NieuwsPolitiek
Verbod op export van belangrijke medicijnen in crisis: ‘Garanderen dat behandelingen niet onderbroken worden’
De federale regering gaat de uitvoer van essentiële geneesmiddelen verbieden in geval van een crisis. Een tijdelijk exportverbod kan worden opgelegd aan de groothandel en distributeurs als er bijvoorbeeld een tekort dreigt aan noodzakelijke medicijnen, zo zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
Zaterdag is een koninklijk besluit gepubliceerd dat in geval van een crisis “de groothandelaars-verdelers verplicht zijn eerst te leveren aan onze apotheken”, aldus Vandenbroucke op de Franstalige nieuwszender LN24. “Er bestaat een grote bezorgdheid over een tekort aan geneesmiddelen, zowel in België als in andere landen. Het is onze verantwoordelijkheid om de garantie te bieden dat de behandeling van mensen met soms levensnoodzakelijke geneesmiddelen niet onderbroken wordt. Een tijdelijk exportverbod zal daartoe bijdragen.”
Lees ook
België kampt met een zorgwekkend tekort aan geneesmiddelen: ‘Vorige week werd het toch erg nipt’
In een mededeling licht de minister toe dat de export tijdelijk kan worden verboden via een lijst. Het verbod zal van toepassing zijn op geneesmiddelen die dringend en noodzakelijk zijn, een grote impact hebben op het leven van de patiënt en waarvan er geen andere vergunde geneesmiddelen met dezelfde therapeutische werking ter beschikking zijn. De onbeschikbaarheid van dergelijk geneesmiddel wordt in dat geval gecatalogiseerd door het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) als ‘waarschijnlijk’ of ‘zeker’ gedurende minstens één maand.
Vandenbroucke kwam ook terug op het tekort aan huisartsen. “We gaan grote bedragen investeren in huisartsgeneeskunde, maar ook aan hervormingen op het vlak van organisatie werken. Tegen maart of april zullen er voorstellen op tafel liggen voor de versterking van de capaciteit”, met daarbij budgettaire inspanningen om assistenten ter ondersteuning van huisartsen aan te werven.