NieuwsEuthanasie
Uitspraak Grondwettelijk Hof verhindert golf aan euthanasieprocessen: ‘Voor wie waardig wil sterven is dit de mooiste dag sinds lang’
Een euthanasiearts die een aangifte te laat op de post doet, is geen moordenaar, zo oordeelt het Grondwettelijke Hof. ‘Er leek een golf van nieuwe euthanasieprocessen op ons af te komen’, zegt advocaat Walter Van Steenbrugge. ‘Dit arrest verhindert dat.’
Gifmoord. Dat was de aanklacht tegen huisarts Joris Van Hove (61) uit Sint-Niklaas, toen die in januari 2020 met twee andere artsen in de beklaagdenbank moest plaatsnemen voor het Gentse assisenhof. De drie werden door de jury vrijgesproken van moord op Tine Nys, een 38-jarige vrouw met een zware depressie die in april 2010 voor levensbeëindiging koos.
Na een procedure bij het Hof van Cassatie bekwam de familie Nys een nieuwe rechtszaak voor de correctionele rechtbank in Dendermonde tegen enkel Van Hove Daar werden de debatten eind 2021 opgeschort nadat de advocaten van de arts vroegen dat het Grondwettelijke Hof uitspraak zou doen over twee prejudiciële vragen rond de euthanasiewet uit 2002.
Die wet voorziet dat een arts bij de minste schending van de procedurele voorwaarden wordt blootgesteld aan vervolging voor doodslag. Joris Van Hove verstuurde de euthanasieaangifte van Tine Nys destijds te laat naar een fout adres. (De commissie was in die periode net verhuisd.)
In het gisteren gepubliceerde arrest beoordeelt het Hof de strafbepaling – of eerder het gebrek daaraan – in de wet van 2002 nu als ongrondwettelijk. Het vraagt het parlement om aparte strafbepalingen uit te werken.
Al zeker vier artsen
“Dit is een onwaarschijnlijk belangrijk arrest”, zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van Joris Van Hove. “Sinds het euthanasieproces meldden zich alleen al bij mij vier artsen die vrezen te worden vervolgd voor moord. Een van hen, een internist die euthanasie uitvoerde bij een man van 92 jaar die daarom had gesmeekt, werd twee dagen in de gevangenis opgesloten. Er leek een golf van nieuwe euthanasieprocessen op ons af te komen. Dit arrest verhindert dat.”
Volgens Joris Van Cauter, advocaat van de familie Nys deed het Hof geen uitspraak over de zaak-Nys, maar over de wet. “De familie was nooit uit op zware bestraffing. Ze wou enkel erkenning dat de wet niet is nageleefd. Het is nu aan de wetgever om de wet te herschrijven.”
“Ik vind dat het Openbaar Ministerie een verpletterende verantwoordelijkheid draagt. Er zijn miljoenen uitgegeven om het twee weken durende euthanasieproces in te organiseren. Veel artsen deinzen er sindsdien voor terug. Voor mensen die waardig willen sterven en de artsen die bereid zijn hen te helpen is dit de mooiste dag sinds lang”, besluit Van Steenbrugge.