NieuwsUniversiteit Gent
Vakbonden gaan actievoeren tegen besparingsplannen UGent: ‘Waarschuwing naar bestuur en rector’
Aan de UGent bereiden de vakbonden zich voor op acties tegen de besparingsplannen van de universitaire leiding. Volgende week buigt de raad van bestuur van de Gentse universiteit zich over een kerntakennota waarin ruim 22 miljoen euro bespaard zou worden. De universiteit moet het ook met minder personeel doen, wat de bonden niet zien zitten.
De vakbonden zullen aan het rectoraat protesteren tijdens de raad van bestuur op 28 maart. Ook komende vrijdag, 24 maart, kondigen de bonden acties aan op Dies Natalis, de ceremoniële viering van de verjaardag van de universiteit. De bonden willen de stoet van togati, met prominente leden van de universitaire gemeenschap, opwachten aan de aula.
Waarover gaat dit precies?
De raad van bestuur van de Gentse universiteit wil tegen 2027 een tekort van 33,6 miljoen euro wegwerken. Een derde van dat bedrag moet komen van bijkomende inkomsten. Maar de moeilijkste oefening wordt het schrappen in de uitgaven, grotendeels personeelskosten. De universiteit stelt ruim 10.000 mensen tewerk.
De universiteit kijkt in eerste instantie naar een hertekening van de directies, die de universiteit moet brengen tot haar kerntaken: onderwijs, onderzoek en dienstverlening. De universiteit wil analyseren welke taken ze op zich neemt en hoe efficient dat loopt. Daarna zal beslist worden welke taken eventueel worden geschrapt of uitbesteed. Vorig jaar was er al sociale onrust toen het kinderdagverblijf van de UGent niet langer in eigen beheer zou blijven. Gisteren raakte bekend dat de leerstoel Etienne Vermeersch geschrapt wordt.
Waarom protesteren de bonden?
Eerdere besparingsplannen werden door de raad van bestuur van de UGent steeds in twee lezingen behandeld. Maar bij ACOD en ACV is te horen dat de nieuwe kerntakennota deze keer sneller zou worden afgehandeld.
“Indien het universiteitsbestuur op 28 maart toch doorzet met de besparingsplannen, zullen we samen met de andere vakbonden een actieplan uitwerken over de komende weken”, laat ACOD optekenen. De bond ziet de twee acties van de komende dagen als “een eerste stap, een waarschuwing naar het bestuur en de rector”. Er zal geen massale mobilisatie gebeuren aan de universitaire instelling, die ruim 10.000 personeelsleden tewerkstelt.
“De omvang van de besparingsoperatie zorgt ervoor dat het duidelijk is dat de UGent het in de toekomst met minder mensen zal moeten doen”, luidt het bij de vakbonden. In de huidige plannen worden vooral de jobs van ATP-personeelsleden (administratief en technisch personeel) uit ondersteunende diensten in vraag gesteld.