NieuwsBuitenland
Uber moet van Franse rechter 17 miljoen betalen aan chauffeurs
Uber is in Frankrijk veroordeeld tot betaling van zo’n 17 miljoen euro schadevergoeding en gederfde salarissen aan een groep chauffeurs die vond dat ze als werknemers hadden moeten worden behandeld in plaats van als zelfstandigen. De advocaat van de 139 chauffeurs die de zaak aanspanden, spreekt van een ‘vrij historische beslissing’, maar Uber wil beroep aantekenen.
De rechtbank verwees in het vonnis naar een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie uit 2020. Dat oordeelde toen dat Uber-chauffeurs beschouwd moeten worden als werknemers. Volgens de rechter betekent dit onder meer dat Uber werkgerelateerde kosten voor zijn chauffeurs op zich zou moeten nemen zoals de aanschaf van een auto en brandstof. Ook zou de onderneming, die in totaal zo’n 30.000 chauffeurs telt in Frankrijk, overuren moeten vergoeden.
Europees Parlement
Uber heeft in veel landen te maken met soortgelijke rechtszaken. Ook in België willen verschillende vakbonden dat de chauffeurs van Uber als werknemers worden gezien.
Ook het Europees Parlement vindt dat platforms als taxidienstenleverancier Uber (en ook bezorgers van maaltijden en pakjes als Deliveroo en Amazon) hun chauffeurs moeten behandelen als gewone werknemers. Dat betekent dat ze recht hebben op pensioen, een ziektewet- en arbeidsongevallenverzekering, stelde een ruime meerderheid in september 2021.
De resolutie van het Parlement – aangenomen met 524 stemmen voor, 39 tegen en 124 onthoudingen – was een aanmoediging aan de Europese Commissie om eind 2021 wettelijk vast te leggen dat platformwerkers ‘gewone’ werknemers zijn, tenzij ze dat zelf niet willen of het platform het tegendeel bewijst.