Dinsdag 09/08/2022

NieuwsGerecht

Uitspraak in zaak Schild & Vrienden verwacht op 15 juli

Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden. Beeld Photo News
Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden.Beeld Photo News

De raadkamer in Gent verwacht op 15 juli uitspraak te doen over de zaak rond Schild & Vrienden, waarbij het Oost-Vlaamse parket de verwijzing vraagt van oprichter Dries Van Langenhove en elf andere personen die banden hadden met de groepering. Dat bleek maandag na afloop van de zitting. Een deel van de verdachten vroeg de opschorting aan de raadkamer, zodat ze niet voor de correctionele rechtbank zouden moeten verschijnen.

Redactie en Belga

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van een “Pano”-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart 2021 zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Van Langenhove zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt dat hij hoopt op een buitenvervolgingstelling in het dossier rond Schild & Vrienden. Zijn advocaat Hans Rieder betwistte de tenlasteleggingen en voerde een reeks procedurele elementen aan.

De meeste andere verdachten vragen ook de buitenvervolgingstelling, omdat ze menen dat er geen strafbare feiten waren, maar ondergeschikt wordt ook de opschorting van de uitspraak gevraagd aan de raadkamer. Dat betekent dat ze niet voor de correctionele rechtbank zouden moeten verschijnen. De raadkamer hoopt op 15 juli klaar te zijn met de uitspraak.

Lees ook

Interne documenten Schild en Vrienden: leden moesten ‘invloedrijke posities in de maatschappij’ innemen

Volgens identitaire bewegingen is er een omvolking aan de gang, wat is daarvan aan?

Het parket vraagt voor Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor een inbreuk op de wapenwetgeving voor het bezit van pepperspray en diverse inbreuken op de racismewetgeving. Het gaat onder meer om “aangezet te hebben tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan, wegens nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming”, “denkbeelden te hebben verspreid die zijn gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat” en behoren tot een vereniging “die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie” verkondigt.

Na een jarenlange procedureslag waren bijna alle partijen op 30 mei klaar om de zaak te pleiten voor de raadkamer, maar één partij vroeg uitstel. Het ging om één van drie partijen die verkeerdelijk als benadeelde of burgerlijke partij opgeroepen waren, in plaats van als verdachte of inverdenkinggestelde. Het gaat om een fout uit hoofde van de griffie, waardoor hun advocaten het dossier onvoldoende konden voorbereiden. De advocaat van één van hen vroeg uitstel en de raadkamer kon niet anders dan daarop ingaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234