Donderdag 01/06/2023

NieuwsVeurne

Vergunning van onthaalmoeder in Veurne ingetrokken nadat baby door elkaar werd geschud

kinderopvang - beeld ter illustratie Beeld NurPhoto via Getty Images
kinderopvang - beeld ter illustratieBeeld NurPhoto via Getty Images

Het West-Vlaamse gerecht onderzoekt mogelijke wantoestanden bij een onthaalmoeder in Veurne. Een jongetje belandde in het ziekenhuis nadat het hardhandig door elkaar werd geschud. Vraag is of dat in de crèche gebeurde of erbuiten. De onthaalmoeder van wie de vergunning is ingetrokken, stond op de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie kregen.

RL en TLG

Het gaat om feiten van eind mei. De vzw Vrije Kinderdagverblijven Veurne, die de betrokken onthaalmoeder superviseert, heeft het Agentschap Opgroeien echter pas maandag ingelicht over de feiten. “Wij werden telefonisch verwittigd”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van het Agentschap Opgroeien. “We hebben de feiten gisteren al besproken en zitten vandaag opnieuw samen. Het is de bedoeling om dan een beslissing te nemen. We willen wel benadrukken dat er momenteel nog geen verdachte is. En we willen het parket de ruimte geven om uit te zoeken wat er gebeurd is en waar dat gebeurd is.”

Bij de vzw Vrije Kinderdagverblijven Veurne zelf wil men niet veel kwijt: “U begrijpt dat wij niet veel kunnen zeggen. Wij willen de privacy van onze onthaalouder en de ouders garanderen”, klinkt het kort.

Shakenbabysyndroom

Verontrustende signalen waren er enkele weken geleden al, na een telefoontje vanuit het ziekenhuis van Veurne naar de politie. Artsen vermoedden het zogenaamde shakenbabysyndroom. Het hardhandig door elkaar geschudde kind ligt al een tweetal weken in het ziekenhuis. De precieze omstandigheden van de kindermishandeling blijven onduidelijk. Het kindje bracht de voorbije maanden door bij een onthaalmoeder in Veurne. Of de feiten daar plaatsvonden of elders, wordt nu onderzocht.

De onthaalmoeder stond op de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen. Dat bevestigt Kind en Gezin. Minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) had het Agentschap Opgroeien, waartoe Kind en Gezin behoort, vorige maand de opdracht gegeven een herevaluatie te maken van de kinderopvanginitiatieven die nog open waren nadat Kind en Gezin zich de voorbije jaren benadeelde partij had gesteld bij de politie of het parket.

Zondag had Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) nog verklaard dat volgens het eindverslag van de topvrouw van het Agentschap geen enkele van die crèches de deuren zal moeten sluiten. “Zij is duidelijk in haar conclusies: die crèches hebben maatregelen genomen om de kwaliteit en de veiligheid te verzekeren”, klonk het bij VTM NIEUWS.

De crèche in Veurne. Beeld HLN LIVE
De crèche in Veurne.Beeld HLN LIVE

Onderzoekscommissie

Bij vragen of er bij de herevaluatie in Veurne iets aan het licht is gekomen of wat de herevaluatie precies inhield, verwijst de woordvoerder van Kind en Gezin naar een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement komende vrijdag. “Dat gaat Katrien Verhegge (administrateur-generaal van Agentschap Opgroeien, red.) toelichten vrijdag. Daarop gaan we niet vooruitlopen.”

Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen) vraagt Crevits om “onmiddellijk in te grijpen”. “Minister Crevits kondigde onlangs aan dat ze het voorzorgsprincipe sneller wil toepassen. Als ze dat meent, moet het initiatief onmiddellijk geschorst worden. Want of het in dit geval nu gaat om een ongeluk of kwaad opzet, er moet vooral snel onderzocht worden of de veiligheid bij deze onthaalouder nog gegarandeerd kan worden”, zegt Groothedde.

Het West-Vlaamse gerecht bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. “Het onderzoek wordt ­gevoerd tegen onbekenden, met als kwalificatie slagen en verwondingen tegen een minderjarige", zegt procureur Frank Demeester. De onthaalmoeder in kwestie is verhoord, maar werd niet opgepakt. De vrouw vangt normaal acht kinderen in haar woning op, maar volgens onze informatie meldde ze zich na het incident ziek.

Ook in maart 2020 belandde een baby, verzorgd door dezelfde onthaalmoeder, in het ziekenhuis. Die zaak zou weliswaar geseponeerd zijn. “Toen kon na doorgedreven onderzoek niet bepaald worden waar de feiten gebeurd waren”, zegt de woordvoerder van het Agentschap Opgroeien.

Kind en Gezin sluit crèche in Overijse

De ouders van dertien kinderen die opgevangen worden in de montessoricrèche Pinocchio in Overijse moeten binnen de maand op zoek naar een ander kinderdagverblijf voor hun oogappels. Kind en Gezin trekt de vergunning van de crèche namelijk op 13 juli in.

Kind en Gezin benadrukt dat er geen probleem was met de opvang van de kinderen op zich, maar dat de sluiting een gevolg is van structurele zaken die maar niet opgelost raken. Volgens Kind en Gezin werden in het verleden meerdere waarschuwingen en aanmaningen aan de crèche bezorgd, tevergeefs.

De directeur van de Neokids-montessorikinderdagverblijven geeft toe dat de aanhoudende problemen bij Pinocchio maar niet opgelost geraakten. Ze zullen geen beroep aantekenen tegen de nakende sluiting. Voor de vier personeelsleden van de crèche wordt een andere plek gezocht.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234