Zaterdag 10/06/2023

NieuwsPolitiek

Sihame El Kaouakibi is parlementaire onschendbaarheid kwijt na ‘emotioneel betoog’ in Vlaams Parlement

null Beeld VTM NIEUWS
Beeld VTM NIEUWS

Sihame El Kaouakibi is haar parlementaire onschendbaarheid kwijt. Daarover heeft het Vlaams Parlement vandaag gestemd. Zij was daarvoor persoonlijk afgezakt naar het Vlaams Parlement en heeft in een gesloten zitting ook het woord genomen. In een emotioneel pleidooi zou ze zelf om de opheffing gevraagd hebben.

Redactie

De komst van Sihame El Kaouakibi naar het Vlaams Parlement, na een afwezigheid van bijna twee jaar wegens ziekte, zorgde voor opschudding in het halfrond. Parlementsleden schudden haar de hand, maar hier en daar klonken verwensingen.

Het parlementslid heeft reglementair spreekrecht en kon dus tussenkomen over de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid. Die zitting werd achter gesloten deuren georganiseerd, na een kort overleg tussen parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) en de fractieleiders van de partijen. De pers moest de zaal verlaten. Waarom de zitting precies achter gesloten deuren werd gehouden, is niet helemaal duidelijk. Maar reglementair kan dat gevraagd worden door de voorzitter of als er ten minste vijf leden daarom vragen.

El Kaouakibi zou zich tijdens haar tussenkomst niet verzet hebben tegen de opheffing van haar onschendbaarheid en daar ook zelf om gevraagd hebben. Volgens verschillende bronnen hield El Kaouakibi een emotioneel pleidooi waarin ze vertelde over haar moeilijke periode. Ze zou daarbij toegegeven hebben dat ze fouten heeft gemaakt. Ze zou gezegd hebben dat ze nu vooral wil dat het gerecht zijn werk kan doen, zodat ook zij in alle transparantie haar verhaal kan vertellen en haar rechten kan uitoefenen.

Bij de stemming zelf was El Kaouakibi niet meer aanwezig. De stemming was unaniem.

Voor het betreden van de zaal sprak ze kort even voor de camera van Play4. “Ik sta hier en ik sta wat wankel, omdat ik eigenlijk na twee jaar isolement weer naar buiten kom. Dat is niet evident en daarvoor heb je ondersteuning nodig. Het is niet dat ik hier met dokter of met begeleiding kan binnenwandelen.”

Maandag adviseerde de Commissie voor de Vervolging van het Vlaams Parlement al om de parlementaire onschendbaarheid van El Kaouakibi op te heffen. Toen kwam ze niet opdagen om zich te verdedigen.

null Beeld VTM NIEUWS
Beeld VTM NIEUWS

Het subsidieschandaal rond Sihame El Kaouakibi barstte los in februari 2021. Als onderneemster werd zij ervan beschuldigd subsidiegeld van verschillende overheden voor haar vzw Let’s Go Urban, een maatschappelijk dans- en jongerenproject, te hebben doorgesluisd naar eigen vennootschappen.

In dat onderzoek is onder meer sprake van het vervalsen van facturen, valsheid in geschrifte, fouten in de boekhouding en misbruik van vennootschapsgoederen en vertrouwen. Als ze effectief veroordeeld zou worden door de strafrechter, dan staat haar een zware straf te wachten. Het gaat dan om een geldboete en een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.

null Beeld vincent duterne/photo news
Beeld vincent duterne/photo news

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234