Zondag 04/12/2022

Taliban heerst sinds een jaar weer over Afghanistan

Een man verkoopt talibanvlaggen op straat in de Afghaanse hoofdstad Kabul. (14/08/22) Beeld Getty Images
Een man verkoopt talibanvlaggen op straat in de Afghaanse hoofdstad Kabul. (14/08/22)Beeld Getty Images

De radicaalislamitische taliban heerst maandag al weer een jaar over Afghanistan. De beweging kon op 15 augustus 2021 de macht overnemen, nadat de hoofdstad Kabul voor een groot deel onder haar controle was gekomen. In het paleis van de president riepen vertegenwoordigers van de islamitische fundamentalisten de overwinning uit. De toenmalige president Ashraf Ghani verliet dezelfde dag het land.

RedactieANP en Belga

De in 1994 opgerichte taliban kwamen aan het eind van de vorige eeuw al aan de macht in het Aziatische land, nadat de strijdkrachten van de Sovjet-Unie zich hadden teruggetrokken. Na de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 werden de extremisten verdreven door de Amerikanen omdat zij terreurgroep Al Qaida, verantwoordelijk voor de aanslagen, onderdak hadden geboden.

Twintig jaar lang hebben westerse landen toen geprobeerd militairen op te leiden en democratie en mensenrechten in te voeren. In april vorig jaar begonnen de Verenigde Staten en de NAVO met het terugtrekken van hun troepenmacht. De aftocht leidde veel sneller dan verwacht tot de opmars van de fundamentalisten, die zich mogelijk jaren op de snelle machtsgreep hadden voorbereid.

Geen kans op hervatting Belgische betrekkingen

Ook België ziet een duidelijke achteruitgang van de mensenrechten en fundamentele vrijheden in Afghanistan, een jaar nadat de taliban er de macht hebben gegrepen. Dat meldde Buitenlandse Zaken vrijdag in een mededeling. Een hervatting van de betrekkingen met het land zit er niet in.

Talibanstrijders drijven een vreedzame manifestatie van vrouwen in Kabul uiteen. (13/08/22) Beeld Getty Images
Talibanstrijders drijven een vreedzame manifestatie van vrouwen in Kabul uiteen. (13/08/22)Beeld Getty Images

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft bovendien een rapport opgesteld over het nieuwe regime van de taliban in Afghanistan. Volgens de organisatie schenden radicale islamieten voortdurend de mensenrechten. De ngo roept de taliban dan ook op om de rechten van de Afghaanse bevolking te herstellen, te beschermen en te bevorderen.

‘The Rule of taliban: A Year of Violence, Impunity and False Promises’ onthult wijdverspreide straffeloosheid voor verschillende misdaden van het regime. Amnesty klaagt aan dat dit alles gebeurt terwijl de taliban beloofd hadden de rechten van vrouwen en de persvrijheid te zullen respecteren. “De snelheid waarmee zij twintig jaar aan mensenrechten ontmantelen is verbijsterend”, aldus Yamini Mishra, regionaal directeur Zuid-Azië van Amnesty.

Concreet hebben de taliban het voorbije jaar onder meer vreedzame protesten de kop ingedrukt door ongewapende demonstranten te slaan en te beschieten. Ook de persvrijheid ligt onder vuur: het voorbije jaar zijn er ruim 80 journalisten gearresteerd en gefolterd omdat ze verslag deden van de protesten. Verder zijn ook honderden mensen onrechtvaardig vastgehouden, zijn er honderden buitengerechtelijke executies gebeurd en worden etnische en religieuze minderheden geviseerd. Ook vrouwen worden steeds meer aan geweld onderworpen en hun vrijheden worden steeds meer ingeperkt.

“We mogen niet aan de zijlijn toekijken hoe de mensenrechten van een hele bevolking worden afgenomen”, gaat Mishra verder. “Een krachtige en eensgezinde internationale reactie is de enige hoop om een einde te maken aan de nachtmerrie die de Afghanen nu al een jaar moeten doorstaan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234