Donderdag 02/02/2023

NieuwsVerenigde Staten

‘Trump nam meer dan 700 bladzijden vertrouwelijke documenten mee’

De Amerikaanse oud-president Donald Trump twee dagen na de FBI-inval in Mar-a-Lago. Beeld REUTERS
De Amerikaanse oud-president Donald Trump twee dagen na de FBI-inval in Mar-a-Lago.Beeld REUTERS

De Amerikaanse voormalige president Donald Trump heeft voor zijn vertrek uit het Witte Huis minstens 700 bladzijden aan geheime documenten meegenomen. Dat melden de National Archives. Advocaten van Trump hebben een federale rechter gevraagd de FBI tijdelijk te verbieden het ‘topgeheim’ materiaal te bestuderen dat zij twee weken geleden al in Trumps huis in Florida in beslag heeft genomen.

Redactie

Een deel van de minstens 700 bladzijden werd geclassificeerd onder het hoogste geheimhoudingsniveau, blijkt uit een brief van de National Archives aan een advocaat van Trump die dinsdag werd gepubliceerd.

In de brief staat ook dat het aan de regering is om “een beoordeling te maken over de potentiële schade veroorzaakt door de manier waarop het materiaal bewaard en vervoerd werd”. De briefwisseling vond plaats voor de huiszoeking door de FBI twee weken geleden. Toen werden andere documenten, waarvan een deel als topgeheim werd geclassificeerd, meegenomen.

Op een lijst met in beslag genomen voorwerpen staan onder meer documenten met de status ‘topgeheim’. Beeld AP
Op een lijst met in beslag genomen voorwerpen staan onder meer documenten met de status ‘topgeheim’.Beeld AP

Het zou om papierwerk gaan van onder meer de CIA, de NSA en de FBI. Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte niet eerder bekend dat in de vijftien dozen die Trump in januari overdroeg aan het nationaal archief van de Verenigde Staten 150 vertrouwelijke documenten werden aangetroffen die de oud-president had moeten afgeven toen hij een jaar eerder het Witte Huis verliet.

Werknemers van Trump overhandigden een tweede verzameling documenten in juni aan het ministerie van Justitie. De vondst van de eerste 150 documenten in januari was een van de factoren die leidden tot de FBI-inval in Mar-a-Lago op 8 augustus.

Op een lijst met in beslag genomen voorwerpen staan onder meer documenten met de status “topgeheim”. Topgeheim materiaal wordt doorgaans bewaard in speciale overheidsfaciliteiten omdat de openbaarmaking ervan de nationale veiligheid ernstig kan aantasten.

‘Strafbaar feit’

De huiszoeking bij Trump heeft veel opzien gebaard in de Verenigde Staten. Trump had verklaard dat hij de documenten in kwestie had vrijgegeven als president: een zittende president heeft verregaande bevoegdheden om de geheimhouding van documenten op te heffen. Maar daarvoor moet een aantal officiële stappen doorlopen worden. Het meenemen van de documenten kan een strafbaar feit zijn. De 76-jarige Trump noemt het optreden van Justitie tegen hem politiek gemotiveerd.

Advocaten van Trump hebben maandag een federale rechter gevraagd de FBI tijdelijk te verbieden het materiaal te bestuderen dat zij twee weken geleden in Trumps huis in Florida in beslag heeft genomen. De advocaten willen dat de FBI met de analyse wacht tot een neutrale controleur kan worden aangesteld die toezicht kan houden op het onderzoek.

Lees ook:

De laatste dagen van president Trump en de ‘zeer geheime’ documenten die hij liet verschepen naar Florida

De advocaten van Trump argumenteren dat een onafhankelijk controleur zou moeten nagaan of de in beslag genomen documenten beschermd worden onder het presidentiële privilege om bepaalde informatie geheim te houden. Daarvoor biedt het onderzoek tot dusver te weinig garanties, menen ze. Trumps advocaten stellen daarnaast dat zonder neutrale controleur het FBI-onderzoek politiek gemotiveerd kan zijn. “Wetshandhaving is een schild dat Amerikanen beschermt. Het mag niet worden gebruikt als een wapen voor politieke doeleinden”, schrijven ze.

Trump heeft de federale rechtbank in West Palm Beach ook gevraagd het ministerie van Justitie opdracht te geven hem een meer gedetailleerd overzicht te sturen van de spullen die de FBI bij de huiszoeking mee heeft genomen. Daarnaast eist hij dat de onderzoekers alle documenten teruggeven die niet binnen het mandaat van het huiszoekingsbevel vallen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234