NieuwsIsraël
Tienduizenden demonstranten protesteren tegen extreemrechtse Israëlische regering
In 20 steden in heel Israël werd voor de vijfde week gedemonstreerd tegen controversiële juridische hervormingen die werden aangeprezen door de rechtse regering van Benjamin Netanyahu. Demonstranten ook de voorgestelde uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever afkeurden. Dat meldt The Guardian.
De nieuwe regering wordt bestempeld als een “bedreiging voor de wereldvrede”. Elke zaterdagavond verzamelen protestanten zich in Tel Aviv, waar ze laten hun onvrede met de nieuwe regering van de premier laten blijken. De regering, die eind december aantrad, wordt de meest rechtse in de geschiedenis van Israël genoemd.
Volgens lokale media waren er alleen in Tel Aviv al tienduizenden demonstranten. Onder de menigte in Haifa bevond zich de voormalige Israëlische premier Yair Lapid, die in een video op sociale media zei: “We zullen ons land redden omdat we niet bereid zijn in een ondemocratisch land te leven.”
Na de verkiezingen in november kwam Netanyahu weer aan de macht, in een coalitie met extreemrechtse en ultraorthodoxe joodse partijen. Zijn juridische hervormingen zouden het Israëlische parlement in staat stellen om elke beslissing van het Hooggerechtshof te herroepen met een meerderheid van 61 van de 120 wetgevers.
Ook zou het systeem waarmee rechters worden benoemd veranderen, waardoor politici meer macht krijgen. Verder voert de regering een beleid van uitbreiding van nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, evenals sociale hervormingen die de LGBTQ+-gemeenschap zorgen baren.
Protestant Dania Shwartz, 44, uit Ramat Gan, vertelde het nieuwsagentschap AFP hoe de Israëlische vlag jarenlang een symbool van rechts was. “We zijn patriotten en we willen dat dit land blijft bestaan. De Israëlische vlaggen zijn van ons allemaal – dit is geen kwestie van rechts of links zijn.”
Als lid van de LGBTQ+-gemeenschap sprak Shwartz haar bezorgdheid uit dat “deze nieuwe regering zal proberen wetten goed te keuren die gevolgen zullen hebben voor mijn kinderen”. “De Noam-partij wil bijvoorbeeld families zoals de onze delegitimeren en dat is heel eng”, zei ze.