NieuwsVerkeer
Slechts 6 procent verkeersovertreders weigert vrijwillig boete te betalen
Van alle verkeersovertreders die een boetebrief krijgen, betaalt 94 procent de boete spontaan. Zowat 6 procent weigert de boete vrijwillig te betalen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie en FOD Financiën. Sinds 2020 krijgt die kleine groep wanbetalers een bevel tot betaling. Er zijn intussen een miljoen van dergelijke bevelen uitgestuurd.
Wie in het verleden hardnekkig weigerde zijn verkeersboete te betalen, werd gedagvaard voor de politierechtbank. Maar in 2020 werd een nieuwe procedure ingevoerd. Wie sindsdien weigert de onmiddellijke inning van de politie of de minnelijke schikking van justitie te betalen, krijgt van justitie een bevel tot betalen.
Dat bevel tot betaling is een soort laatste aanmaning om de boete te betalen. Het bedrag ligt ook 35 procent hoger dan dat van de minnelijke schikking. Na ontvangst heeft de overtreder nog 30 dagen om de boete te betalen.
Betaalt de overtreder ook dan nog niet, dan riskeert men bijvoorbeeld loonbeslag of het bezoek van een gerechtsdeurwaarder. Ook buitenlandse overtreders ontsnappen niet. Ook zij kunnen een bevel tot betaling krijgen. Het is dan wel het thuisland dat het geïnde bedrag in de staatskas kan steken.
Volgens de FOD Justitie en de FOD Financiën wordt met het bevel tot betaling “de strafketen gesloten”. “Deze procedure maakt het mogelijk voor de parketten om meer overtredingen te vervolgen en zich te focussen op de zwaardere verkeersovertredingen”, luidt het in een persbericht.
Uit de cijfers blijkt nu dat er sinds 2020 meer dan een miljoen bevelen tot betaling zijn uitgestuurd. Vorig jaar ging het om bijna 540.000 bevelen.
Overtreders die het niet eens zijn met de vastgestelde overtreding, kunnen altijd beroep aantekenen tegen het bevel tot betaling. Volgens de cijfers gebeurt dat in 1,34 procent van de gevallen.