Dinsdag 06/06/2023

NieuwsEnergie

Stroomprijzen kunnen deze week verdrievoudigen: ‘Pas na de kerstperiode beterschap verwacht’

De voorspelling is dat het deze week nog wat kouder wordt, en dat ook België stroom zal moeten invoeren. Beeld Getty Images
De voorspelling is dat het deze week nog wat kouder wordt, en dat ook België stroom zal moeten invoeren.Beeld Getty Images

Mogelijk schieten de energieprijzen deze week de lucht in. Er worden koudere temperaturen verwacht en er staat weinig wind, waardoor energie opwekken via die weg geen optie is. Ook is kernreactor Tihange 1 uitgevallen, dat de prijzen doet stijgen.

NDBG en TTR

Energietrader Matthias Detremmerie verwacht dat de komende week de “moeilijkste week van het jaar” wordt op de stroommarkt. De voorbije week koerste de prijs van elektriciteit al naar meer dan 400 euro per megawattuur, met pieken tot boven de 500 euro.

Ter illustratie: met 1 megawattuur kun je duizend elektrische vuurtjes gedurende één uur verwarmen. Weinig zon en wind en dus amper hernieuwbare energie, in combinatie met koude temperaturen, maken dat stroom dubbel zo duur is geworden.

Bovendien voert Frankrijk, dat kampt met kernreactoren die uit liggen wegens onderhoud, massaal veel elektriciteit in. Dat trekt de prijzen in de buurlanden op. Ook het langer stilleggen van kernreactor Tihange 1 - die op 14 december zou heropstarten - leidt tot hogere prijzen.

Vooral aan het begin van deze week wordt er een stijging verwacht. Dat bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia. “We verwachten deze week, vooral in de avond, een piek in de stroomprijzen”, klinkt het bij de beheerder van het hoogspanningsnet.

Stroom importeren

De voorspelling is dat het deze week nog wat kouder wordt, en dat ook België stroom zal moeten invoeren. “Mogelijk is er beperkt ook import nodig”, bevestigt een woordvoerster van Elia. Die stroom kan geïmporteerd worden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Duitsland. “Het gaat om voorspellingen. Mogelijk is er ook geen import nodig, als het wat harder waait.” Problemen qua bevoorradingszekerheid dreigen er niet, verzekert de netbeheerder.

Marktenspecialist Matthias Detremmerie van leverancier Elindus gaat uit van de moeilijkste week van het jaar - en verwacht recordprijzen. Sommige scenario’s gaan tot 1.500 euro per megawattuur in de avondpiek tussen 18 en 20 uur.

Lees ook:

Waar en wanneer moet de verwarming wel of niet aan? Vijf essentiële tips om slim te verwarmen

Factuur

Mensen met een vast contract zullen, naar verwachting, de prijsverhogingen minder voelen. Anderen zullen de factuur op maandbasis met een paar euro zien stijgen. Dat is afhankelijk van het soort contract dat de consument heeft. Sommige leveranciers passen het bedrag per maand aan. Het is ook mogelijk dat leveranciers de prijzen om de drie maanden aanpassen, zodat de pieken meer afgevlakt worden.

“Het variabel tarief dat de consument betaalt, is het gemiddelde van een maand of drie maanden op de stroommarkt in dit geval. Dergelijke hoge pieken zullen dus een prijsopdrijvend effect hebben”, verduidelijkt energie-expert Robbe van Lier. “Al merkt de consument dat altijd met enige vertraging, want de prijs die je per maand of per drie maanden betaalt, wordt na elke maand of drie maanden opgemaakt.”

Detremmerie wijst op het belang van digitale meters. “Met digitale meters kun je exact zien hoeveel je verbruikt op welk tijdstip. Als je tijdens de piekmomenten amper iets verbruikt, dan kun je die hoge prijzen vermijden.”

Toekomst

Hoe lang dit nog gaat duren, is volgens Detremmerie afwachten. “We krijgen nog een aantal weken ietwat koudere temperaturen dan verwacht en het gebrek aan wind helpt ons ook niet. Ik denk dat dit tot de kerstperiode ongeveer zal aanhouden. Daarna voorzien we beterschap. Wat we het beste kunnen doen, is met z’n allen minder verbruiken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234