Vrijdag 03/02/2023

NieuwsInflatie

Stijging voedingsprijzen nog niet voorbij: tweede golf dreigt, waarschuwt federatie voedingsindustrie

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De stijging van de voedingsprijzen zal volgend jaar een tweede golf kennen. Daarvoor waarschuwt de federatie van de voedingsindustrie Fevia. Nieuwe energie- en leverancierscontracten en loonindexeringen zullen de kosten van voedingsbedrijven nog fors doen toenemen.

Redactie

Het afgelopen jaar voelden ook de voedingsbedrijven de impact van de Russische inval in Oekraïne. De daaruitvolgende duurdere energie, logistieke problemen en toegenomen grondstofprijzen deden de productiekosten en ook de uiteindelijke prijs voor de consumenten fors oplopen. In november lagen de voedingsprijzen bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder.

En voorlopig is er nog geen beterschap in zicht. Een kwart van de vaak energie-intensieve voedingsbedrijven ziet zijn vaste energiecontracten aflopen en zal volgend jaar aan variabele tarieven moeten betalen, waardoor hun kosten volgens Fevia soms drie tot vier keer hoger komen te liggen. De sector krijgt in januari ook een loonindexering te verwerken, waardoor de bedrijven zowat 11 procent meer aan lonen moeten ophoesten.

Lees ook:

Winkelkar is 18 procent duurder dan vorig jaar: ‘Of de prijzen ooit zullen dalen, is nog maar de vraag

Vijf ketens doorgelicht: dit zijn de duurzaamste supermarkten

Weinig begrip van retailers

Daarnaast zullen ook bepaalde contracten met leveranciers opnieuw onderhandeld moeten worden. “Leveranciers die hun contracten wel nakwamen en het voorbije jaar gebloed hebben, die komen nu pas aankloppen en gaan hun prijzen nu substantieel verhogen”, zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge. Die inflatie “moet nog naar de markt gaan”.

Fevia klaagt overigens aan dat het binnen de voedingsketen de zwaarste lasten moet dragen. De sectorfederatie neemt de houding van de supermarktketens op de korrel, die volgens haar geen “billijk” aandeel van de kostenstijgingen op zich willen nemen. Voedingsbedrijven gaven de voorbije maanden aan geen gehoor te krijgen bij de retailers, al lijkt de bereidheid tot nieuwe onderhandelingen de jongste tijd wel te groeien, luidt het. Daarbij merkt Fevia-CEO Bart Buysse ook op dat supermarkten op bepaalde producten hogere prijzen doorrekenen aan consumenten dan de industrie heeft kunnen doorrekenen aan de retailers.

In het buitenland - goed voor ruwweg de helft van de omzet van de bij Fevia aangesloten bedrijven - is het begrip bij de supermarkten wel groter, zegt de federatie. Daarvoor wijst ze onder andere naar de prijzenoorlog tussen de in België actieve supermarkten.

‘Oneerlijke praktijken’

Dat alles zet de rendabiliteit van de voedingsbedrijven onder druk, benadrukt Fevia, wat weegt op de investeringsplannen en de werkgelegenheid in de sector. De federatie vraagt de overheid daarom om bijkomende energie- en loonkostenmaatregelen te nemen.

Daarnaast moet de overheid ook de “oneerlijke praktijken” in de keten aan banden leggen. Zo hekelt Buysse dat supermarkten misbruik maken van ‘delisting’ - het uit de rekken halen van producten - tijdens onderhandelingen en de “enorme boetes” die ze opleggen bij vertraagde leveringen door onvoorziene omstandigheden.

De Belgische voedingsindustrie omvat meer dan 4.000 bedrijven, goed voor alles samen 98.000 jobs en 61 miljard euro omzet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234