Dinsdag 05/07/2022

NieuwsMichelin-sterren

Topchef Luc Bellings levert Michelin-ster in, Pajtim Bajrami neemt fakkel over

Pajtim Bajrami in zijn voormalige zaak ‘Stadt Van Luijck’ in Sint-Truiden. Beeld Mine Dalemans
Pajtim Bajrami in zijn voormalige zaak ‘Stadt Van Luijck’ in Sint-Truiden.Beeld Mine Dalemans

Topchef Luc Bellings (57) stopt deze zomer met zijn restaurant ‘De Vork van Luc Bellings’ en levert zo zijn Michelin-ster in. Pajtim Bajrami, die bij het grote publiek bekend werd als de roepende chef in de docureeks ‘Ja Chef!’, neemt het restaurant over en opent er na de zomer een eigen zaak.

StV/JBG

De topchef baat al sinds 2017 in Hasselt het gastronomisch restaurant ‘De Vork van Luc Bellings’ uit. Een zaak die vanaf het begin de Michelin-inspecteurs wist te bekoren, want ze beloonden de uitbater met een ster. Het restaurant verdween sindsdien niet meer uit de wereldberoemde gids. Tot vandaag, want Bellings levert zijn ster in.

“We zoeken al een jaartje in stilte naar een overnemer en hebben ondertussen iemand gevonden. Op 20 augustus verkopen we de zaak en dan stop ik met gastronomie”, vertelt Bellings. “Michelin weet dat ondertussen. Tegenover hen zou het niet fair zijn, mocht ik in hun nieuwe editie nog maanden vermeld staan met een ster terwijl ik niet meer open ben. Dus bedank ik voor de eer.”

Bellings draait naar eigen zeggen al 43 jaar mee in de sector. “Al sinds mijn veertiende sta ik in de keuken. Nu ben ik 57 jaar en heb ik het gevoel dat ik alles gezien heb. Vooral de coronaperiode heeft mij doen beseffen dat ik op een aantal aspecten in mijn leven heel wat gemist heb, vooral familiaal dan. Ik wil het rustiger aan doen en meer tijd nemen voor de mensen rondom mij.”

Luc Bellings. Beeld Steven Richardson
Luc Bellings.Beeld Steven Richardson

Het is nu ook bekend wie de fakkel overneemt: topchef Pajtim Bajrami neemt de locatie van Luc Bellings over en opent na deze zomer opnieuw de deuren van het restaurant, dat dan de naam ‘Otore’ zal dragen. Bajrami werd bekend als roepende chef in de docureeks ‘Ja Chef!’.

Begin 2021 zei Bajrami het Truiense restaurant Stadt van Luijck nog vaarwel. Hij trok met zijn equipe naar Luxemburg, waar hij in de potten roerde van Château de Mirwart. Omdat de afstand tussen hem en zijn familie te groot werd, keert Bajrami nu terug naar Limburg. “Een droom die uitkomt”, reageert de chef. “Dit is een unieke kans die ik met beide handen moet grijpen. Een eigen zaak starten? Dat wil elke chef. En om het ook nog eens in Limburg te kunnen doen, waar mijn hart ligt, is onvoorstelbaar. Ik heb er ongelofelijk veel zin in.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234