Woensdag 07/06/2023

OverzichtWeerbericht

Van modderstromen in Landen tot wateroverlast op Extrema Outdoor: zware regenval teisterde gisteren het land

Een wolkbreuk boven Waarschoot zet de straten blank. Beeld Wouter Van Vooren
Een wolkbreuk boven Waarschoot zet de straten blank.Beeld Wouter Van Vooren

Verspreid over het land vielen er zondag heel wat regen- en onweersbuien. De hevige buien zorgden op verschillende plaatsen in België wel voor hevige wateroverlast.

Redactie en HLA

Het KMI kondigde zondagnamiddag waarschuwingscode oranje af in de provincies Antwerpen en Limburg. In de ochtend was dat ook al het geval in Oost- en West-Vlaanderen. Het KMI waarschuwde dat er in meerdere streken ten zuiden van Samber en Maas en evenals in de provincies Limburg en Antwerpen meer dan 40 liter per vierkante meter regen in 6 uur tijd verwacht werd. “Lokaal is er kans op hagel en windstoten.”

Op verschillende plaatsen in het land zorgde het weer voor hevige wateroverlast.

Wateroverlast

West- en Oost Vlaanderen

In de streek rond Lievegem in het Meetjesland bij Gent is er door de hevige regenval heel wat wateroverlast. Verschillende straten staan er blank en huizen dreigen onder water te lopen. De brandweer heeft vanochtend al 60 interventies gedaan, maar verwacht nog de hele dag bezig te zijn met het water weg te pompen.

Vlaams-Brabant

Ook Landen kreeg het zwaar te verduren door zware regenval. Zo liep Waasmont al onder water. Daar kwam een belbus vast te zitten en was er sprake van een modderstroom. Ook Linter kreeg heel wat regen te verwerken. Vanuit de velden in Neerhespen trok een modderstroom in de richting van het dorp. In Landen zelf liep het station onder, waardoor het treinverkeer onderbroken moest worden. Het water stroomt in Landen eveneens door de straten. Burgemeester Gino Debroux (L’anders) zit momenteel samen met de crisiscel.

De brandweerkorpsen van de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost hebben zondagnamiddag zo’n 200 oproepen gekregen voor het noodweer. Rond Leuven viel de overlast mee. In Herent liep de tunnel onder de spoorweg onder water en in Bertem was er op verschillende plaatsen wateroverlast. Het gemeentebestuur liet dan ook weten dat er zandzakjes ter beschikking werden gesteld.

Antwerpen

Zondagnamiddag sloeg het onweer ook toe in de provincie Antwerpen. In Bouwel, een deelgemeente van Grobbendonk, konden de rioleringen het water niet meer slikken. Aan Rostal liep de straat onder, een probleem dat zich daar wel vaker voordoet als het regent. De huizen in de buurt bleven wel gespaard.

Limburg

Hevige regenbuien veroorzaakten ook problemen op de verkeerswisselaar tussen de E313 en de E314 in Lummen. Voor het verkeer op de E314 komende van Luik (naar Antwerpen) met de E314 richting Leuven en Heerlen is de afrit versperd. De afrit van de E313 in de rijrichting van Antwerpen naar de E314 rijrichting Nederland werd door wateroverlast volledig afgesloten.

Het dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren ondervond ook hinder door de hevige regenval. Via alle communicatiekanalen werd afgekondigd om zondag zo veel mogelijk aankomsten op het festivalterrein uit te stellen tot minstens 19 uur of later. Dat maakte burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) bekend. Hij gaf ook mee dat de Donderslagweg tot aan de Hofstraat door wateroverlast is afgesloten.

Meer zuidelijk in Limburg ontstond er hinder in Hoeselt, Gingelom en Riemst. In Millen bij Riemst sleurde de regen modder vanop de akkers mee. In Montenaken (Gingelom) zijn verscheidene straten overstroomd.

Wallonië

Zware regenval veroorzaakte ook overstromingen in de provincie Namen en vooral in Andenne. Dat meldt de brandweer van de hulpverleningszone NAGE. De regenval begon zondag omstreeks 13 uur. Verschillende wegen stonden snel onder water en huizen werden door wateroverlast getroffen.

In het Henegouwse Ressaix (Binche) is door een blikseminslag brand ontstaan in een appartementsgebouw. De eenentwintig bewoners moesten geëvacueerd worden omdat het gebouw tijdelijk niet langer bewoonbaar is. Dat hebben de gemeentelijke autoriteiten gemeld. Sommige bewoners zijn bij familie ondergebracht, voor de anderen heeft het OCMW hotelkamers besproken. De komende dagen zal de staat van het gebouw nagetrokken worden.

Het nummer 1722, voor niet-dringende interventies door de brandweer, blijft geactiveerd. De gemakkelijkste manier om een brandweerinterventie te vragen is via het digitale loket 1722.be. Bellen naar 1722 kan ook. Het noodnummer 112 is enkel bedoeld voor mogelijk levensbedreigende situaties.

Wat betekent ‘code oranje’?

Bij code oranje waarschuwt het KMI om ‘voorbereid’ te zijn en de raadgevingen van de bevoegde overheid op te volgen. Een code oranje kan maximaal 24 uur van tevoren worden uitgegeven als er minstens 65% kans is dat aan de criteria ervoor wordt voldaan. Bij een code oranje kunnen intense regenval, of hagelbuien, of hevige rukwinden, of blikseminslagen, op grotere schaal voor schade of overlast zorgen.

Wat betekent ‘code geel’?

Bij code geel waarschuwt het KMI om ‘waakzaam’ te zijn. Een code geel kan maximaal 48 uur worden afgekondigd voor het bewuste weerfenomeen en wanneer er minstens 65 procent zekerheid is dat aan de criteria voldaan wordt. In dit geval wordt er gewaarschuwd voor onweer met veel neerslag op korte tijd: tot 30 liter neerslag per vierkante meter in 1 uur tijd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234