Vrijdag 31/03/2023

NieuwsBinnenland

Verdachten van verdrinkingsdood Hakim verklaren verschillend: ‘Niets mee te maken’ en ‘uit de hand gelopen grap’

Politie-onderzoek na de dood van Hakim Mutyaba in Gent. Beeld Wannes Nimmegeers
Politie-onderzoek na de dood van Hakim Mutyaba in Gent.Beeld Wannes Nimmegeers

Eén verdachte zegt dat hij ‘geen rol speelde bij het incident’ en de andere ‘ziet het leven niet meer ziet zitten’. De twee Zeeuwse mannen die ervan verdacht worden verdachten Hakim Mutyaba in het water te gooien tijdens de Gentse Feesten verklaren verschillend over hun rol bij het fatale incident. De raadkamer in Amsterdam behandelt deze week hun overlevering naar België.

Victor Schildkamp en Dylan Vermeulen

In de vroege ochtend van zondag 17 juli werd Hakim (53) aan de Lousbergskaai in Gent over de omheining van een brug in het water gegooid. De man kon niet zwemmen en verdronk. De verdachten - die gefilmd werden tijdens de voorval - gingen ervandoor toen ze zagen dat Hakim niet meer boven kwam. Het incident gebeurde na een avond feesten op de Gentse feesten. De verdachten en het slachtoffer hebben elkaar daar waarschijnlijk leren kennen.

De twee verdachten van 23 en 25 jaar uit het Zeeuwse Goes werden de dagen daarna snel opgepakt in Nederland. De 25-jarige werd één dag na het drama opgepakt, de 23-jarige meldde zich twee dagen daarna zelf.

Overplaatsing

De 25-jarige verzet zich niet tegen zijn overlevering naar België. Volgens zijn advocaat “is het allemaal anders gegaan dan in de media is beschreven”. In diverse kranten stond het verhaal dat Hakim, die oorspronkelijk uit Oeganda komt maar al jaren in België woonde, ‘jonassend’ (aan armen en benen dus) in het water werd gegooid.

Lees ook

‘Zo’n weg afgelegd naar een beter leven, om dan hier vermoord te worden:’ ex-vrouw kan niet begrijpen waarom Hakim dood moest

“Laat ik het zo zeggen: ik heb hem zelfs moeten uitleggen wat jonassen is. Mijn cliënt zegt dat hij geen rol speelt bij het incident, daar wil ik het voor nu bij laten”, aldus advocaat Schönfeld. Dat het incident op beeld zou staan, zegt de advocaat weinig. “Heeft u de beelden gezien, ik heb ze niet gezien. Dit is wat mijn cliënt zegt.”

De 25-jarige verzet zich niet tegen overlevering omdat hij “gezien de ernst van de gebeurtenissen” niet denkt dat zijn voorlopige hechtenis in Nederland snel zal worden geschorst, als hij zich in een wekenlange procedure gaat verzetten tegen overlevering. Dus kan hij maar beter naar België om daar de procedure op gang te laten komen.

‘Tot rust komen’

De 23-jarige verdachte verzet zich wel tegen overlevering. Volgens de advocaat die hem in die procedure bijstaat, is dat vooral “om tot rust te komen”. “Dat is beter dan in België in een of andere aftandse cel te gaan zitten,” aldus advocaat Woltring. “Hij is zich echt rot geschrokken, zit er helemaal doorheen, zo erg dat hij het leven niet meer zag zitten.”

Uit zijn woorden blijkt dat zijn cliënt zich wél een rol toedicht bij het fatale incident. “Er was geen ruzie, integendeel. Ze waren wat aan het dollen en lachen en er was gedronken.” Volgens Woltring lijkt het hele incident op een totaal uit de hand gelopen grap. “Volgens mij probeerde het slachtoffer eerst mijn cliënt of de andere verdachte in het water te duwen en werd hij daarna zelf in het water gegooid. Met helaas vreselijke gevolgen. Waarom ze dan zijn gevlucht? Tja...”

Spijt en berouw

De raadkamer behandelt vandaag de overlevering van de 25-jarige verdachte. Het is niet duidelijk wanneer hij precies wordt overgeleverd. De overlevering van 23-jarige kan even op zich laten wachten. Daar moet de rechtbank in Amsterdam binnen zestig dagen over beslissen.

Advocaat Thomas Gillis staat de 23-jarige verdachte eveneens bij. Hij zit momenteel in de cel in Middelburg. “Het is een catastrofe wat er gebeurd is. Mijn cliënt heeft nooit de bedoeling gehad iemand naar het leven te staan. Hij heeft zichzelf aangegeven en toont enorm veel spijt en berouw. Tijdens het verhoor is hij ook meermaals in tranen uitgebarsten. Hij verleent uiteraard zijn volledige medewerking aan het onderzoek.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234