer geactiveerd worden vanaf vandaag.Beeld RV

Een nieuwe maand, dat betekent enkele nieuwe regels. Zo kunnen vervallen maaltijdcheques voor drie maanden geheractiveerd worden en krijgen ook longcovidpatiënten neuropsychologische zorg terugbetaald. Dit is nieuw vanaf 1 december.

TTR

Maaltijdcheques heractiveren

Vanaf 1 december kunnen werknemers die maaltijdcheques, ecocheques en/of consumptiecheques krijgen, binnen drie maanden na de vervaldatum vragen om reactivering van hun vervallen exemplaren voor een extra periode van drie maanden.

De nieuwe wet ligt in het verlengde van de initiatieven die de uitgevende instellingen (Edenred, Monizze en Sodexo) reeds hebben genomen in overleg met de Nationale Arbeidsraad (CNT) en de FOD Sociale Zekerheid.

De heractiveringsprocedure is beschikbaar op de websites van de verschillende uitgevers.

Neuropsychologische zorg terugbetaald voor longcovidpatiënten

Sinds deze zomer kunnen longcovidpatiënten een beroep doen op een gepersonaliseerd zorgtraject, waarbij de huisarts en andere betrokken zorgverleners een behandelplan opstellen. Binnen dat traject werden kinesitherapie, logopedie en psychologische zorg al terugbetaald, eventueel aangevuld met ergotherapie en een behandeling bij een diëtist.

Vanaf nu komt ook neuropsychologische zorg in aanmerking voor terugbetaling. Veel patiënten met langdurige coronasymptomen lijden aan concentratie- en geheugenverlies en andere cognitieve problemen. Ook ergotherapie in de tweede lijn, in het ziekenhuis bijvoorbeeld, kan voortaan terugbetaald worden.

Lees ook

‘De verzekering gelooft mij niet en betaalt niet meer’: patiënten over de impact van long covid

Maaltijdcheques en bedrijfswagens geviseerd: voorstel belastinghervorming sloopt heilige huisjes

Hoe zorg je ervoor dat je spaargeld nog iets oplevert? ‘Veel economen noemen cryptomunten grootste zeepbel uit de geschiedenis’

Keytrade Bank verhoogt rente op spaarboekjes

De bank Keytrade Bank verhoogt op 1 december de rente op zijn twee spaarrekeningen. Klanten van de internetbank kunnen tot 1 procent rente krijgen. Het gaat om een forse renteverhoging: het Azur-spaarboekje gaat van 0,01 procent basisrente en 0,10 procent getrouwheidspremie naar 0,50 en 0,20 procent. Het tweede boekje, de High Fidelity-rekening, krijgt vanaf volgende maand 0,30 procent basisrente en 0,70 procent getrouwheidspremie, tegen 0,01 en 0,15 procent momenteel.

Keytrade Bank, dat meer dan 300.000 klanten telt, is de eerste van de grotere banken in België die de rente fors optrekken. Kleinere nichespelers als Santander Consumer bank, NIBC Direct, CKV en MeDirect gingen de bank voor. De grootbanken blijven voorlopig bij de wettelijke minimumrente van 0,11 procent.

De hoogste rentevoeten voor spaarrekeningen op de markt checken? Dat doe je via de vergelijker van Spaargids.be.

Deelbudgetten voor meer dan duizend mensen met handicap

De Vlaamse regering wil alle personen met een handicap in prioriteitengroep 1 - de groep met de meest dringende noden - binnen de 18 maanden een persoonsvolgend budget geven. Met dat budget - alles samen trekt de regering 107 miljoen euro uit - kunnen personen met een handicap zelf hun zorg en ondersteuning kopen.

Naast die inspanning voor prioriteitengroep 1, maakt de regering ook 20 miljoen euro vrij voor mensen in prioriteitengroep 2. Vanaf deze maand kent het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) aan 1.100 personen - een kwart van de mensen in die prioriteitengroep - in afwachting van het volledige budget al de helft toe. Daarmee kunnen zij al een deel van hun zorgnoden beantwoorden.

Het VAPH wijst erop dat mensen niet verplicht zijn om de helft van hun budget te aanvaarden. Wie een deelbudget aanvaardt, verliest ook niet het recht op de latere toekenning van het volledige budget.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234