Maandag 04/07/2022

Belangrijk nieuwsVakbondsacties

Vakbonden voeren vandaag actie voor koopkracht: hinder verwacht bij De Lijn

Archiefbeeld. Beeld Photo News
Archiefbeeld.Beeld Photo News

Met lokale acties in Kortrijk, Leuven en Hasselt willen de drie vakbonden de regering alvast een schot voor de boeg geven in de koopkrachtdiscussie. De acties zullen tot de nodige hinder leiden bij De Lijn, maar bij NMBS en MIVB moet alles volgens het boekje rijden.

IB

De concrete aanleiding voor de lokale acties van vandaag is het feit dat binnen de Groep van 10 geen akkoord bereikt werd over hogere vergoedingen in de verplaatsingskosten voor werknemers. De bonden eisen dat er snel een extra tussenkomst wordt toegekend, en om deze en andere eisen kracht bij te zetten wordt er vandaag alvast actie gevoerd. Het gaat dan ook om de loonnormwet van 1996. Die wet zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormd zien.

Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront willen de werkgevers opnieuw het onderste uit de kan halen, terwijl ze hun werknemers zelf in de kou laten staan. Zo weigeren ze elke extra inspanning, maar willen ze dan weer wel dat de regering extra middelen voorziet om de energiekost van de bedrijven te verminderen, aldus de bonden.

Ook de werknemers worden geconfronteerd met de sterke stijging van de benzine- en dieselprijzen, klinkt het bij de bonden. Daarom is een extra tussenkomst nodig die onmiddellijk voelbaar is en in verhouding staat tot de stijgende brandstofprijzen, en dat voor alle werknemers die hun eigen wagen moeten gebruiken voor hun woon-werkverkeer.

De vakbonden willen ook dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen, zeker als het gaat om professionele verplaatsingen. Tot slot kan het voor hen ook absoluut niet "dat de terugbetaling van het woon-werkverkeer op een of andere manier gekoppeld wordt aan het loonniveau van de werknemer, zoals voorgesteld door de werkgevers", luidt het.

Hinder

In Hasselt plannen de bonden ‘s voormiddags een ‘Mega Open Air Loonquiz’, toespraken en getuigenissen, in Leuven verzamelen ze om 10 uur aan het Martelarenplein en in Kortrijk om 11 uur aan het Mandelaplein. Ook in Wallonië wordt op verschillende plaatsen actiegevoerd. Dat is onder meer het geval in Luik, La Louvière en Charleroi.

Op het openbaar vervoer zullen vooral reizigers bij De Lijn hinder ondervinden van de acties. De maatschappij verwacht dat op Vlaams niveau slechts 60 procent van alle ritten gereden zal worden. In elke provincie zal minstens de helft van de De Lijnbussen en -trams rijden, maar per provincie kan dat variëren. Op basis van het beschikbare personeel is een alternatieve dienstverlening uitgewerkt, die te raadplegen is op de website en app van de maatschappij.

Op 20 juni staat ook een nationale vakbondsmanifestatie gepland in Brussel. Daartussen, op 31 mei, houden de openbare diensten nog een actiedag tegen de “algemene malaise” in de sector.

Op het openbaar vervoer zullen vooral reizigers bij De Lijn hinder ondervinden van de acties.  Beeld BELGA
Op het openbaar vervoer zullen vooral reizigers bij De Lijn hinder ondervinden van de acties.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234